Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Συγκέντρωση ΠΑΜΕ Ξάνθης στην Πλατεία Ελευθερίας


Συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας πραγματοποίησε η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ στα πλαίσια και της 24ωρης πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας. 

33 κιλά...χρυσό προσπάθησαν να «περάσουν» απο τον Έβρο. Ξανθιώτης ο οδηγός του ταξί

Δεκαοκτώ πλάκες  ακατέργαστου χρυσού, συνολικού βάρους 33,5 κιλών, μαζί με τέσσερις σταυρούς επεξεργασμένου χρυσού βάρους 11,6 γραμμαρίων εντόπισαν και κατέσχεσαν οι τελωνειακές αρχές στους Κήπους του Έβρου τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής 1 Απριλίου σε έλεγχο επιβατών σε εξερχόμενο της χώρας αυτοκίνητο – ταξί.

Το Μήνυμα της Κυριακής «Η υπερνίκηση της αμφιβολίας»

Ένα δυστυχισμένο παιδί στέκει αιχμάλωτο μιας σκληρής κυριαρχίας: της εξουσίας του διαβόλου. Ψυχικά και σωματικά το έχει τσακίσει. Όσοι βρίσκονται γύρω του και παρακολουθούν την τραγωδία, αποδεικνύονται ανίκανοι να το βοηθήσουν. Με την απιστία τους ορθώνονται εμπόδιο στη λύτρωσή του. Σ’ αυτό το δύσπιστο κόσμο ανήκουν όχι μόνο οι εχθροί του Ιησού, οι γραμματείς και οι φαρισαίοι, αλλ’ ακόμη και οι μαθητές του και οι αμέσως ενδιαφερόμενοι για το βασανισμένο παιδί -όπως ο πατέρας του.

Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων την Κυριακή στη Ξάνθη λόγω του «2ου Xanthi Old City Trail»


Για την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα δρόμου «2ο Xanthi Old City Trail», στην πόλη της Ξάνθης, την 10-4-2016 και την αποφυγή της άσκοπης ταλαιπωρίας των πολιτών, θα ισχύσουν οι κάτωθι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κατά τις ώρες 11.00΄ έως 14.00΄: 

Παράσταση διαμαρτυρίας Λογιστών και Φοροτεχνικών Ξάνθης, στο κτίριο της ΔΟΥ


Με πανό που ανέφερε «Τέλος στην Πολυνομία. Ένα φορολογικό. Ένα ασφαλιστικό» τα μέλη της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ξάνθης, πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης παράσταση διαμαρτυρίας έξω απο το κτίριο της ΔΟΥ Ξάνθης.
Σημειώνεται οτι μόνο λίγα δεν είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των λογιστών και αυτά έχουν να κάνουν τόσο με το φορολογικό και ασφαλιστικό τους καθεστώς, όσο και με την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των φορολογούμενων.
Προβλήματα που τους έχουν φέρει όλους σε...δεινή θέση και τα οποία αντί να επιλύονται πολλαπλασιάζονται, τόσο για αυτούς όσο και για όλους τους υπόλοιπους κλάδους των επαγγελματιών και ειδικότερα των...Ελευθέρων Επαγγελματιών.




«Let's Do it Xanthi»: Την Κυριακή 17 Απριλίου ο καθαρισμός του περιαστικού άλσους της Ξάνθης



Στο πλαίσιο συμμετοχής του πολιτιστικού συλλόγου «Οι Κατασκηνωτές» στην πανελλήνια εθελοντική καμπάνια περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης «Let’s Do It Greece» τα μέλη του Συλλόγου οργανώνουν  για τέταρτη συνεχή χρονιά σε συνεργασία με τη διεύθυνση περιβάλλοντος
και ποιότητας ζωής (Τμήμα Πρασίνου) του Δήμου Ξάνθης τον εθελοντικό καθαρισμό του περιαστικού άλσους της Ξάνθης και απευθύνουν πρόσκληση σε όλους εκείνους που επιθυμούν να σηκώσουν «μανίκια» και να επιδείξουν  την περιβαλλοντική τους ευαισθησία και συνείδηση, συνδράμοντας με τον εθελοντισμό τους, στην προσπάθεια για ένα υγιές και καθαρό περιαστικό άλσος. 

