Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Χωρίς...διαγραφές φοιτητών το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης



Με μια λιτή δήλωσή του στην ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ο Πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, διαψεύδει όλα εκείνα τα σενάρια που θέλουν διαγραφές φοιτητών από το ΔΠΘ είτε λόγω κρίσης, είτε λόγω μετεγγραφών σε άλλα πανεπιστήμια, σημειώνοντας επακριβώς ότι «δεν υπάρχουν διαγραφές φοιτητών λόγω της οικονομικής κρίσης, ούτε λόγω μεταγραφών. Ειδικότερα οι πρωτοετείς μας φοιτητές, έρχονται κανονικά και κάνουν τις εγγραφές τους.»



Να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιεύματα το ΔΠΘ, «βρίσκεται και φέτος σε τροχιά ανάπτυξης παρά τα όποια οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζει.»
Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «φέτος, αναμένεται να εγγραφούν συνολικά στο Δ.Π.Θ. έως 3.900 φοιτητές, ενώ θα σταματήσει και η αιμορραγία των μεταγραφών που πέρυσι στοίχισε 1.200 απώλειες πρωτοετών φοιτητών σε σύνολο 1.920 εγγεγραμμένων που διέθεταν δικαίωμα μεταγραφής.
Σε ό,τι αφορά τη φοιτητική μέριμνα, η Κομοτηνή διαθέτει 1.200 κλίνες στις εστίες και σε ενοικιαζόμενα από το πανεπιστήμιο διαμερίσματα μέσα στην πόλη, η Ξάνθη 700 και η Αλεξανδρούπολη 450 περίπου.»
Σε δηλώσεις του περί αυτού του θέματος ο πρύτανης του πολυεδρικού Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, που διαθέτει σχολές και τμήματα σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα, ανέφερε ότι «ως λύση στα υφιστάμενα οικονομικά προβλήματα, υποδεικνύει τη διεκδίκηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων που αποφέρουν και τα μοναδικά διασφαλισμένα χρήματα αυτή την εποχή για το πανεπιστήμιο. Με αυτά, υλοποιούνται τόσο τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη όσο και η ομαλή λειτουργία της προπτυχιακής εκπαίδευσης. Την ίδια στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το υπουργείο Παιδείας για την παροχή δανείου ύψους 180 εκατομμυρίων ευρώ με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.»