Σάββατο 23 Απριλίου 2016

«Η Φαλακρή τραγουδίστρια» απο το Θέατρο ΔΕΝ, σήμερα στη Ξάνθη

Το θέατρο «Ανατολικά του Νέστου» υποδέχεται σήμερα, για δυο μόνο παραστάσεις (19.00 και 21.00) την «Φαλακρή τραγουδίστρια» του E. Ionesco, απο την ομάδα «Θέατρο ΔΕΝ» η οποία παρουσιάζει την παράσταση και μέσα απο βίντεο που έχει δημιουργήσει για τη Ξάνθη:

ΤΟ ΕΡΓΟ
Η ουσία του θεάτρου, λέει ο E. Ionesco, είναι η διόγκωση. Για να ξεπεράσουμε την άχρωμη εκείνη περιοχή που δεν είναι ούτε ζωή ούτε θέατρο, πρέπει να υπερβάλλουμε. Να σπρώχνουμε τα πρόσωπα, τις ιστορίες, ακόμα και τα ντεκόρ, πέρα από τα όρια του αληθινού ή του αληθοφανούς, για να φτάσουμε σε κάτι που είναι πιο αληθινό από την ίδια τη ζωή: στη μεγεθυμένη και θεατρική εικόνα της, που εισχωρεί βαθιά κάτω από την επιφάνεια της πραγματικότητας. Στα παραπάνω στοιχεία βασίστηκε και  η δική μας "ανάγνωση" του κειμένου.
Η «Φαλακρή Τραγουδίστρια» ανέβηκε για πρώτη φορά στο Παρίσι το 1950 και από τότε παίζεται κάθε χρόνο χωρίς διακοπή. Θεωρείται ένα έργο σταθμός στο ευρωπαϊκό θέατρο, το οποίο καθιέρωσε το «θέατρο του παραλόγου».
Ο Ε. Ionesco συγκαταλέγεται στις κορυφαίες μορφές του σύγχρονου θεάτρου μαζί με τον S. Beckett και τον H. Pinter.
Η  «Φαλακρή Τραγουδίστρια»  αποτελεί μια πλούσια σε συμβολισμούς κωμωδία, μια περιγραφή της καθημερινότητας της μικροαστικής κοινωνίας μας, όπου οι πληροφορίες και η ακατάσχετη φλυαρία έχουν καταβάλει τη σκέψη.
Όλα μοιάζουν κανονικά, αλλά δεν ειναι...
Γι' αυτό  «η φαλακρή τραγουδίστρια χτενίζεται πάντα με τον ίδιο τρόπο».


Συντελεστές

Σκηνοθεσία- Φωτισμοί: 
Βασίλης Βασιλάκης

Παίζουν:
Λάζαρος Θεοδωρακόπουλος, Βίκυ Ίτσιου, Γιάννης Κοντός, Σιδέρης Νανούδης, Κλέα Σαμαντά, Μαρίτα Τσαλκιτζόγλου.

Μουσική:  Δήμος Βρύζας
Σκηνικά: Γιώργος Μπάμπος Λαμπρόπουλος- Βασίλης Βασιλάκης
Κουστούμια: Στέλλα Γκρεκιώτη

Μια παραγωγή της ομάδας «Θέατρο ΔΕΝ»

«Μάγεψε» κριτές και κοινό η 18χρονη Πομάκα απο τη Ξάνθη, Αϊφέρ Σιάρα στο «X Factor»


Κατάγεται απο τη Ξάνθη και μας έκανε υπερήφανους ερμηνεύοντας με έναν απίστευτο τρόπο το τραγούδι «Αρχιπέλαγος».
Ο λόγος για την Πομάκα Αϊφέρ Σιάρα που ανέβηκε στη σκηνή του X Factor και πραγματοποίησε μία απο τις εξαιρετικότερες εμφανίσεις «μαγεύοντας» κριτές, κοινό και τηλεθεατές.
Και επειδή τα λόγια είναι περιττά, εμείς δεν έχουμε παρά να σας παραθέσουμε το βίντεο απο την εμφάνιση της 18χρονης Αϊφέρ, που πραγματικά κατάφερε να μας «μαγέψει» με την αγγελική φωνή της.
Φωνή για την οποία αργά η γρήγορα θα καταφέρει να κάνει τη Ξάνθη για άλλη μια φορά υπερήφανη.

