Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Πρωτοφανή γεγονότα στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ. Ι. Τσάκαλος: «Οι παθογένειες του «χθες» πρέπει να εξαλειφθούν»


Πρωτοφανή γεγονότα «σημάδεψαν» το συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, στο οποίο επρόκειτο να εκλεγούν οι σύνεδροι που θα εκπροσωπήσουν τη νεολαία στο επικείμενο συνέδριο του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.
Γεγονότα τα οποία οδήγησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο να παίρνει μια ξεκάθαρη θέση για το «αλαλούμ» στην εκλογική διαδικασία προαναγγέλλοντας ένα κύκλο…διαγραφών ο οποίος θα «αγγίξει» και την ηγεσία της ΟΝΝΕΔ, αλλά και του…ίδιου του κόμματος και ξεκαθαρίζοντας ότι θα αποδοθούν ευθύνες και πως δεν αποδέχεται τα αποτελέσματα αφού «δεν πραγματοποιήθηκε καμία εκλογική διαδικασία».
Παράλληλα ο ίδιος αποφάσισε να μη συμμετάσχουν στο συνέδριο της ΝΔ οι αντιπρόσωποι από το Συνέδριο της Νεολαίας, ενώ έκανε λόγο και για «επανίδρυση της ΟΝΝΕΔ, η οποία θα είναι ανοιχτή σε όλους τους νέους, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, ομάδες και ομαδάρχες».



«ΟΙ «ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ» ΚΑΙ ΤΑ…«ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ» ΟΔΗΓΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΣΕ ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΑ»
«Οι εκλογές δεν ολοκληρώθηκαν και η διαδικασία δεν εξελίχθηκε όπως θα έπρεπε και σε αυτό βασικός συντελεστής ήταν οι «μηχανισμοί» και τα «συστήματα» που οδηγούν την παράταξη σε παθογένεια» αναφέρει ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ξάνθης Ιωάννης Τσάκαλος, επισημαίνοντας ότι «το κύριο ζήτημα είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκλέχθηκε «κόντρα» στους…«μηχανισμούς » οπότε η Νέα Δημοκρατία γύρισε σελίδα, κάτι που έπρεπε να ακολουθήσει και η νεολαία».

«ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ…»

Το…«μπάχαλο» όμως που επικράτησε οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ, στο να κάνει λόγο για το ότι «έχει ξεκινήσει η αποσύνθεση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας».
Κάτι για το οποίο απαντά ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ξάνθης, ξεκαθαρίζοντας ότι «αποσύνθεση του κόμματος δεν πρόκειται να υπάρξει. Θεωρώ ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να προωθήσει διαδικασίες διαφάνειας και για αυτό θα γίνει και η επανίδρυση της ΟΝΝΕΔ, μέσα από την οποία αυτή θα ανανεωθεί και θα γίνει πιο δυνατή».
«Η όλη ιστορία ξεκίνησε γιατί δεν μπορούσαν να τα βρουν οι «μηχανισμοί» και τα «συστήματα» για να διεκδικήσουν περισσότερα πράγματα» συνεχίζει ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «δεν μπορούμε να στηρίζουμε μη δημοκρατικές διαδικασίες. Είμαστε κατά όπου δεν υπάρχει το στοιχείο της διαφάνειας».

«ΟΙ ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥ «ΧΘΕΣ» ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΑΛΕΙΦΘΟΥΝ…»

«Βασικός άξονας θα πρέπει να είναι και είναι, μια νεολαία ανοιχτή σε πρόσωπα επάξια, που μπορούν να προσφέρουν σε αυτόν τον τόπο και να δώσουν το δικό τους πολιτικό στίγμα, μέσα από διαδικασίες δημοκρατικές και διαφανείς» τονίζει ο κ. Τσάκαλος, σημειώνοντας ότι «θα γίνουν βαθιές τομές πλέον. Υπάρχει αποφασιστικότητα και είναι σημαντική η κίνηση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη για αυτούς που αξίζουν τις θέσεις ευθύνης σε οποιοδήποτε όργανο της ΟΝΝΕΔ .
Το ζήτημα είναι ότι ναι μεν έχει αλλάξει σελίδα η ΝΔ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη «κόντρα» στους «μηχανισμούς» αλλά η νεολαία παραμένει μέσω «μηχανισμών» και «συστημάτων». Οι παθογένειες του «χθες» πρέπει να εξαλειφθούν».

