Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Γεγονός το..1ο Φοιτητικό Τουρνουά Καλαθοσφαίρισης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Μαΐου 2016, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης εγκαινιάζει το Πρόγραμμα Αθλητικών και Ψυχαγωγικών Δραστηριοτήτων του, με τη διοργάνωση και διεξαγωγή του 1ου Φοιτητικού Τουρνουά Καλαθοσφαίρισης.
Το τουρνουά θα λάβει χώρα στο Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο Αλεξανδρούπολης (Πανεπιστημιούπολη, Δραγάνα).

«Μια ζαχαρένια συνταγή»: Ο Ρένος ο Ζαχαρένιος...έρχεται την Παρασκευή στη Ξάνθη

Την Παρασκευή 27 Μαΐου 2016, στις 19.30 το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, η Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης και το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης προσκαλούν τους μικρούς τους φίλους στην παρουσίαση του βιβλίου: "Μια ζαχαρένια συνταγή
της αστυνομικού, συγγραφέα και UNHCR High Profile Supporter , Φωτεινής Κωνσταντοπούλου.

«ΜΙΑ ΖΑΧΑΡΕΝΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ»
Ο Ρένος ο Ζαχαρένιος, ένας ζαχαροπλάστης, διαφορετικός απ' αυτούς που ξέρουμε, ζει στα ...σύννεφα και φτιάχνει λιχουδιές για τους ήρωες των παραμυθιών. Αγαπάει όμως πολύ και τους ανθρώπους, γι’ αυτό αποφασίζει να φτιάξει μια ζαχαρένια συνταγή μόνο για κείνους. Μέχρι το βράδυ όλα πρέπει να είναι έτοιμα. Θα προλάβει όμως; Μια ιστορία για τη δύναμη της αγάπης και της αλληλεγγύης. 
Υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και με την υποστήριξη της ΕΡΤ κυκλοφορεί αυτό το παιδικό βιβλίο, σε εικονογράφηση Σάντρας Ελευθερίου.
Πρόκειται για ένα βιβλίο που σκοπό έχει να καλλιεργήσει την αγάπη και την αλληλεγγύη, ενώ όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις του θα διατεθούν για τη στήριξη της παγκόσμιας εκστρατείας Back2School της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η οποία στηρίζει την πρόσβαση στην εκπαίδευση των παιδιών-προσφύγων σε όλο τον κόσμο.


Προλογίζει:
Ραλού Βλαχοπούλου, εκπαιδευτικός, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων για παιδιά, του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

Μουσική εισαγωγή:
Φιλαρμονική Δήμου Ξάνθης υπό την καθοδήγηση του μαέστρου της, αρχιμουσικού Γιώργου Ηλιάδη.



Η ΦΩΤΕΙΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Η Φωτεινή Κωνσταντοπούλου ζει και εργάζεται σε μια πόλη που λέγεται Αθήνα. Είναι αστυνομικός και στον ελεύθερο χρόνο της αναλαμβάνει να βοηθάει τους ήρωες των ιστοριών της να φέρουν εις πέρας πότε τις ζαχαρένιες και πότε τις αλμυρές αποστολές τους.
 Αυτό το κάνει από μικρή. 
Δεν ξέρω, μεταξύ μας, αν μετά από τόσα χρόνια καταφέρνει να μαγειρεύει νόστιμες ιστορίες, αλλά προσπαθεί, και η προσπάθεια είναι αυτό που μετράει. 
Αυτό μου είπαν κάποτε ότι έχει σημασία.
 Όταν ρωτήσαμε τον Ρένο για τη Φωτεινή, μας είπε: "Η βοήθειά της ήταν πολύτιμη, κι έτσι μαζί με την ομάδα έκτακτων αναγκών καταφέραμε και ολοκληρώσαμε με επιτυχία αυτή την αποστολή αγάπης".
Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στον Πολιτιστικό Πολυχώρο της καπναποθήκης Π, στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη με την υποστήριξη του Βιβλιοπωλείου «ΣΠΑΝΙΔΗΣ», των εκδόσεων «ΙΑΝΟΣ» και του ζαχαροπλαστείου «ΤΟ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ» με ελεύθερη είσοδο.
Χορηγός επικοινωνίας Ε.Ρ.Τ.

