Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Με… «λουκέτο» απειλούνται τα φροντιστήρια από τον ΦΠΑ 23%

Για ένα τεράστιο πλήγμα στον κλάδο τους κάνουν λόγο οι φροντιστές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ και αυτοί καλούνται, μαζί φυσικά με τις οικογένειες των μαθητών τους, να πληρώσουν το «μάρμαρο» του ΦΠΑ με συντελεστή 23%, ένα συντελεστή που όλα αυτά τα χρόνια, δεν υπήρχε καν, όπως εξηγεί στην ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ο πρόεδρος των Φροντιστών Μέσης Εκπαίδευσης Ξάνθης Ηρακλής Ζωγράφος.

«Το γεγονός ότι επιβλήθηκε ΦΠΑ από το 0 στο 23% είναι τεράστιο» αναφέρει ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι, «αν μιλούσαμε για 6% θα μπορούσα να το καταλάβω, αλλά από το 0 στο 23%, αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω.»
Μάλιστα όπως υπογραμμίζει «από τον ΦΠΑ εξαιρούνται τα ιδιωτικά σχολεία και τα, δηλωμένα εννοείται, ιδιαίτερα μαθήματα αλλά ακόμη και τα ΚΕΚ και ερχόμαστε εμείς, τα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης, τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών και τα κέντρα πληροφορικής, να πληρώσουμε το «μάρμαρο» από κοινού βέβαια με τις οικογένειες των μαθητών μας.»
Πρόκειται για ένα ζήτημα, το οποίο απασχόλησε και την, προ ολίγων ημερών Γενική Συνέλευση του κλάδου, στην οποία παραβρέθηκαν όλοι οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
«Στην Γενική Συνέλευση,  παραβρέθηκαν ογδόντα ιδιοκτήτες φροντιστηρίων, δηλαδή ογδόντα Μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ενημερωθήκαμε από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας και διατρανώσαμε των αγωνία μας, αφού ένα μέσο φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης έχει οκτώ έως δέκα καθηγητές, συνεπώς ογδόντα φροντιστήρια στην Περιφέρεια, έχουν κατά μέσο όρο οκτακόσιους καθηγητές συν τους ιδιοκτήτες που κινδυνεύουν»  συνεχίζει ο κ. Ζωγράφος, τονίζοντας ότι «υπάρχει Ευρωπαϊκή οδηγία από το 1977, που αναφέρει ότι ιδιωτική και δημόσια εκπαίδευση, όλων των βαθμίδων απαλλάσσεται από τον ΦΠΑ. Άρα αυτό δεν ήταν εντολή Βρυξελλών αλλά προφανώς η Τρόικα ήθελε να «πετύχει» κάποια νούμερα και το Υπουργείο Οικονομικών, γνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να «βάλει χέρι» στον τζίρο των «μαύρων» φροντιστηρίων, επέβαλε αυτό τον ΦΠΑ.»

Κλείνοντας ο κ Ζωγράφος σημείωσε ότι «αναφορικά με το θέμα αυτό, τόσο ο Υπουργός και οι αναπληρωτές Υπουργοί Παιδείας όσο και το Υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνουν ότι το μέτρο αυτό είναι άδικο και ήδη γίνονται διαπραγματεύσεις αυτή τη στιγμή προκειμένου να υπάρξει κάποια τροπολογία. Τώρα το αν ο ΦΠΑ θα κινηθεί στο 6%, θα απαλειφθεί εντελώς ή αν θα πάμε σε παράταση επιβολής του για ένα έτος, αυτό δεν έχουμε παρά να το δούμε.»