Με απόλυτη επιτυχία διεξάγεται το φεστιβάλ «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων»


Με απόλυτη επιτυχία διεξάγεται, έως και αύριο 24 Απριλίου στη Ξάνθη, το φεστιβάλ, «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων» για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. 
Οι πλατείες, οι δρόμοι και τα σοκάκια της «πόλης με τα χίλια χρεώματα»  πλημμυρίζουν καθημερινά, απο το πρωί με μαθητές και μαθήτριες των Μουσικών Σχολείων της  Ελλάδας και του εξωτερικού, που συνθέτουν με τη δική τους δημιουργική παρουσία τις ψηφίδες πολιτισμού μέσα απ’ τη διακριτική αύρα του μεγάλου δημιουργού Μάνου Χατζιδάκι.






Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Τοπείρου


Συνεδριάζει τη Δευτέρα 25 Απριλίου 2016, και ώρα 14:00 μ.μ. το Δημοτικό Συμβούλιο Τοπείρου, σε δημόσια τακτική συνεδρίαση, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Εύλαλο (Δημαρχείο), με τα εξής θέματα ημερήσιας διάταξης:

Και άλλα...αστυνομικά νέα απο την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

ΕΞΙΧΝΙΑΣΗ ΚΛΟΠΗΣ ΜΟΤΟΠΟΔΗΛΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Εξιχνιάστηκε, ύστερα από τις έρευνες των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης και της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, κλοπή δίκυκλου μοτοποδηλάτου, που διαπράχθηκε, την 17-2-2016, στην Αλεξανδρούπολη.

Σύλληψη διακινητή μεταναστών στη Ροδόπη

Συνελήφθη χθες 22-4-2016 το πρωί, στην Εγνατία Οδό Αλεξανδρούπολης – Κομοτηνής, από αστυνομικούς της Ειδικής Ομάδας Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, 24χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Συρίας, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας εννέα (9) μη νόμιμους μετανάστες, υπηκόους Συρίας.

«Στόχος» του…Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής, Ελληνίδα Δασκάλα στον Εχίνο, με αφορμή ένα σχόλιο στο «Facebook» (;)


Από το…Τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής, φαίνεται να «στοχοποιήθηκε», σύμφωνα με τα όσα διαδραματίζονται, γράφονται και συζητιούνται το τελευταίο 24ωρο, μια Ελληνίδα Δασκάλα που διδάσκει στον Εχίνο Ξάνθης, η οποία ανάρτησε ένα σχόλιο, στον προσωπικό της λογαριασμό σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης (Facebook) για το θέμα της (μη) χρήσης της ελληνικής γλώσσας σε μειονοτικά σχολεία.
Πιο συγκεκριμένα η Δασκάλα που εργάζεται στο μειονοτικό σχολείο του Εχίνου, Δάφνη Σταυράκη έγραψε: «Νομίζω πως ο κ. Φίλης με τις γνώσεις που έχει πάνω στα θέματα της Παιδείας θα τα λύσει όλα…Άλλωστε είναι γνωστό πλέον πόσο αγαπάει την Ελλάδα και υποστηρίζει τη χώρα του…Η Τουρκία κάνει το παιχνίδι της σε καθημερινή βάση με κάθε τρόπο, το θέμα είναι η Ελλάδα τι κάνει!! Και επιτέλους όποιος και όποια δεν αγαπάει την Ελλάδα μπορεί απλά να βγάλει ένα διαβατήριο για την υπέροχη Τουρκία που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να πάει να μείνει εκεί».
Πρόκειται για ένα σχόλιο που χαρακτηρίσθηκε ως «εθνικιστικό» και ο χαρακτηρισμός αυτός αποτέλεσε την αφορμή για να…«ανάψουν» τα αίματα.
Σύμφωνα μάλιστα με το pronews.gr «ο πρόεδρος του Συλλόγου Κηδεμόνων Ιλτέρ Μέτσο και ο τοπικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ πήγαν στο σχολείο και συναντήθηκαν με τον διευθυντή και τον υποδιευθυντή του προκειμένου να εκφράσουν την «ανησυχία» τους για την ανάρτηση της δασκάλας και να ζητήσουν «σεβασμό στις ευαισθησίες της μειονοτικής κοινωνίας».
Το παραπάνω site (pronews.gr) αναφέρει επακριβώς επίσης:
«Προσέξτε τις δηλώσεις του βουλευτή: “Μόλις ενημερώθηκα για το θέμα, ενημέρωσα και την διεύθυνση του σχολείου και το υπουργείο Παιδείας (…) Περιγράψαμε το περιστατικό σε όλους τους αρμοδίους που έπρεπε να μάθουν. Η δασκάλα ασκεί κριτική στο υπουργείο Παιδείας, επειδή έκανε βήμα πίσω στο θέμα της οδηγίας που περιόριζε την χρήση των τουρκικών. Η ανάρτηση έγινε σε ένα χαρακτηριζόμενο ως ακροδεξιό μπλογκ (…)
Μετά την δέουσα προειδοποίηση, η δασκάλα έσβησε το σχόλιο της από τα σόσιαλ μίντια. Εμείς κάναμε τις δέουσες κινήσεις και προειδοποιήσεις. Από τώρα και μετά, θα αποφασίσει το υπουργείο. Ο καθένας μπορεί να έχει διαφορετικές απόψεις. Αλλά μια δασκάλα που υπηρετεί σε ένα μειονοτικό σχολείο, είναι ανάγκη να είναι ακόμη πιο προσεκτική στα σχόλια και στις δηλώσεις της, ιδιαίτερα σε ευαίσθητα θέματα. Ένα άλλο θέμα επίσης είναι το κατά πόσο μπορεί να είναι αποδοτική μια δασκάλα στο σχολείο, μετά από ένα τέτοιο περιστατικό”.
Στο ίδιο μήκος κύματος κι ο πρόεδρος του Συλλόγου Κηδεμόνων Ιλτέρ Μέτσο, δήλωσε πως η ανάρτηση της δασκάλας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. “…Ζητήσαμε να υπάρχει σεβασμός στις ευαισθησίες του κόσμου μας σχετικά με το σχολείο, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό μας, τα ήθη και έθιμα μας, την θρησκεία μας και την τουρκική μας ταυτότητα. Αναφέραμε πως δεν επιτρέπουμε να λέγονται κουβέντες κατά των αξιών μας. Ζητήσαμε σχετικά με αυτά τα θέματα να γίνονται υπενθυμίσεις προς τους δασκάλους, όχι μια φορά στους τρεις μήνες, αλλά κάθε μήνα…”
Μάλιστα, κύριοι! Ο μεν βουλευτής ζητάει εμμέσως την τιμωρία της δασκάλας που έγραψε ένα ανώδυνο σχόλιο στο FB, ο δε Ιλτέρ, που κάνει τον ιμάμη (είχε σταλεί γιαυτό και στη Ρόδο), ανέλαβε επίσημα λογοκριτής».