Παράλληλα θα γίνει καταγραφή των ελλείψεων και προβλημάτων που υφίστανται στο συγκεκριμένο χώρο και μαζί με τις προτάσεις των πολιτών θα κοινοποιηθούν στο αρμόδιο τμήμα του Δήμου.
«Σας περιμένουμε όλους την Κυριακή 17 Απριλίου και ώρα 10:30 π.μ. στο γνωστό πλέον σημείο συνάντησης (χώρος στάθμευσης οχημάτων λίγο πριν το υπαίθριο δημοτικό αμφιθέατρο)
Let’s Do it Xanthi!!! Γίνε η αλλαγή που περιμένεις!» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση των «Κατασκηνωτών» που συνεχίζουν ακάθεκτοι να προσφέρουν στη Ξάνθη, στους ανθρώπους της αλλά και στο...περιβάλλον.

Δημιουργία μονοπατιού 75 χιλιομέτρων στη Ξάνθη με…Ευρωπαϊκή Πιστοποίηση


Συνέντευξη τύπου στα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης παραχώρησαν το πρωί της Πέμπτης ο Δήμος Ξάνθης και η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού αναφορικά με την υλοποίηση του Προγράμματος Μονοπάτια Πολιτισμού με την ευκαιρία της επίσκεψης των εκπροσώπων της European Ramblers Association δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πεζοπορίας.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που υλοποιείται και στην περιοχή της Ξάνθης με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Σ. Νιάρχος.

«ΥΠΕΡΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΤΑ…ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ»
«Προσπαθώντας περίπου στα τέλη του 2014 να καλύψουμε ένα τεράστιο κενό στο Δήμο αναφορικά με τα πολλά διάσπαρτα φανταστικά και ευλογημένα μονοπάτια που έχουμε στην περιοχή μας και να μπορέσουμε να το δείξουμε αυτό σε όλο τον κόσμο και ότι η Ξάνθη αξίζει να δείξει τις ομορφιές της και βεβαίως να αναδείξει τουριστικά σε όλη την Ευρώπη, ένα τελείως διαφορετικό τουρισμό, αυτό που λέμε περιπατητικό.
Από την πρώτη στιγμή λέγαμε ότι ο Δήμος έχει τα εχέγγυα να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια και αυτό γιατί έχει ένα πλεονέκτημα, το πρώτο μονοπάτι να ξεκινά ένα λεπτό μετά το κέντρο της πόλης» ανέφερε ο Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, επισημαίνοντας ότι «η ορεινή περιοχή έχει πολλά μονοπάτια στα όρια της Δημοτικής Ενότητας Σταυρούπολης αλλά και στα όρια της Δημοτικής Ενότητας Ξάνθης και βεβαίωσε σε αυτή την περιοχή που συναντά κανείς αυτά τα μονοπάτια, υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία ενδιαφέρουν αυτού του είδους τον τουρισμό και αυτά είναι οι αρχαιολογικοί χώροι, τα καταλύματα που υπάρχουν στην περιοχή, η υπέροχη φυσική ομορφιά και γενικότερα η μοναδικότητα αυτής».
Έτσι εκείνη την περίοδο γύρω στα τέλη του 2014, ο Δήμος Ξάνθης έκανε ένα αίτημα για ένταξη της περιοχής στο πρόγραμμα αυτό που εκπονεί η Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.
Σκεφτήκαμε τι ήταν αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε και ποιο ήταν αυτό που είχαμε ως πλεονέκτημα και μάθαμε ότι εκείνο τον καιρό, ότι μόνο ένα μονοπάτι, αυτό στο Μαίναλο είχε αυτή την πιστοποίηση από την αρμόδια επιτροπή της Ευρώπης που έβαζε κάποια κριτήρια για να πιστοποιήσει το μονοπάτι».
«Κάναμε δειλά δειλά την αίτησή μας, μη γνωρίζοντας τελικά αν θα πληρούμε τα κριτήρια για να επιλεγούμε ως νομός προκειμένου αυτή η φιλόδοξη προσπάθεια να έχει αίσιο αποτέλεσμα. Εκτιμώ ότι μετά από ένα χρόνο δουλειάς και μόνο η παρουσία της Ελληνικής Εταιρείας εδώ, αλλά και σύμφωνα με όλους όσοι έχουν δουλέψει προς αυτή την κατεύθυνση, ίσως έχουμε «χτυπήσει φλέβα» συνεχίζει ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «τα κριτήρια με τα οποία αυτή η επιτροπή θα πιστοποιήσει το μονοπάτι 75 χιλιομέτρων περίπου, μάλλον τα υπερκαλύπτουμε και ίσως μετά από ένα διάστημα 2 χρόνων που θα εργάζονται κάποια άνθρωποι εδώ προκειμένου να σηματοδοτήσουν και να αναδείξουν αυτό το μονοπάτι που είναι χαρτογραφημένο και αυτό μας γεμίζει ικανοποίηση γιατί δεν πήγε άσκοπος αυτός ο κόπος που γίνεται εδώ και ένα χρόνο.
Και εδώ θέλω να ευχαριστήσω και την Ελληνική Εταιρεία που μόνη της έψαξε να βρει χρηματοδότηση γιατί ο Δήμος δεν θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ για αυτή τη μεγάλη προσπάθεια».