Σήμερα το απόγευμα η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης


Με είκοσι ένα θέματα ημερήσιας διάταξης συνεδριάζει σήμερα 18 Απριλίου και ώρα 19:00 σε τακτική συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης στο Δημαρχιακό Κατάστημα Ξάνθης και στην αίθουσα των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου:

Ημερίδα για τον «πολίτη Μάνο Χατζιδάκι» την Πέμπτη στη Ξάνθη

E:\ΑΡΧΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ\ΕΚΡΕΜΜΟΤΗΤΕΣ\ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Α΄ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2016\ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2016\21-4-2016 Ημερίδα-Ο πολίτης Μάνος Χατζιδάκης\afisa xatzidakis.jpg
Το Δίκτυο Λόγου και Πράξης και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, πραγματοποιούν υπό την αιγίδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, την Πέμπτη 21 Απριλίου 2016, στις 17:30, ημερίδα με τίτλο «ο πολίτης Μάνος Χατζιδάκις».
Η Ημερίδα περιλαμβάνει εισηγήσεις και παρεμβάσεις, αναγνώσεις και απαγγελίες, που αναδεικνύουν το πρόσωπο και την πολυεπίπεδη παρουσία του ξανθιώτη οικουμενικού δημιουργού Μάνου Χατζιδάκι.
Πλαισιώνεται από έκθεση δημοσιευμάτων, φωτογραφιών και άλλων τεκμηρίων από τη ζωή και το έργο του, καθώς και δίσκων βινυλίου.

Αύριο η παρουσίαση των δράσεων των μαθητών της Ξάνθης, για τον... Μάνο Χατζιδάκι

Η Σύμβουλος Φιλολόγων Ξάνθης κ. Αγγελοπούλου Άννα και η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων κ. Κλούρη Πόπη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  Ξάνθης έχουν οργανώσει Πολιτιστική Εκδήλωση με θέμα: «ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ: Μουσικό ταξίδι στο όνειρο».
Οι μαθητές των σχολείων της Ξάνθης παρουσιάζουν τις παιδαγωγικές – πολιτιστικές δράσεις που εκπόνησαν στα Σχολεία τους στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης αύριο Τρίτη 19 Απριλίου και ώρα: 11:00 το πρωί για μαθητές και εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων και 19:30 το απόγευμα για γονείς και το κοινό της πόλης.

Άρθρο: «ο ημιτελικός της...Αρχαίας Ολυμπίας»



Γράφει ο: Στέλιος Αρσενίου
Με όχημα την καριόκα Ξάνθης της οποίας η δόξα έφτασε στον Ουρανό μετά την ζωντανή τηλεοπτική υπερπαραγωγή της γιγαντιαίας καριόκας των 383
κιλών απο ζαχαροπλάστες 12 διακεκριμένων επιχειρήσεων της πόλης στις 30 Μαρτίου στο πολυδύναμο αθλητικό κέντρο Φίλιππος Αμοιρίδης, έπεται η συνέχεια στο διήμερο 20 -21 Απριλίου στην Αρχαία Ολυμπία.

Χειροπέδες σε διακινητή μεταναστών στον Έβρο

Συνελήφθη χθες 17-4-2016 το πρωί, στην Εθνική Οδό Αρδανίου – Ορμενίου Έβρου, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, 48χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Βουλγαρίας, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας είκοσι οκτώ (28) μη νόμιμους μετανάστες.