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΞΑΝΘΗΣ: «ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΔΙΠΛΑ ΣΤΗ ΔΑΦΝΗ ΣΤΑΥΡΑΚΗ»
Με αφορμή όλα τα παραπάνω που εκτυλίσσονται το τελευταίο 24ωρο πάντως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες Ξάνθης, εξέδωσαν ανακοίνωση προκειμένου να επισημάνουν την αμέριστη στήριξη στο πρόσωπο της Δασκάλας Δάφνης Σταυράκη αλλά και να καταδικάσουν «απερίφραστα την μεθοδευμένη στοχοποίηση της δασκάλας, την μεθοδευμένη στοχοποίηση του πολίτη».
Πιο συγκεκριμένα η ανακοίνωση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Ξάνθης αναφέρει:

«Τις τελευταίες ώρες παρακολουθούμε μια πολύ κακή σκηνοθεσία "αποδόμησης" προσωπικότητας μιας δασκάλας που υπηρετεί στον Εχίνο, λόγο ενός σχολίου της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θυμίζουμε ότι  το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης αναγνωρίζεται ως ανθρώπινο δικαίωμα παγκοσμίως. Καταδικάζουμε απερίφραστα την μεθοδευμένη στοχοποίηση της δασκάλας, την μεθοδευμένη στοχοποίηση του πολίτη και στεκόμαστε δίπλα στην Δάφνη Σταυράκη και απέναντι σε όσους παραβιάζουν εκ του πονηρού ανθρώπινα δικαιώματα χρησιμοποιώντας για ακόμη μια φορά τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας, αλλά και των ανθρώπων αυτών που με πολύ σεβασμό και αγάπη μαθαίνουν γράμματα στα παιδιά μας».

Education Business Awards: Μεγάλη διάκριση για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης


Στην μεγάλη εκδήλωση των Education Business Awards, του θεσμού που επιβραβεύει τις καλές πρακτικές στον χώρο της εκπαίδευσης, βραβεύτηκε η Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. 

Χειροπέδες σε 49χρονο για απόπειρα διάρρηξης και κατοχή ναρκωτικών στη Ξάνθη

Συνελήφθη την 21-4-2016 το βράδυ, στον Νέο Ζυγό Ξάνθης, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Ξάνθης, 49χρονος ημεδαπός, διότι αποπειράθηκε να διαρρήξει ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και επιχείρησε να αφαιρέσει από άλλο όχημα μία πινακίδα κυκλοφορίας, προκαλώντας φθορές, ενώ στην κατοχή του βρέθηκαν 1 νάιλον συσκευασία με μικροποσότητα ηρωίνης, 16,5 δισκία του φαρμακευτικού σκευάσματος VULBEGAL και 1 διαρρηκτικό εργαλείο, τα οποία και κατασχέθηκαν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης «στηλιτεύει» Δήμο Τοπείρου και Ξάνθης. «Ο πολιτισμός απέχει μακράν των δημοτικών αρχών»