Χειροπέδες σε 56χρονο για καλλιέργεια κάνναβης και κατοχή ναρκωτικών στην Κομοτηνή

Συνελήφθη χθες 25-5-2016 το πρωί, σε χωριό της Ροδόπης, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής, 56χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για καλλιέργεια φυτών κάνναβης και κατοχή ναρκωτικών.

Την Κυριακή η Γενική Συνέλευση του Κοινωνικού Καταναλωτικού Συνεταιρισμού Ξάνθης «Μαζί»

Καλούνται τα μέλη του Κοινωνικού Καταναλωτικού Συνεταιρισμού Ξάνθης Μαζί στην Γενική Συνέλευση (είναι η τρίτη κατόπιν αναβολών) την Κυριακή 29 Μαΐου στις 11 το πρωί στο αμφιθεατράκι στο Μονοπάτι της Ζωής πίσω από το Νησάκι.
Σε περίπτωση κακοκαιρίας η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Elisso (πρώην Ξενία). Απαραίτητη κρίνεται η παρουσία όλων.

Το μήνυμα της Κυριακής: «ο Ιατρός των ψυχών»

Ο Κύριος στην συνομιλία του με την Σαμαρείτιδα στο πηγάδι του Πατριάρχη Ιακώβ σταματά προς στιγμήν την υψηλή διδασκαλία Του περί του «ζώντος ύδατος» για να έρθει σε ένα ζήτημα άμεσα προσωπικό. «Ύπαγε φώνησον τον άνδρα σου». Δεν το κάνει για να διακόψει την συζήτηση, το κάνει για να ξυπνήσει μια συνείδηση που μένει ναρκωμένη. Για να μπορέσει η γυναίκα να δει τις μεγάλες αλήθειες, που σε λίγο θα της αποκαλύψει.

«Θράκη: Το επόμενο βήμα...»: Με απόλυτη επιτυχία η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ε. Στυλιανίδη


«Να κάνουμε μαζί το επόμενο βήμα: Η Θράκη μας ενώνει». Με αυτό το μήνυμα δια στόματος του πρώην υπουργού και βουλευτή της ΝΔ Ευριπίδη Στυλιανίδη ολοκληρώθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του με τίτλο «Θράκη: Το επόμενο βήμα…» η οποία πραγματοποιήθηκε εχθές στην αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Παρόντες στην παρουσίαση ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο αρχηγός της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, πρώην και νυν υπουργοί, βουλευτές, δικαστικοί, διπλωμάτες, οι  Μητροπολίτες Ξάνθης και Ροδόπης και πλήθος κόσμου.


Πρόκειται για ένα βιβλίο που έδωσε την ευκαιρία στην παρουσίασή του να τεθούν πολιτικά ζητήματα, να ανοίξει ένας διάλογος για τη Θράκη και να τεθεί εκ νέου στο τραπέζι η πρόταση του κ. Στυλιανίδη για την ύπαρξη εθνικής ενότητας και διακομματικής συνεννόησης.
 Πρόταση που βρήκε ανταπόκριση από τον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά ο οποίος ήταν ένας από τους ομιλητές στην παρουσίαση , μαζί με τον αντιπρόεδρο της βουλής κ. Νικήτα Κακλαμάνη και τον κ. ‘Αγγελο Συρίγο επίκουρο καθηγητή διεθνούς δικαίου, υπό τον συντονισμό του δημοσιογράφου Μανώλη Κοττάκη.