Στάση εργασίας την Τρίτη για τους Δημοτικούς Υπαλλήλους της Ξάνθης

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) καλεί όλους τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να συμμετέχουν μαζικά στη Πανελλαδική Στάση Εργασίας που έχει αποφασιστεί για αύριο Τρίτη 19 Απριλίου 2016 από τις 11.30 το πρωί έως τη λήξη της πρωινής βάρδιας.
Στάση στην οποία συμμετέχουν και οι Δημοτικοί Υπάλληλοι της Ξάνθης, όπως επιβεβαιώνει ο Πρόεδρος τους Δημήτρης Γαλανόπουλος ο οποίος μάλιστα επισημαίνει ότι «έχουμε στάση εργασίας αύριο από τις 11.30 έως τη λήξη της πρωινής βάρδιας. Ενημερώσαμε τους συναδέλφους και θεωρώ ότι θα πραγματοποιηθεί όχι μόνο από το δικό μας σύλλογο αλλά από όλους τους συλλόγους της χώρας, δεδομένου ότι τα προβλήματα είναι πάρα πολλά».
«Έχουμε κάνει ήδη δύο συναντήσεις με τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Μπαλάφα ο οποίος έχει υιοθετήσει τα αιτήματά μας ως δίκαια και αναμένουμε μέχρι την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου να γίνουν πράξη οι υποσχέσεις, αλλά κρατάμε πάντα μικρό καλάθι γιατί πάντοτε έχουμε υποσχέσεις πολλές αλλά στην πράξη τηρούνται λίγα έως καθόλου» συνεχίζει ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «τα αιτήματά μας είναι να συνεχιστεί το ανθυγιεινό και στις θεσμοθετημένες άδειες που έχουν περικοπεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, να δοθούν τα «κλιμάκια» στους εργαζόμενους της καθαριότητας σε βαρέα και ανθυγιεινά γιατί όσοι έχουν ενταχθεί έχουν…πληρώσει και βέβαια να παραμείνουν στην κατηγορία Δ.Ε και να μην κατέβουν σε αυτή των Υ.Ε, όπως ζητά το Υπουργείο Οικονομικών, όσοι εντάχθηκαν με τυπικό προσόν την εμπειρία, όπως οδηγοί, μαραγκοί, υδραυλικοί και άλλες κατηγορίες. Όπως είπαμε τα έχει «υιοθετήσει» ως δίκαια ο κ. Μπαλάφας αλλά αναμένουμε να γίνουν πράξη».

Σκληρή «κόντρα» Προέδρου ΕΒΕ με ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, με φόντο την κατάργηση του 12%. Σ. Μωραίτης: «Ουαί Γραμματείς και Βουλευτές»


