Γελάει και το παρδαλό κατσίκι με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την νέα μορφή που θέλουν να δώσουν στην υπο ίδρυση της "νεας" Αναπτυξιακής Εταιρίας οι επίδοξοι "εραστές" των κονδυλίων του Αγροτικού Αναπτυξιακού Προγράμματος LEADER.
Μετά το "ναυάγιο" της αξιοποίησης της Ανωνύμου Εταιρίας του Δήμου Αβδήρων και τα πεταμένα χρήματα για την προμελέτη αξιολόγησης του εγχειρήματος, οι θέλοντες την άμεση διαχείρηση των κονδυλίων, οραματίζονται και φαντάζονται μία Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία για να καταθέσει πρόταση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Με ποια σύνθεση;
Με ποιο μετοχικό κεφάλαιο;
Δείτε τι γράφει ακριβώς η προκήρυξη μεταξύ άλλων για τα ελάχιστα ταμειακά επίπεδα ρευστότητας:
"Απαιτούμενα ελάχιστα επίπεδα ταμειακής ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας φορέα :
-ο δείκτης ρευστότητας πρέπει να είναι μεγαλύτερος ή ίσος του 0,9. -ο λόγος (Καθαρή θέση) / (καταβλημένο μετοχικό κεφάλαιο) να είναι μεγαλύτερος ή ίσος του 0,5.
Απο που λοιπόν θα βρουν η Αντιπεριφέρεια και οι Δήμοι το χρήμα;
Και με ποια διαχειριστική επάρκεια;
Ιδού τι αναφέρει η προκήρυξη:
"Βασικοί όροι χρηματοδότησης και πληρωμής : Οι πιστώσεις του τοπικού προγράμματος καταβάλλονται από τον Οργανισμό Πληρωμών (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.) στις Ο.Τ.Δ. τμηματικά και ανάλογα με την πορεία υλοποίησης του τοπικού προγράμματος, βάσει δικαιολογητικών και διαδικασίας που θα οριστεί αναλυτικά με σχετική απόφαση. Είναι δυνατή η χορήγηση προκαταβολής με την κατάθεση εγγυητικής επιστολής κατά τις κείμενες διατάξεις.Βασικοί όροι εκτέλεσης συμβάσεων : Για την υπογραφή της σύμβασης μπορεί να απαιτηθεί από τις Ο.Τ.Δ. να περιβληθούν τη νομική μορφή της Ανώνυμης Εταιρείας και να έχουν εγκατασταθεί μέσα στην προτεινόμενη περιοχή παρέμβασης. Το τοπικό πρόγραμμα θα παραληφθεί υπό τον όρο ολοκλήρωσης και παραλαβής από την Ο.Τ.Δ. όλων των επιμέρους πράξεων αυτού, την υποβολή τελικής έκθεσης υλοποίησης, την υποβολή τυχόν ενδιάμεσων εκθέσεων αξιολόγησης, καθώς και τη διενέργεια των απαιτούμενων ελέγχων, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στο θεσμικό πλαίσιο του ΠΑΑ και στη σύμβαση που θα υπογραφεί."
Είναι Ηλίου φαεινότερων ότι ορισμένοι παράγοντες, μπρος στον καημό τους να ελέγξουν τα πάντα και να διαχειριστούν το χρήμα του εν λόγο προγράμματος, και μέσα στο νεφέλωμα της ασχετοσύνης τους, βγαίνουν και δηλώνουν διάφορα, δημιουργώντας ψευδείς ελπίδες!
Η ουσία είναι μία: η Ξάνθη δεν διαθέτει και δεν μπορεί να διαθέσει φορέα διαχείρισης, κάτι που μπορεί να βρει σε συνεργιασία με άλλη πόλη, και ιδίως την Κομοτηνή, που έχει μία αξιόλογη εταιρία, που και διαχειριστική επάρκεια έχει αλλά και εμπειρία διαχείρησης, όπως και κεφαλαιακή δυνατότητα να ανταποκριθεί στις ανάγκες του προγράμματος.