Δύο ναυαγοσώστες στις παραλίες του Δήμου Τοπείρου. Δύο και οι…«γαλάζιες σημαίες» φέτος


Δύο ναυαγοσώστες αναμένεται να τοποθετηθούν στις παραλίες του Δήμου Τοπείρου, για τους οποίους έχει ήδη αναρτηθεί στην επίσημη σελίδα αυτού ο διαγωνισμός και η πρόσκληση συμμετοχής, όπως επιβεβαιώνει στην ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ο Δήμαρχος Τοπείρου Θωμάς Μίχογλου.
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Μίχογλου, αναφέρει ότι «θα υπάρχουν δυο ναυαγοσώστες, ένας στην παραλία των Μαγγάνων και ένας σε αυτή του Ερασμίου». 
Μάλιστα όπως ο ίδιος σημείωσε πέρα από όλα τα παραπάνω «και οι γαλάζιες σημαίες φέτος θα είναι δύο, αφού εκτός από αυτή που έχει ήδη η παραλία των Μαγγάνων αναμένεται να δοθεί άλλη μία σε αυτή του Ερασμίου».
Έτσι οι λουόμενοι δεν έχουν να φοβούνται τίποτε αναφορικά με την καθαριότητα των περιοχών, θα πρέπει ωστόσο να είναι προσεκτικοί όταν κάνουν το μπάνιο τους, προκειμένου να αποφύγουν και το πιθανό ενδεχόμενο της παρέμβασης του ναυαγοσώστη που θα είναι υπεύθυνος για την εκάστοτε περιοχή.

Παρουσία Π. Κουρουμπλή, η συνεδρίαση της ΠΕΔ ΑΜΘ στη Ξάνθη Στο…«τραπέζι» τα προβλήματα των Δήμων


Παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, διεξήχθη την Πέμπτη στη Ξάνθη, η Συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στην οποία συμμετείχαν είκοσι δύο Δήμαρχοι.
Τον Υπουργό καλωσόρισε ο Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, ενώ τον συντονισμό της Συνεδρίασης, είχε φυσικά ο Πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ, και Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ Ευάγγελος Λαμπάκης, ο οποίος μάλιστα αφού καλωσόρισε με τη σειρά του τον Υπουργό, έθιξε και μερικά ζητήματα που αφορούν στο Υπουργείο Εσωτερικών και πιο συγκεκριμένα στον…«κόφτη» που έρχεται και τον οποίο όπως επεσήμανε «θα τον πολεμήσουμε όλοι οι Δήμαρχοι γιατί δεν αντέχουμε άλλο». 

Ένα ακόμη ζήτημα που τέθηκε ήταν το ότι «θα πρέπει να διαφοροποιηθεί η πειθαρχική από την ποινική ποινή των αιρετών και να μπει ένα όριο στις χρηματικές εγγυήσεις».
Ακόμη ένα γενικό πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν ουκ ολίγοι Δήμοι της περιοχής, είναι και αυτό με τις μετατάξεις των Δημοτικών Υπαλλήλων στην Περιφέρεια, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε «αφαίμαξη» του προσωπικού.
Φωτεινό παράδειγμα για αυτήν την κατάσταση είναι ο Δήμος Τοπείρου, ο οποίος δεν διαθέτει μηχανικούς προκειμένου να υλοποιηθούν και τα ανάλογα έργα.


Αναφορικά τώρα με την Αλεξανδρούπολη ο κ. Λαμπάκης δεν παρέλειψε να επισημάνει και το «πρόβλημα» που υπάρχει με το «Γραφείο Πολιτικού Ασύλου» των Προσφύγων.
Γραφείο, για το οποίο ζητείται η απομάκρυνσή του από την πόλη της Αλεξανδρούπολης, με την προτίμηση η έδρα να πάει προς τη Θεσσαλονίκη προκειμένου «να μην υπάρχει…«προσβολή» των τοπικών κοινωνιών. Μάλιστα με προχθεσινό ΦΕΚ, το γραφείο αυτό μετονομάστηκε σε «Κέντρο Πολιτικού Ασύλου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».
«Ήρθατε σε μια Περιφέρεια φτωχότερη σε σχέση όχι μόνο με αυτές της Ελλάδος, φτωχότερη σε όλη την Ευρωπαική Ένωση» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Λαμπάκης, απευθυνόμενος στον κ. Υπουργό, σημειώνοντας ότι «μαζί με την υπόσχεση της ανασυγκρότησης της Οικονομίας της περιοχής, θα πρέπει να προωθηθούν και οι υποσχέσεις όλων των Κυβερνήσεων πριν από εσάς». 