Ανακοίνωση με την οποία «στηλιτεύει» τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ξάνθης Στέλιο Μωραίτη εξέδωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, αναφορικά με το θέμα της κατάργησης της επιδότησης του εργοδοτικού κόστους των επιχειρήσεων των Παραμεθόριων Περιοχών (12%).
Πρόκειται για μια ανακοίνωση η οποία κλείνει με τις φράσεις «ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης συνεχίζει να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, απαξιώνοντας το ρόλο του. Δεν θα τον ακολουθήσουμε στον κατήφορο. Δυστυχώς γι αυτόν οι επιχειρηματίες του τόπου, γνωρίζουν» και η οποία αναλυτικά έχει ως εξής:
«Σε απάντηση των ετεροχρονισμένων επιχειρημάτων του Επιμελητηρίου Ξάνθης, το οποίο με καθυστέρηση 6 ετών θυμήθηκε να διαμαρτυρηθεί για την κατάργηση της επιδότησης του εργοδοτικού κόστους των επιχειρήσεων των Παραμεθόριων Περιοχών, αναφέρουμε ότι στόχος μας δεν είναι η παράνομη επιδότηση των επιχειρήσεων των περιφερειών μας, αλλά η δημιουργία σταθερού και συμβατού με την κοινή αγορά καθεστώτος χορήγησης περιφερειακών ενισχύσεων.
Θέλοντας να είμαστε ξεκάθαροι, σαφείς και όχι λαϊκιστές, σημειώνουμε ότι το μέτρο, που προβλέφθηκε με το άρθρο 21 του Ν. 1767/1988, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 32 του Ν. 1836/1989 και εν συνεχεία εξειδικεύονταν μέχρι το 2009 με διαδοχικώς εκδοθείσες Υπουργικές Αποφάσεις, οι οποίες πολλές φορές βρίσκονταν και εκτός νομοθετικής εξουσιοδοτήσης, εξυπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα, αντίκειται την ευρωπαϊκή νομοθεσία όσον αφορά το ζήτημα των Κρατικών Ενισχύσεων Περιφερειακού Χαρακτήρα, όπως αναπτύσσεται στο άρθρο 107 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), και ιδίως στο άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχεία α) και γ).
Είναι γνωστό ότι κρατικές ενισχύσεις που νοθεύουν τον ανταγωνισμό ή επηρεάζουν τις συναλλαγές, είναι ασυμβίβαστες με την εσωτερική αγορά, ενώ ειδικές εξαιρέσεις μπορούν να προβλεφθούν μόνο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της έγκρισης κανονισμών εξαιρέσεων. Τέτοια εξαίρεση προβλέπει ο Γενικός Κανονισμός Απαλλαγής κατά Κατηγορία «ΓΚΑΚ» (σημειώνουμε ότι αναφερόμαστε στον υπ’ αριθμ. 651/2014 ισχύοντα Κανονισμό και όχι στον καταργηθέντα υπ’ αριθμ. 800/2008 Κανονισμό που -είτε από άγνοια, είτε από προχειρότητα είτε από σκοπιμότητα- επικαλούνται οι υποκινητές αυτού του «ντόρου»), ο οποίος όμως εξαρτά κάθε παρεχόμενη παρέκκλιση υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις και περιορισμούς. Έτσι συμβατές με την εσωτερική αγορά δύνανται να θεωρηθούν και ορισμένες μορφές ενισχύσεων σε συγκεκριμένες απομακρυσμένες περιφέρειες, εφόσον στοχεύουν στη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης μιας περιοχής και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Στο ως άνω συγκεκριμένο πλαίσιο η επιδότηση του μισθολογικού κόστους είναι συμβατή με την εσωτερική αγορά μόνο όταν γίνεται λόγος για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, οι οποίες προσδιορίζονται από τον ισχύοντα Κανονισμό με ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται η εν γένει, αδιαβάθμητη και απεριόριστης διάρκειας επιδότηση των εργαζομένων κάθε επιχείρησης ανεξαρτήτως χρόνου ενάρξης της λειτουργίας αυτής, ανεξαρτήτως του αν πρόκειται για νέα ή παλιά επένδυση, ανεξαρτήτως του μεγέθους της και ανεξαρτήτως της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και της διατήρησης αυτών.
