Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Με μεγαλοπρέπεια ο εορτασμός του Πολιούχου Αγίου της Ξάνθης



Την εορτή του “μεγαλύτερου ανθρώπου που γεννήθηκε ποτέ στη γη” και πολιούχου της, του Τιμίου Προδρόμου, πανηγυρίζει με τις δέουσες τιμές η Ξάνθη.
“Δεν γεννήθηκε μεγαλύτερος άνθρωπος από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Τον χαρακτήρισε μεγάλο ο ίδιος ο Θεός”, ανέφερε στην ομιλία του κατά τον πανηγυρικό αρχιερατικό εσπερινό που τελέστηκε το απόγευμα στον μητροπολιτικό ναό του Τιμίου Προδρόμου Ξάνθης ο μητροπολίτης Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος.
Συνέχισε εξηγώντας ποιες είναι οι περγαμηνές που τον καθιστούν μεγάλο. “Η ίδια του η ζωή. Ζούσε μέσα στον κόσμο αλλά είχε απαρνηθεί την αμαρτία. Χαρακτηριστικό της ζωής του υπήρξε η άκρα ταπείνωση. Το κήρυγμά του ήταν κήρυγμα μετανοίας”, είπε ο μητροπολίτης Πρεβέζης για τον Τίμιο Πρόδρομο.


Στον πανηγυρικό αρχιερατικό εσπερινό χοροστάτησε ο μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ και συμμετείχαν οι μητροπολίτες Ξάνθης κ. Παντελεήμων, Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, Ελασσώνος κ. Χαρίτων, Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος και πρώην Αυλώνος κ. Χριστόδουλος.
Πριν το τέλος του εσπερινού, έγινε λιτανεία της εικόνας του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Η λιτανευτική πομπή διέσχισε τα γραφικά σοκάκια της παλιάς πόλης της Ξάνθης και κατευθύνθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης. Εκεί, τελέστηκε αρτοκλασία υπέρ του κλήρου και του λαού της οικείας μητρόπολης. Η απόλυση του εσπερινού έγινε στον ναό της Του Θεού Σοφίας.
Ο μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων, στην ολιγόλεπτη προσλαλιά του, μίλησε για τον πολιούχο και προστάτη της τοπικής Εκκλησίας. Είπε χαρακτηριστικά ότι “ο Τίμιος Πρόδρομος είναι αυτός που ενώνει την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη. Τον εγκωμίασε ο ίδιος ο Χριστός”.
Ακόμη, ο κ. Παντελεήμων καλωσόρισε κι ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους αρχιερείς οι οποίοι με την παρουσία τους τίμησαν τις λατρευτικές εκδηλώσεις για τον πολιούχο της Ξάνθης.


Αμέσως μετά τον εσπερινό, οι αρχιερείς αναχώρησαν για την Κωνσταντινούπολη προκειμένου να συμμετάσχουν στη σύναξη των μητροπολιτών του Οικουμενικού θρόνου.
www.orthodoxia.info