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ»
Ακολούθησε μια σύντομη παρουσίαση του προγράμματος «Μονοπάτια Πολιτισμού» το οποίο εκπονεί η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, με την εκπρόσωπό της Κατερίνα Στεμπίλη, να επισημαίνει ότι «το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται περίπου πέντε με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα.. Τα τελευταία πέντε χρόνια λοιπόν η Εταιρία υλοποιεί το πρόγραμμα «Μονοπάτια Πολιτισμού» το οποίο αν θέλετε εκφράζει και τη φιλοσοφία της απέναντι και το Περιβάλλον και στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου. Προσπαθούμε να σηματοδοτήσουμε διαδρομές περιπατητικές και ποδηλατικές σε όλη την Ελλάδα, σε τόπους ιδιαίτερου περιβαλλοντικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Το ένα λειτουργεί ως πλατφόρμα για αναδείξουμε και να προστατεύσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε για την αξία οικολογική και μη του άλλου».
Σημειώνεται ότι μονοπάτια διαμορφώθηκαν με μόχθο και καλαισθησία από τους προγόνους μας, μέσα στους αιώνες σε ολόκληρη τη χώρα.
Ένωναν πόλεις και χωριά μεταφέροντας πλούτο και πολιτισμό.
Με την πάροδο του χρόνου όμως, πολλά μονοπάτια εγκαταλείφθηκαν, καλύφθηκαν από βλάστηση ή ασφαλτοστρώθηκαν ως εύκολη λύση για τη δημιουργία οδικών δικτύων.
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού – που αγωνίζεται από το 1972 για την προστασία της φύσης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς – στοχεύει να δώσει νέα ζωή σε αρκετά μονοπάτια φυσικού κάλλους και ιστορικής σημασίας, με το πρόγραμμα «Μονοπάτια Πολιτισμού».
Σε συνεργασία με τον Δήμο της κάθε περιοχής και με τη συμμετοχή των τοπικών σχολείων, τοπικών πολιτιστικών φορέων και πολιτών, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού υλοποιεί το πρόγραμμα αυτό.
Με την επιλογή μιας σειράς διαδρομών, τη μελετημένη σηματοδότηση και επικοινωνία τους, ξαναγίνονται τα μονοπάτια προσβάσιμα και ελκυστικά, τονώνοντας έτσι τις τοπικές οικονομίες με ένα σημαντικό παράγοντα αειφόρου ανάπτυξης – τον περιπατητικό τουρισμό – και προσφέροντας στον επισκέπτη την ευκαιρία να ανακαλύψει τα τοπικά προϊόντα και τις ομορφιές της χώρας με τρόπο υγιεινό και φιλικό προς το περιβάλλον.

«Η ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΤΉ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ…ΑΠΛΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ»