Τα καθεστώτα δε κρατικών ενισχύσεων των κρατών – μελών που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό ρητώς προβλέπεται ότι υποβάλλονται και σε εκ των υστέρων αξιολογήσεις, ενώ σκοπός κανενός δεν θα πρέπει να είναι η παράνομη παροχολογία, η οποία εν συνεχεία αναζητείται, αφήνοντας έκθετους τους δήθεν «δικαιούχους», αλλά η ανάπτυξη ενός συμβατού με την εσωτερική αγορά συστήματος κρατικών περιφερειακών ενισχύσεων, επί του οποίου η Περιφέρεια και ο Νομός μας διεκδικεί σημαντικό μερίδιο.
Αυτοί τέλος που υποκινούν το όλο θέμα, πρέπει να απαντήσουν στο αυτονόητο: Γιατί επί 6 χρόνια, που δεν χορηγούνταν η σχετική επιδότηση τηρούσαν «σιγή ιχθύος»;;;
Προφανώς διότι γνώριζαν τότε, όπως και τώρα, ότι η εν λόγω επιδότηση είναι ασύμβατη με την εσωτερική αγορά!! Και επειδή κάποιοι επικαλούνται την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχετικό ερώτημα που υπεβλήθη από την κ. Σπυράκη διερωτώμεθα: Γνωρίζει το Επιμελητήριο Ξάνθης ότι σύμφωνα με την απάντηση της κ. Vestager η χορήγηση ενισχύσεων περιφερειακού χαρακτήρα επιτρέπεται μόνο για αρχικές επενδύσεις, ενώ το μισθολογικό κόστος μπορεί να επιδοτηθεί μόνο σε αυτές, και μάλιστα υπό αυστηρές προϋποθέσεις, που δεν συμπεριλαμβάνονταν στις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις;;;;
Το νομικό πλαίσιο, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, ανέλυσαν επαρκώς οι βουλευτές του Νομού Ξάνθης σε συνάντηση που είχαν με το Επιμελητήριο Ξάνθης, ενώ κατέστησαν σαφές ότι στόχος τους είναι όχι να καταργηθούν οι περιφερειακές ενισχύσεις, αλλά να προβλεφθούν τέτοιες κατά τρόπο σύννομο και συμβατό με την κείμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία, ώστε να υπάρξει στο Νομό μας πραγματική ανάπτυξη, να μειωθούν οι δυσκολίες, να αντισταθμιστεί το επιπλέον κόστος που αντιμετωπίζουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και κυρίως να γίνουν νέες επενδύσεις.
Σε αυτή τη γραμμή κινούμαστε και προς αυτή την κατεύθυνση, με σοβαρότητα, συνέπεια και δουλειά διεκδικούμε την ανάπτυξη, η οποία θα φέρει θέσεις εργασίας.
Οι επιχειρηματίες της Περιφέρειάς μας το έχουν ήδη κατανοήσει όπως και αρκετοί πρόεδροι επιμελητηρίων.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης συνεχίζει να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, απαξιώνοντας το ρόλο του. Δεν θα τον ακολουθήσουμε στον κατήφορο Δυστυχώς γι αυτόν οι επιχειρηματίες του τόπου, γνωρίζουν».
«ΠΡΟΦΑΣΕΙΣ ΕΝ ΑΜΑΡΤΙΑΙΣ…»
Σκληρή ωστόσο είναι η…ανταπάντηση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Ξάνθης Στέλιου Μωραίτη, ο οποίος αναφέρει οτι «τα όσα αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης στην ανακοίνωσή του, είναι προφάσεις εν αμαρτίαις ..
Πράγματι όλοι κι όχι αρκετοί επιχειρηματίες όπως και σύσσωμοι οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων ΑΜΘ έχουμε κατανοήσει προ πολλού ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά της επιχειρηματικότητας και δυστυχώς όπως απέδειξε με την συγκεκριμένη πολιτική του απόφαση καταργώντας την επιδότηση εργασίας 12% και κατά των επιχειρήσεων της περιοχή μας, ευννοώντας τα συμφέροντα του κέντρου και της Αθήνας.
Λυπάμαι πολύ που οι Κυβερνητικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μας ενέπαιξαν και ποτέ δεν έκλεισαν το ραντεβού με τον Υπουργό Οικονομίας κ.Σταθάκη όπως δεσμεύτηκαν στη συνάντησή τους με τα Επιμελητήρια στη Ξάνθη, με αποτέλεσμα εν κρυπτώ με Υπουργική απόφαση να καταργήσουν την επιδότηση εργασίας και να δώσουν την χαριστική βολή στην ανάπτυξη της περιοχής μας».

«ΟΥΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ»
Αναφορικά τώρα με το ερώτημα της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ «γιατί επί 6 χρόνια, που δεν χορηγούνταν η σχετική επιδότηση το Επιμελητήριο Ξάνθης δήθεν, «τηρούσε «σιγή ιχθύος» ο κ. Μωραίτης σημείωσε οτι «ή οι κύριοι αυτοί είναι κάτοικοι μιας άλλη περιοχής, ή ζουν οι ίδιοι στον «αστερισμό των ιχθύων».
«Εμείς όχι μόνο τα λέγαμε, αλλά και ερχόμασταν σε ρήξεις με τους Γιακουμάτους όλων των κυβερνήσεων. Οι όψιμοι λαλούντες του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, ως μονίμως απόντες από όλα τα προβλήματα του Νομού μας, μπορούν να επιχαίρουν για το κακό που έγινε στην ανάπτυξη του τόπου μας πάσχοντες από ανίατη πολιτική αμνησία, σκόπιμη και εμπαθή παραπληροφόρηση, παίζοντας δυστυχώς για μια ακόμη φορά με την τύχη και το μέλλον της περιοχής μας» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά οτι «τους διαβεβαιώνουμε ωστόσο οτι με τίποτα δεν θα μας πτοήσουν να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα δίκαια του τόπου μας και των μελών μας. Απλά...Ουαί Γραμματείς και βουλευτές…»

Με κάθε επισημότητα τα εγκαίνια της οικίας του Μάνου Χατζιδάκι. Συγκίνηση και δέος για τον μεγάλο Έλληνα Μουσουργό


Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή το απόγευμα τα εγκαίνια της Οικίας του μεγάλου Ξανθιώτη Μουσουργού, Μάνου Χατζιδάκι.
Πρόκειται για ένα πολυχώρο τέχνης και σκέψης και για ένα κτίριο το οποίο αναστηλώθηκε και το οποίο ξεπερνά κάθε προσδοκία.



Στον αγιασμό χοροστάτησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ξάνθης και Περιθεωρίου και Σιατίστης, ενώ την κορδέλα έκοψαν μαζί οι άρχοντες της πόλης μας.





Αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία Ξανθιωτών, που με συγκίνηση περιηγήθηκαν στους χώρους όπου ο Μάνος όλων των Ελλήνων γεννήθηκε και έκανε τα πρώτα του βήματα όντας παιδί.
Το παρόν έδωσαν και οι τρεις Βουλευτές Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ.






Μετά το πέρας των εγκαινίων, ακολούθησαν οι ομιλίες του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γιώργου Παυλίδη, του Δημάρχου Ξάνθης Χαράλαμπου Δημαρχόπουλου, ενώ έγινε ιδιαίτερη αναφορά στη ζωή και το έργο του Μάνου Χατζιδάκι από τον κριτικό και ιστορικό μουσικής Γιώργο Β. Μονεμβασίτη, συνοδεία της πιανίστριας Ντιάνας Βρανούση.
Επίσης, παρουσιάστηκε ρεσιτάλ έργων από τον τραγουδοποιό Ηλία Λούγκο, προς τιμή του κορυφαίου συνθέτη με σολίστ στο πιάνο, τη Δέσποινα Στεφανίδου.





«Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΥΤΗ ΘΑ ΑΓΑΛΛΙΑΣΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ…»
«Ο πολυχώρος τέχνης και σκέψης είναι ο χώρος, στον πρώτο όροφο του οποίου στο ιστορικό αυτό διατηρητέο μνημείο γεννήθηκε ένας μεγάλος δημιουργός, άνθρωπος όχι μόνο της μουσικής και της τέχνης αλλά και της σκέψης» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γιώργος Παυλίδης, επισημαίνοντας ότι «στο χώρο αυτό, ο οποίος αναπαλαιώθηκε και αποκαταστάθηκε για να δοθεί στην κοινωνία και ιδίως στη νέα γενιά και σήμερα ο Μάνος Χατζιδάκις από εκεί ψηλά που βρίσκεται άκουσε τη μουσική του, τις σκέψεις τους, τις ιδέες του που παραμένουν τόσο επίκαιρες και άκουσε όλα αυτά τα οποία δεν επιθυμούσε να γίνουν στη χώρα και πιστεύω ότι η προσπάθεια την οποία ξεκινήσαμε θα αγαλλιάσει την ψυχή του. Θα παραδώσουμε στην κοινωνία ένα χώρο βιώσιμο, ένα χώρο αυτοσυντηρούμενο και όχι όπως συνήθως συμβαίνει σήμερα. Θα παραδώσουμε ένα χώρο για τη νέα γενιά, μια «κυψέλη» δημιουργίας, μια «κυψέλη» σκέψης, μια «κυψέλη» πνεύματος».
«ΣΤΟΛΙΔΙ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ, ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ…»
«Αυτό το ιστορικό κτίριο, «βρήκε αυτό που του αξίζει πραγματικά στην πόλη του γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις, αλλά δεν είναι μόνο ότι ο Μάνος, πέρασε τα επτά πρώτα χρόνια της ζωής του εδώ, είναι ότι έδωσε «ταυτότητα» στο χώρο αυτό. Ο πολιτισμός είναι στο…αίμα αυτών των ανθρώπων» ανέφερε από τη δική του πλευρά ο Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «ο πολυχώρος τέχνης και σκέψης, μετά από πολύ κόπο εδώ και επτά χρόνια, έγινε ένα «στολίδι» για την πόλη, ένα σημείο αναφοράς για όλη την Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο που κάθε χρόνο τέτοια εποχή, μαζεύονται όλα τα σχολικά συγκροτήματα της Ελλάδος εδώ, γιατί η Ξάνθη, είναι ένα σημείο αναφοράς, είναι η γενέτειρα του Μάνου Χατζιδάκι και βεβαίως αυτό είναι το σπίτι που πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του».
«Είναι μεγάλη η ευθύνη και για αυτούς που οραματίστηκαν το μεγάλο στοίχημα για να το φέρουν στην κατάσταση που είναι σήμερα, γιατί πράγματα κόντεψε να κατεδαφιστεί κάποια στιγμή, αλλά είναι και μεγάλη η ευθύνη όλων μας που αναλαμβάνουμε τη «σκυτάλη» να πάμε ακόμη πιο…μπροστά με αφορμή αυτό το σπίτι. Το σπίτι που γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις».
«ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΙΟ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΝΟ…»
«Δεν τον έζησα τόσο πολύ τον Μάνο Χατζιδάκι, για να είμαι αρμόδιος να περιγράψω τον Μάνο ως οντότητα, αλλά ως ακροατής και ως αναγνώστης όχι μόνο της μουσικής του αλλά και αυτών των προγραμμάτων που παρουσίαζε από το 3ο πρόγραμμα της ελληνικής ραδιοφωνίας, τα σχόλια του 3ου όπως τα έλεγε, τον είχα εκτιμήσει αφάνταστα» υπογραμμίζει ο κριτικός και ιστορικός μουσικής Γιώργος Μονεμβασίτης, σημειώνοντας ότι «ήταν ένας Έλληνας με βαθιά κατανόηση και του ελληνισμού αλλά και της οικουμενικότητας που μπορεί να έχει ο ελληνισμός και η μουσική. Η μουσική του είναι γεμάτη ευαισθησία και νομίζω ότι δεν υπήρξε πιο ευαίσθητος Έλληνας και η απώλειά του είναι μεγάλη παρόλο που έχουν περάσει 22χρόνια, από όταν εγκατέλειψε τον μάταιο τούτο κόσμο, εντούτοις η απουσία του γίνεται ολοένα και περισσότερο αισθητή με αυτά που συμβαίνουν».

«ΤΟΝ ΔΙΑΚΑΤΕΙΧΕ Η ΜΕΓΑΛΟΣΥΝΗ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ…»
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την ομιλία του ο κ. Μονεμβασίτης, μετέφερε και ένα βίωμα με τον Μάνο Χατζιδάκι ο οποίος είχε μια «κακή» ερμηνεία με την ορχήστρα των χρωμάτων
«Με την ορχήστρα των χρωμάτων, ο Μάνος, και αυτό μπορεί να συμβεί και είναι φυσιολογικό, είχε μια κακή ερμηνεία στα δυο έργα του προγράμματος, τότε που παρουσίαζε τη συμφωνία Σεργκέι Προκόφιεφ, όπου δεν είχε δώσει μεγάλη σημασία στην προετοιμασία και έτσι κάτι πήγε «στραβά» στη συναυλία που έγινε στο Ηρώδειο το καλοκαίρι του 1991 και δεν το ερμήνευσε καλά. Υπήρχαν πολλά λάθη και ατέλειες και έτσι είχα έρθει σε δύσκολη θέση έλεγα ότι «θα τον στεναχωρήσω αν πω την αλήθεια, αλλά η αλήθεια είναι αλήθεια» και έτσι έγραψα μια ευγενική, πλην όμως ρεαλιστική κριτική» εξηγεί ο κ. Μονεμβασίτης, τονίζοντας ότι «μου τηλεφώνησε, όχι για να με βρίσει, όπως έχουν κάνει κάποιοι άλλοι σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά για να με συγχαρεί για το θάρρος που είχα να γράψω την αλήθεια και αυτό δείχνει την μεγαλοσύνη του και την πλήρη αυτογνωσία που είχε».
«ΤΟ 3ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΧΕ ΤΗ «ΣΦΡΑΓΙΔΑ» ΤΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ…»
Η πιανίστρια κ. Ντιάνα Βρανούση, μια γυναίκα που έζησε το Μάνο Χατζιδάκι και συνεργάστηκε μαζί του, υπογράμμισε ότι «ο Μάνος Χατζιδάκις έκανε κάτι το ανεπανάληπτο τα χρόνια εκείνα. Κάτι που δεν μπορεί κανείς να το διηγηθεί γιατί ήταν μια ατμόσφαιρα μαγική» εξηγώντας ότι «ήταν ένας «πυρήνας», ένα «εργαστήρι» πολιτισμού γενικότερα και είχε την ικανότητα να «βγάζει» από τον καθένα το καλύτερο. Υπήρχε μια φοβερή συνεργασία όλων των παραγόντων. Δηλαδή οι μουσικοί με τους λογοτέχνες, με τους τεχνικούς του ραδιοφώνου συνεργαζόντουσαν για το μέγιστο αποτέλεσμα για αυτό και έγινε, αυτό που έγινε. Το πρόγραμμα αυτό είχε τη «σφραγίδα» του Χατζιδάκι. Ήταν ένας άνθρωπος αντικομφορμιστής, ελεύθερος και ανυποχώρητος και βέβαια αυτή ήταν και η «σφραγίδα» του προγράμματος που δημιούργησε για αυτό είχε και την προμετωπίδα Παιδεία, Τέχνη, Ενημέρωση. Ήταν κάτι το φανταστικό και εγώ θα το κουβαλώ σαν θησαυρό επάνω μου αυτό που έζησα εκεί και δεν ξέρω πότε θα επαναληφθεί στις μέρες μας, ένα τέτοιο δημιούργημα».
Αναφορικά τώρα με τον χώρο που αναστηλώθηκε στον οποίο γεννήθηκε ο μεγάλος δημιουργός Μάνος Χατζιδάκις, η κ Βρανούση επεσήμανε ότι «αυτός υπερβαίνει τις προσδοκίες μου. Δεν φανταζόμουν κάτι τόσο καταπληκτικό, είναι μαγικό μέρος και αισθάνθηκα πραγματικά μια αύρα και μια επιθυμία να κάνω μουσική. Ήταν κάτι πραγματικά πολύτιμο και δεν θα το ξεχάσω».
«ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ Η ΔΙΟΡΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΟΝ ΕΚΑΝΑΝ…ΠΡΟΦΗΤΙΚΟ»
Για τον μοναδικό και ανεπανάληπτο μουσουργό Μάνο Χατζιδάκι όμως, μίλησε στα Μέσα Ενημέρωσης και ο άνθρωπος που έζησε και συνεργάστηκε μαζί του για είκοσι χρόνια, ο τραγουδοποιός Ηλίας Λούγκος ο οποίος και χάρισε με τη μαγευτική φωνή του, μοναδικές στιγμές στο κοινό με το ρεσιτάλ έργων προς τιμή του μεγάλου συνθέτη και τον οποίο συνόδευε η σολίστ στο πιάνο Δέσποινα Στεφανίδου.
«Είναι μια πολύ συγκινητική ημέρα για εμένα, που γνωρίζω αυτόν τον πολυχώρο από κοντά και σκέφτομαι τα πρώτα βήματα του Μάνου και σε ποιο δωμάτιο τα έκανε. Φέρνω στο νου μου όλες τις ιστορίες που μας έλεγε ο Μάνος από τα παιδικά του χρόνια» αναφέρει ο κ. Λούγκος, υπογραμμίζοντας ότι «η συνάντησή μου με τον Μάνο Χατζιδάκι ήταν καθοριστική για όλη μου τη ζωή.
Από όλα αυτά που άκουσα και είδα, κάνω ό,τι καλό κάνω στη σημερινή εποχή γιατί δεν ήμασταν μόνο συνεργάτες αλλά και φίλοι είκοσι χρόνια και σχεδόν κάθε μέρα ήμουν στο σπίτι του. Οι σκέψεις του, οι τρόποι του, η διορατικότητά του, σε κάποια σημεία τον έκαναν προφητικό και νομίζαμε ότι υπερβάλλει, αυτός ήξερε όμως και με μαθηματική ακρίβεια τα επερχόμενα και σήμερα επιβεβαιώνεται».
Αναφορικά με τον χώρο και την αναστήλωση αυτού ο κ. Λούγκος δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «φαντάζομαι πως ο Μάνος θα χαιρόταν πάρα πολύ με τον χώρο αυτό που έχει την ιστορία του και έχει γίνει ένα έργο τέχνης που οποιοσδήποτε περαστικός θα θέλει να μπει μέσα σε αυτόν και να μάθει τι συμβαίνει μέσα και βέβαια να βρει όλα τα «μαγικά κλειδιά» της τέχνης».