«Ο ΔΗΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟ «ΚΥΤΤΑΡΟ» ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
«Θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης και Πρόεδρο της ΠΕΔ κ. Λαμπάκη αλλά και το Δήμαρχο Ξάνθης Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο και βέβαια και όλους τους Δημάρχους που έκαναν τον κόπο να είναι σήμερα εδώ και να κάνουμε μια γόνιμη και δημιουργική συζήτηση» υπογραμμίζει ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής.
«Ο πρώτος στόχος της προσπάθειάς μου είναι να καλλιεργήσουμε μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης διότι όταν υπάρχει η σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον Υπουργό και στους Δημάρχους, τότε γινόμαστε όλοι πιο παραγωγικοί και πιο δημιουργικοί και αυτό το κλίμα πρέπει να διατηρηθεί για να απελευθερώσουμε δημιουργικές δυνάμεις» συνεχίζει ο ίδιος, τονίζοντας ότι «εγώ πιστεύω στο ρόλο της Αυτοδιοίκησης. Πιστεύω ότι ο Δήμος είναι το πρώτο προσβάσιμο κύτταρο του πολίτη στην εξουσία και σε αυτά τα δύσκολα χρόνια που περνά η πατρίδα, πρέπει να ομολογήσουμε ότι οι Δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο να κρατήσουν την κοινωνία όρθια και ιδιαίτερα κοινωνικά στρώματα που παραδειγματικά δέχθηκαν την μεγαλύτερη πίεση από αυτή την κοινωνική και οικονομική κρίση».
Έτσι όπως σημειώνει, «στα πλαίσια αυτής της σχέσης, επιχειρώ να κάνω δυο πράγματα. Το πρώτο έχει να κάνει με το πολυνομοσχέδιο που είναι στα χέρια των Δημάρχων, περιμένουμε να γίνουν από τους ίδιους παρατηρήσεις διορθωτικού χαρακτήρα και μάλιστα είναι η πρώτη φορά που στέλνουμε νομοσχέδιο χωρίς να είναι στη δημόσια διαβούλευση, γιατί ακριβώς θέλουμε να εμπεδώσουμε και τη σχέση εμπιστοσύνης και να γνωρίσουμε τη γνώση και την δυνατότητα που έχουν οι Δήμαρχοι μέσα από τα βιώματα και τις καθημερινές δυσκολίες που έχουν, να προτείνουν λύσεις που να απαλλάσσουν τον θεσμό από τις αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας».

«ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΡΩΝ…»
«Ήδη σε αυτό το ζήτημα είμαστε πολύ κοντά στο να λύσουμε πάρα πολλά προβλήματα» αναφέρει ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, τονίζοντας παράλληλα ότι «έρχεται και η μεγάλη θεσμική παραθεσμοποίηση του κράτους και της αυτοδιοίκησης, όπου εκεί η Κυβέρνηση αυτή θα τολμήσει να πάμε πλέον σε ένα πραγματικά αποκεντρωμένο κράτος με επιτελικό κράτος και με αποσαφηνισμένες αρμοδιότητες πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης για να μπορέσει πραγματικά η χώρα να προχωρήσει σε μια ισότιμη ανάπτυξη. Όταν όμως λέμε αποκέντρωση, δεν εννοούμε μόνο αρμοδιοτήτων αλλά και πόρων. Άρα λοιπόν και αυτή η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση που θέλουμε να προωθήσουμε, ως νέο αναπτυξιακό μοντέλο σε αυτή τη χώρα, πρέπει να δίνει δυνατότητα και πόρους στην αυτοδιοίκηση. Αναζητούμε λοιπόν και συμπληρωματικούς πόρους από διάφορες πηγές ώστε πραγματικά αυτό που δικαιούται η αυτοδιοίκηση να το έχει».


«ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΕ ΧΗΜΕΙΑ…»
«Μια χημεία αναπτύχθηκε, η οποία βέβαια ήδη υφίστατο μεταξύ των 22 Δημάρχων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με τον Υπουργό μας ο οποίος έχει πραγματικά μια διαφορετική συμπεριφορά από κάθε άλλο κεντρικό θεσμικό και τον ευχαριστώ πάρα πολύ και τον ευχαριστούν και όλοι οι Δήμαρχοι και όλες οι τοπικές κοινωνίες που εκφράζουμε και εκπροσωπούμε» αναφέρει σε δηλώσεις του στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης από όλη την Περιφέρεια που βρέθηκαν εκεί, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ευάγγελος Λαμπάκης, επισημαίνοντας «είναι ένας άνθρωπος ο οποίος ακούει και ο οποίος όχι μόνο ακούει αλλά υλοποιεί όσα βλέπει μέσα από την εμπειρία του και την ευαισθησία του ότι πρέπει να υλοποιηθούν.»
«Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος από αυτή τη συνάντηση και είμαι σίγουρος ότι τα πρακτικά που θα σταλούν όλα με την απόλυτη λεπτομέρεια θα δημιουργήσουν μια δυναμική στην διόρθωση όσον αφορά στους ΟΤΑ και την κεντρική Κυβέρνηση από όπου μόνο ένας άνθρωπος έχει τη δύναμη να έρχεται στην τοπική κοινωνία και να μιλά με αυτή, χωρίς να φοβάται να έρθει και αυτό είναι πολύ μεγάλο γεγονός γιατί σημαίνει ότι τον κερδίζει ένας κεντρικός πολιτικός» συνεχίζει ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «αυτό το χαιρετίζουμε και οι 22 Δήμαρχοι και είμαι σίγουρος ότι το Υπουργείο Εσωτερικών, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η περιφερειακή Διοίκηση θα κερδίσουν από αυτή την αγαστή συνεργασία με αυτόν τον άνθρωπο, τον οποίο για άλλη μια φορά τον ευχαριστώ».
ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΗ…ΝΕΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ

«Οι Δήμαρχοι, και αυτό φάνηκε και μέσα από τη σημερινή συνεδρίαση της ΠΕΔ, παρουσία του Υπουργού, είναι γεγονός ότι είναι ο πιο κοντινός θεσμός στους πολίτες. Κάτι το οποίο εκτιμάται από τον Υπουργό, ο οποίος και ήρθε να μας ακούσει και να δει αυτή τη σχέση που έχουμε αλλά πάνω από όλα την αγωνία για να δώσουμε λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Θέλω και εγώ να τον ευχαριστήσω και εγώ που ήρθε σήμερα στη Ξάνθη, στην πόλη που συγκέντρωσε σήμερα και τους 22 Δημάρχους, γιατί ήταν κοντά σε αυτό που λέμε «ακούει τα προβλήματα» μέσα από Δήμους που αντιμετωπίζουν όλα τα ζητήματα που αντιμετωπίζει πάνω απο όλα η κοινωνία και βεβαίως θέλω να τον ευχαριστήσω γιατί ο Υπουργός δεν ακούει απλά, αλλά καμιά φορά δεν γίνεται και ευχάριστος» αναφέρει από την δική του Πλευρά ο Δήμαρχος Ξάνθης, Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, επισημαίνοντας ότι «την επόμενη εβδομάδα θα βρεθούμε στην Αθήνα, προκειμένου να λύσουμε αυτό το τεράστιο πρόβλημα με την Αναπτυξιακή και προκειμένου να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από το Νομό της Ξάνθης και πιο συγκεκριμένα τα 15.000.000 του leader. Είναι πράγματι ένα τεράστιο ζήτημα που ακούσαμε και πραγματικά το ακούσαμε με πολύ ανακούφιση ότι θα πρέπει να δοθεί μια λύση άμεσα».