Εκτός όμως από το σημαντικό έργο που προσφέρει η Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και ιδιαίτερα σε αυτό το κομμάτι του…περιπατητικού τουρισμού, σημαντική θα είναι και η πιστοποίηση του μονοπατιού αυτού από την European Ramblers Association, δηλαδή την Ευρωπαική Ένωση Πεζοπορίας, από όπου μέχρι στιγμής έχουν πιστοποιηθεί 13 συνολικά στην Ευρώπη και δυο στην Ελλάδα τέτοια μονοπάτια.
Έτσι το μονοπάτι αυτό της περιοχής μας θα είναι το…14ο στην Ευρώπη και το 3ο στην Ελλάδα.
Για τον τρόπο με τον οποίο θα πιστοποιηθεί αυτό αλλά και για τις γνώσεις που έδωσαν στους ντόπιους που θα ασχοληθούν με το όλο εγχείρημα, μίλησαν οι εκπρόσωποι της European Ramblers Association, Liane Jordan και Dirk Zimmerann, οι οποίοι και εξήγησαν ότι «η συγκεκριμένη πιστοποίηση βασίζεται σε 23 κριτήρια, τα οποία κάθε μονοπάτι θα πρέπει να έχει».
«Θέλουμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ελληνική Εταιρία και στο Δήμο Ξάνθης για την πρόσκληση να έρθουμε εδώ σε μια από τις ακριτικές περιοχές της Ελλάδας για να μιλήσουμε και να εξηγήσουμε το σύστημα του τρόπου πιστοποίησης από τη European Ramblers Association. Η συγκεκριμένη πιστοποίηση….πιστοποιεί το υψηλό επίπεδο εμπειρίας και ποιότητας που μπορούν να προσφέρουν ορισμένα μονοπάτια στον πεζοπόρο. Το σημαντικό στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι η πιστοποίηση αυτή δεν είναι μια απλή σφραγίδα. Το σημαντικό της είναι η διαδικασία βελτίωσης της περιπατητικής εμπειρίας που έχουν να προσφέρουν αυτά τα μονοπάτια, δηλαδή μια περιοχή μπαίνει στη διαδικασία να διορθώσει, να βελτιώσει και να προωθήσει με τέτοιο τρόπο τα μονοπάτια της ώστε να προσελκύσει όλο και περισσότερους περιπατητές. Είναι η διαδικασία δηλαδή που έχει σημασία. Βασίζεται σε ένα σύστημα με κριτήρια, 23 στον αριθμό τα οποία καλύπτουν τις ανάγκες που μπορεί να έχει ένας περιπατητής ώστε να έχει πραγματικά θετική εμπειρία. Είναι δηλαδή σημαντικό να υπάρχουν αυτά τα 23 κριτήρια, τα οποία ξεκινούν από τις…εναλλαγές τοπίων και φτάνουν μέχρι και τα βασικά κριτήρια ασφάλειας ή μεταφοράς ώστε να μείνει μια όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη θετική εμπειρία. Και το σημαντικό όλων είναι ότι η διαδικασία αυτή ξεκινά ουσιαστικά με μια επίσκεψη για την μεταφορά τεχνογνωσίας. Για αυτό ξεκινάμε πάντα με ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο ώστε οι άνθρωποι που θα εμπλακούν σε αυτή τη διαδικασία, οι ντόπιοι που γνωρίζουν καλύτερα από όλους την κάθε περιοχή. Είναι λοιπόν σημαντική αυτή η μεταφορά τεχνογνωσίας στον άνθρωπο που θα το…δουλέψει και τα το ζήσει και θα δει τον τόπο του με τη ματιά του…περιπατητή και του επισκέπτη».
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από το μονοπάτι, υπάρχουν και άλλες σκέψεις για ανάδειξη της Παλιάς Πόλης και των…νερόμυλων. Όλα αυτά βέβαια σε εύλογο χρονικό διάστημα, αφού ο στόχος αυτή τη στιγμή είναι η…δημιουργία του μονοπατιού αυτού, που θα είναι το τρίτο στην Ελλάδα που θα έχει την Ευρωπαϊκή Πιστοποίηση από τους Πεζοπόρους.



Ελάχιστη η συμμετοχή στην απεργία της ΑΔΕΔΥ στη Ξάνθη



Μπορεί η ΑΔΕΔΥ σήμερα να συνεχίζει τις κινητοποιήσεις της με 24ωρη απεργία, αντιδρώντας στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης και μάλιστα στην απεργιακή αυτή κινητοποίηση να συμμετέχουν εκτός των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, μηχανικοί, διοικητικού υπάλληλοι του ΕΚΠΑ, ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και δικηγόροι, ωστόσο ελάχιστη ήταν η συμμετοχή των Δημοσίων Υπαλλήλων στη Ξάνθη, κάτι που επιβεβαιώνεται και μέσα από τις φωτογραφίες της ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ, από τη συγκέντρωση στην Κεντρική Πλατεία Ξάνθης, το πρωί της Πέμπτης.





Επιμένει στην απόσχιση των Φιλίππων απο το Δήμο Καβάλας η «Πρωτοβουλία Φιλίππων»


Επιμένει στην απόσχιση των Φιλίππων απο το Δήμο Καβάλας η Πρωτοβουλία Φιλίππων η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής: