Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Εμπάργκο στα ζωικά προϊόντα της ΠΕ Έβρου εξ’ αιτίας της οζώδους δερματίτιδας

Σε καραντίνα μπαίνει ο Έβρος εξ’ αιτίας των δυο περιστατικών οζώδους δερματίτιδας που συνέβησαν στην περιοχή, απαγορεύοντας την εξαγωγή κρέατος και γάλακτος από βοοειδή της περιοχής, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση της ασθένειας και σε άλλες περιοχές.
Με χτεσινή της ανακοίνωσή η Διεύθυνση Υγείας των Ζώων του Υπουργείου Περιβάλλοντος διευκρίνισε τα ακριβή μέτρα, τα οποία έχουν ως εξής:

«1.Η Ελλάδα απαγορεύει την αποστολή των ακόλουθων εμπορευμάτων από την περιφερειακή ενότητα Έβρου προς άλλα μέρη της Ελλάδας, προς άλλα κράτη μέλη και προς τρίτες χώρες:
α) ζώντα βοοειδή και άγρια μηρυκαστικά
β) σπέρμα βοοειδών
2. Η Ελλάδα απαγορεύει τη διάθεση στην αγορά, εκτός της περιφερειακής ενότητας Έβρου, των ακόλουθων εμπορευμάτων από την περιφερειακή ενότητα Έβρου:
α) νωπό κρέας που παράγεται από βοοειδή, καθώς και παρασκευάσματα κρέατος και προϊόντα με βάση το κρέας που παράγονται από το εν λόγω νωπό κρέας
β) γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα που προέρχονται από βοοειδή
γ) αμεταποίητα ζωικά υποπροϊόντα που προέρχονται από βοοειδή, εκτός εάν προορίζονται, υπό την επίσημη εποπτεία της αρμόδιας αρχής, για διάθεση σε εγκεκριμένη μονάδα εντός της ελληνικής επικράτειας».
Τονίζεται ότι η απαγόρευση θα έχει ισχύ μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜΘ
Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της περιφέρειας εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση σχετικά με το θέμα, και η οποία έχει ως εξής:
«Θανατώθηκαν ήδη οι δύο θετικές εκτροφές (141 ζώα) και διεξάγεται συνεχής κλινική διερεύνηση των υπολοίπων εκτροφών για τυχόν νέα κρούσματα.
Σχετικά με το ζήτημα του εμβολιασμού, απέδωσε τελικά η πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη και των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς απεστάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πλήρες πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της Ο.Δ για τελική έγκριση. Το πρόγραμμα είναι αποτέλεσμα μιας γόνιμης συνεργασίας των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της ΠΑΜΘ και του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Παράλληλα και για να κερδηθεί χρόνος γίνονται ήδη όλες οι διαδικασίες με την προμηθεύτρια εταιρεία για την διαθεσιμότητα και την αγορά του εμβολίου καθώς και με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων για την άμεση έγκρισή του .
Η δαπάνη αγοράς του εμβολίου θα βαρύνει τις πιστώσεις του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης , Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ οι δαπάνες διενέργειας του εμβολιασμού θα καλυφθούν από πιστώσεις της Περιφέρειας, η οποία επιπλέον εξασφάλισε πιστώσεις για τα καύσιμα των οχημάτων των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών καθώς και για την αγορά υγειονομικού κτηνιατρικού υλικού
Στόχος να εμβολιαστούν όλα τα ζώα της Π.Ε Έβρου (περίπου 19.000 ζώα) ξεκινώντας πρώτα από την Ζώνη Προστασίας (Δέλτα του Έβρου), στην συνέχεια θα εμβολιαστούν τα ζώα της Ζώνης Επιτήρησης και τέλος αυτά της υπόλοιπης Περιφερειακής Ενότητας. Το σχήμα εμβολιασμού θα ανακοινωθεί αμέσως μετά την τελική έγκρισή του.
Ο εμβολιασμός θα διενεργηθεί πρωτίστως από Κτηνιάτρους της Περιφέρειας ΑΜΘ και επικουρικά θα συμμετέχουν οι Κτηνίατροι εκτροφής. Με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη και της Δνσης Κτηνιατρικής της ΠΑΜΘ, έχει ζητηθεί επίσης να συμμετέχουν κτηνίατροι και άλλων Δημοσίων φορέων και οργανισμών (ΕΛΓΑ, Στρατός κλπ)
Συνεχίζονται τέλος και οι εκτεταμένοι ψεκασμοί σε υδατοσυλλογές και εκμεταλλεύσεις».