Ανακοίνωση, με αφορμή το περιστατικό στο Δήμο Τοπείρου, όπου πριν δυο ημέρες, δημότης αυτού έσερνε έναν σκύλο με το φορτηγάκι του, εξέδωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, «στηλιτεύοντας» τόσο το Δήμο Τοπείρου, όσο και το Δήμο Ξάνθης και σημειώνοντας οτι «κανένα αποτελεσματικό μέτρο δεν έχει παρθεί για αυτό το τεράστιο πρόβλημα που ταλανίζει την πόλη μας...»
Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση επακριβώς αναφέρει:

Τα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας Ξάνθης, για τη Μεγάλη Εβδομάδα


Ακάθεκτη ακόμη και τη Μεγάλη Εβδομάδα, συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες της στους πολίτες της Ξάνθης, η Κινητή Αστυνομική Μονάδα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ξάνθης, η οποία και δίνει για άλλη μια φορά στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των δρομολογίων που θα πραγματοποιήσει απο τις 25/4 έως και τις 30/4/2016.

Τα συλληπητήρια μηνύματα για τον χαμό του Γιώργου Παπασταματίου


ΔΗΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ
«Αποχαιρετούμε σήμερα, τον πρώτο Αντιδήμαρχο της Ξάνθης, ένα δικό μας άνθρωπο, έναν αυτοδιοικητικό παράγοντα του οποίου η διαδρομή και η δράση σημάδεψε την κοινωνική και αυτοδιοικητική ζωή του τόπου μας.
Αποχαιρετούμε έναν ξεχωριστό άνθρωπο που ήξερε να τιμά και να σέβεται τις ανθρώπινες αξίες και απολάμβανε την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις που έλαβε μέρος, εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος από το 2003.
Διετέλεσε Πρόεδρος ΚΑΠΗ από το 2006 έως το 2011 και έπειτα Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης του Δήμου Ξάνθης από τον Ιούνιο του 2011 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014.
Διετέλεσε Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Ξάνθης και Αναπληρωτής Δήμαρχος έως και σήμερα.
Ο Δήμος Ξάνθης, αποχαιρετά τον εν ενεργεία Αντιδήμαρχο και αντ’ αυτού Δήμαρχό του, τον Γιώργο Παπασταματίου, που ξεχώριζε για πολλά, χαρακτηριστική όμως ήταν η λιτότητα, η εργατικότητα, η δημοκρατικότητα και η σαφήνεια του.
Εκφράζουμε τα πιο ειλικρινή και θερμά μας συλλυπητήρια στην αγαπημένη του σύζυγο και στα παιδιά του, που πρέπει να αισθάνονται περήφανοι για αυτόν.
Να είναι ελαφρύ, το Ξανθιώτικο γενέθλιο χώμα που θα τον σκεπάσει».

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΡΑΞΗ «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΗΜΟΤΩΝ»
«Η παράταξή μας, σύσσωμη αποχαιρετά σήμερα τον αυτοδιοικητικό, τον άνθρωπο Γιώργο Παπασταματίου.
Έναν άνθρωπο, ευγενικό, καλοπροαίρετο, συγκαταβατικό.
Έναν αυτοδιοικητικό που δίδασκε καθημερινά πολιτικό πολιτισμό, που ήξερε να διαχωρίζει τη πολιτική αντιπαράθεση με τη προσωπική συμπάθεια.
Έναν άνθρωπο που πολέμησε με αξιοπρέπεια και αισιοδοξία την ασθένειά του.
Στο δημοτικό συμβούλιο της Ξάνθης, πιο φτωχό πια, θα μας λείψει η παρουσία του.
Καταθέτουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
Καλό ταξίδι
Θανάσης Ξυνίδης, Ηλίας Βασιλούδης, Αχμέτ Καρά, Γιώργος Μυλωνάς, Ισμέτ Τοπ, Μανώλης Φανουράκης».

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ ΞΑΝΘΗΣ
«Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια προς την οικογένεια και τους οικείους του Γιώργου Παπασταματίου, ενεργού πολίτη της Ξάνθης.
Ευχόμαστε στην οικογένεια του υγεία και δύναμη για να διατηρήσει ζωντανή την μνήμη του».

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΞΑΝΘΗΣ
«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες Ξάνθης,εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια προς την οικογένεια και τους οικείους του συμπατριώτη μας Γιώργου Παπασταματίου. Ευγενής και μαχητής μέχρι το τέλος της ζωής του, θα τον θυμόμαστε με σεβασμό και αγάπη».