Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Δύσκολη εβδομάδα για την κυβέρνηση

Μια εβδομάδα …φωτιά  διανύει η κυβέρνηση εν όψει της ψήφισης των νέων προαπαιτούμενων μέτρων αύριο την Τετάρτη. 
Μετά τον «ανασχηματισμό ανάγκης» την προηγούμενη Παρασκευή, με τον οποίο οδηγήθηκαν στην έξοδο από το κυβερνητικό σχήμα τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι αντιμέτωπος με το δεύτερο νομοσχέδιο προαπαιτούμενων μέτρων το οποίο θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή.
Βέβαια ο αριθμός των βουλευτών που θα ψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο αναμένεται να αποτελέσει το δεύτερο κρίσιμο τέστ τόσο για την κυβέρνηση όσο και για το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Ανάμεσα στα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο είναι η φορολογία των αγροτών – αναμένεται κατάργηση φοροαπαλλαγών – αλλά και το ασφαλιστικό. Με τις διατάξεις που αναμένεται να ψηφιστούν θα παύσει η πρόωρη συνταξιοδότηση. Ακόμη, περιλαμβάνεται και η οδηγία για τη θέσπιση πλαισίου σχετικά με την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Να σημειώσουμε ότι στο πρώτο νομοσχέδιο των προαπαιτούμενων μέτρων,  τρεις υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ διαφοροποιήθηκαν καταψηφίζοντας τα μέτρα, ενώ συνολικά τριάντα δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν όχι και άλλοι έξι επέλεξαν να δηλώσουν «παρών».