Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Με επιτυχία η Τελετή Αποφοίτησης στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης



Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Ιουνίου  στον Πολιτιστικό Πολυχώρο της Καπναποθήκης «Π», η Τελετή Αποφοίτησης των σπουδαστών των παιδικών τμημάτων και των τμημάτων ενηλίκων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης του Ακαδημαϊκού Έτους 2014-2015.


Τα εργαστήρια του Ιδρύματος είναι τα εξής:
-Εργαστήρι Ελεύθερης Εικαστικής και Δημιουργικής Έκφρασης για παιδιά
Υπεύθυνη: Γεωργία Πατρωνίδου
-Εργαστήρι Ζωγραφικής – Εικαστικών για παιδιά
Υπεύθυνη: Βασιλική Ασπιώτη
-Σύγχρονου – Μοντέρνου Χορού για παιδιά για παιδιά 4-6 ετών
-Σύγχρονου – Μοντέρνου Χορού για παιδιά 7-11 ετών
-Σύγχρονου – Μοντέρνου Χορού για παιδιά 12-16 ετών
Υπεύθυνη: Ζωή Χατζηευαγγέλου
-Κοινωνικού Φροντιστηρίου Αρχαίων Ελληνικών
Υπεύθυνη: Δήμητρα Κατάκη
-Κοινωνικού Φροντιστηρίου Έκθεσης Ιδεών Λυκείου
Υπεύθυνος Θανάσης Μουσόπουλος
-Αρχαίων Ελληνικών- Ιστορίας και Πολιτισμού Θράκης
Υπεύθυνος: Θανάσης Μουσόπουλος
-Εικαστικών Αποδράσεων
Υπεύθυνη: Μελίνα Λαζαρίδου
-Πλεξίματος – Κεντήματος
Υπεύθυνη: Ελευθερία Δημητροπούλου
-Ζωγραφικής-Ελεύθερου σχέδιου
Υπεύθυνος: Γιάννης Κοντοβός
-Κοσμήματος
Υπεύθυνη: Ευθυμία Αράπογλου
-Ιστορίας της Τέχνης
Υπεύθυνος: Βασίλης Μακέδος
-Βιβλιοδεσίας
Υπεύθυνη: Γιούλη Καουσλίδου
-Εκμάθησης Τουρκικής Γλώσσας
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΛΕΤΩΝ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΑΙΜΟΥ (Ι.Μ.Χ.Α.)
Υπεύθυνη: Μπουρτζού Γιαμανσαβατσιλάρ

Στην εκδήλωση η Πρόεδρος του Συλλόγου των Φίλων του Ιδρύματος κα. Ελένη Εφραιμίδου αναφέρθηκε στη συνεχιζόμενη, άκρως εντυπωσιακή, αύξηση της προσέλευσης του κοινού στις δράσεις του Ιδρύματος  (από 2.000 άτομα το 1999 σε 40.000 το 2014) και στην αυξημένη συμμετοχή στις εκδηλώσεις, που υποδηλώνει την επιτυχία της προσπάθειας που καταβάλλεται, αλλά και της ανταπόκρισης φορέων και κατοίκων της περιοχής στο έργο που παράγεται. Μεταξύ άλλων ανέφερε πως «…Το πολυσχιδές πρόγραμμα συνεργασιών (συνεργασίες με περισσότερους από 700 φορείς συνολικά) και οι σημαντικές παρεμβάσεις στον τομέα του πολιτισμού και της εκπαίδευσης  έχουν ως στόχο να εμπλουτίσουν το πνευματικό κεφάλαιο της περιοχής και κυρίως, σε πολύ χαλεπούς καιρούς, να προωθήσουν την απασχόληση καθώς και να ενισχύσουν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Τα ευεργετικά αποτελέσματα της παρουσίας του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης είναι πολυεπίπεδα, με εμφανείς τις πολύ σημαντικές επιδράσεις στην ανάπτυξη της περιοχής….»


Στα εγκαίνια της έκθεσης έργων των καθηγητών και μαθητών των τμημάτων του Ι.Θ.Τ.Π. που προσφέρει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να αποτιμήσουν την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, με τίτλο «Διέξοδος…..» ο επιστημονικός συνεργάτης Δρ Παναγιώτης Σωτηρόπουλος μεταξύ άλλων ανέφερε οτι «…Βασική μέριμνα στα εκπαιδευτικά τμήματα, που είναι και η κύρια πηγή εσόδων μας,  είναι η παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης που αποβλέπει, τόσο στην απόκτηση δεξιοτήτων που διανοίγουν επαγγελματικές προοπτικές όσο και στην καλλιέργεια αισθητικής αγωγής που επιτρέπει στο άτομο να κατανοεί και να αποκωδικοποιεί πολιτιστικά αγαθά, αλλά και να συμμετέχει ενεργά στο πολιτιστικό γίγνεσθαι ως δημιουργός… Με τη λειτουργία των εργαστηρίων σε καινοτόμους τομείς (Τέχνη από ανακυκλώσιμα υλικά, Καλλιτεχνική βιβλιοδεσία, συντήρηση έργων τέχνης) έχει συμβάλλει αποφασιστικά στη προοδευτική ανάπτυξη μιας εναργούς οικονομικής δραστηριότητας που επιφέρει πολλαπλά οφέλη στην πόλη. -πολλοί από τους χιλιάδες απόφοιτους των τμημάτων μας στα 17 χρόνια λειτουργίας του Ιδρύματος εξασφάλισαν μια νέα καριέρα-. Το Ίδρυμα καλλιεργεί μια παιδεία διαμοιρασμού επιστημονικής γνώσης και εμπειρίας, και αποτελεί χώρο καλλιτεχνικής έκφρασης για νέους δημιουργούς… Στις δυσμενείς συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας που περνά η χώρα το ΙΘΤΠ προβάλλει ως πρότυπο πολιτιστικού οργανισμού που με αξιώσεις ισότιμης συμμετοχής στην προσπάθεια αναπτυξιακής ανάτασης έχει ως ένθετα χαρακτηριστικά του την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, τον εξωστρεφή προσανατολισμό και τον καινοτομικό χαρακτήρα των δράσεών του. Η έμπρακτη στήριξη στο έργο του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης είναι καθήκον φορέων και προσώπων για να διατηρεί ο τόπος την ελπίδα για ένα δημιουργικό μέλλον που θα προωθεί το αναπτυξιακό του όραμα και μέσα από τον πολιτισμό.»