Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

«Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν και την χώρα μας…»

Παράλληλη εκδήλωση πολιτικού περιεχομένου και εξωτερικής πολιτικής πραγματοποίησε το Ποτάμι Ξάνθης στο πλαίσιο πολιτικών παρεμβάσεων και διαλόγου.
Το θέμα της εκδήλωσης που έγινε σήμερα το απόγευμα ήταν «Ελλάδα-Βαλκάνια-Μ.Ανατολή-Ευρώπη, Προοπτικές-Εξελίξεις» με συντονιστή τον γεωπολιτικό αναλυτή- δημοσιογράφο Παντελή Σαββίδη, τον Πρέσβη Ε.Τ Αλέξανδρο Μαλλιά και τον πολιτικό επιστήμονα και πρ. στέλεχος της Ε.Δ Γιώργο Χατζηθεοφάνους.
Αναλύθηκαν οι γεωπολιτικές εξελίξεις και το πόσο αυτές επηρεάζουν την θέση της χώρας μας, εν μέσω γενικευμένης αναδιάταξης των πολιτικών εξελίξεων σε Ευρώπη και Βαλκάνια.


«ΑΠΟΔΟΜΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΑΠΟΔΙΟΡΓΑΝΩΘΗΚΑΝ ΚΑΙΡΙΟΙ ΘΕΣΜΟΙ»
Αναφερόμενος στην εκδήλωση αυτή ο συντονιστής της συζήτησης -δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης επεσήμανε ότι «έχω έρθει πολλές φορές στην περιοχή σας και έχω ασχοληθεί πολλές φορές με τις διάφορες πλευρές της καθημερινότητας που σας απασχολούν γιατί μερικές από αυτές τις πλευρές, αποτελούν σημαντικά ζητήματα για όλους μας.»
«Σήμερα είμαστε στο επίκεντρο μιας βαθιάς κρίσης από την οποία όλοι μας προσπαθούμε να βρούμε τρόπους για το πώς θα βγούμε. Αυτή είναι μια κοινή προσπάθεια.» συνέχισε ο ίδιος, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «εκεί που διαφοροποιούμεθα σιγά σιγά, είναι στις πολιτικές που αναζητούμε για το πώς θα βγούμε από αυτή την κρίση.»
«Η χώρα βιώνει μια βαθιά οικονομική κρίση, αλλά παράλληλα βιώνει και εξελίξεις που έχουν να κάνουν με γεωπολιτικές αναθεωρήσεις στην ευρύτερη περιοχή της σε μια εποχή που λόγω και της κρίσης αλλά και βαθιών διαχρονικών προβλημάτων, έχει αποδομηθεί και αποδιοργανωθεί η λειτουργία καίριων θεσμών της» τόνισε επίσης ο κ Σαββίδης, σημειώνοντας ότι «οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας που μας αφορούν, γιατί δεν είναι μακριά μας η Μέση Ανατολή, μέσα από οποιαδήποτε γεωπολιτική ανάλυση και αν διαβάσουμε, θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μια βαθιά ρευστότητα από την οποία θα προκύψει κάτι καινούργιο και διαφορετικό και αυτή η νέα ισσοροπία, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα επηρεάσει και τη χώρα μας.»

«ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΗΝ…ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΗ ΠΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ, ΑΛΛΑ ΜΕ…ΔΟΥΛΕΙΑ»
Βέβαια η επιρροή αυτή για τη χώρα μας έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στην γειτονική Τουρκία, ωστόσο όλα αυτά, ευτυχώς μέσα στην Ευρώπη και όχι εκτός αυτής.
«Σε μια εποχή βαθιάς οικονομικής κρίσης και θεσμικής αποδόμησης της χώρας, θα ήταν εντελώς γυμνή η χώρα, αν ακολουθούσε και μια πορεία απομάκρυνσης από την Ευρώπη» αναφέρει ο γνωστός δημοσιογράφος, επισημαίνοντας ότι «αν και είχε συζητηθεί από το κυβερνών κόμμα αυτή η πρόταση, ευτυχώς έγινε η στροφή. Η στροφή βέβαια για να παγιωθεί θέλει δουλειά και η δουλειά αυτή είναι ότι η ήπια ισχύς αυτή που μας παρέχει η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον πυρήνα της ευρωζώνης, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη γιατί τα προβλήματα και οι κίνδυνοι, δυστυχώς δεν εξέλειπαν.»
«Ήδη διαμορφώνεται μια νέα ισορροπία, μια νέα πόλωση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε αυτό, είναι καλό να συμμετέχουμε με τις δυνάμεις που έχουμε» τονίζει ο κ. Σαββίδης, σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να καταβάλλουμε προσπάθειες να παραμείνουμε και να έχουμε θέσεις.»


«ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ …ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ»
Αναφερόμενος στο κομμάτι των επερχόμενων εκλογών ο κ. Σαββίδης, υπογράμμισε ότι «σε αυτή τη δύσκολη περίοδο η Ελλάδα, είχε ένα από τα χειρότερα πολιτικά προσωπικά σε ιστορικό βάθος και υπήρχε μια αναντιστοιχία, όξυνσης των προβλημάτων και ανταπόκρισης του πολιτικού προσωπικού και σε κυβερνητικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο κοινοβουλίου» και έτσι όπως σημείωσε, «ζητούμενο για αυτές τις εκλογές δεν είναι μόνο ο σχηματισμός κυβέρνησης, γιατί έτσι και αλλιώς αυτή θα σχηματιστεί, αλλά ένα αξιοπρεπές κοινοβούλιο.»

«ΝΕΟ ΟΡΑΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ»
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Χατζηθεοφάνους είναι ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Ποταμιού στην Ξάνθη, ενώ ο κ. Μαλλιάς βρίσκεται υποψήφιος στην 5η τιμητική θέση.
Σε δηλώσεις του στα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ο πρώτος, επεσήμανε ότι «η δική μου πρόθεση είναι να φέρουμε ένα νέο όραμα στην πολιτική ζωή του τόπου και να δημιουργήσουμε την πρώτη στην Ελλάδα πολιτική κοινωνία. Να φέρουμε στην πολιτική ανθρώπους που συνειδητά απείχαν από το παλιό πολιτικό σύστημα, μέχρι τώρα, λόγω απέχθειας. Ανθρώπους με τους οποίους θα κουβεντιάζουμε, θα ανταλλάζουμε σκέψεις και θα παράγουμε πολιτικές.»

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ
«Το ποτάμι έχει ένα ιδιαίτερα ποιοτικό ψηφοδέλτιο στο νομό Ξάνθης. Θέλουμε σίγουρα να βελτιώσουμε την παρουσία μας εδώ» ανέφερε από την πλευρά του ο κ Μαλλιάς, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «σήμερα το ποτάμι έκανε μια επίσημη πρόταση που αφορά στην Θράκη και πιο συγκεκριμένα στην επανασύσταση της Διυπουργικής Επιτροπής για τη Θράκη, υπό τον εκάστοτε πρωθυπουργό ώστε να συντονίζονται όλα τα υπουργεία και στόχο θα έχει τις υποδομές, την μείωση της ανεργίας, σε διαφορετικές ομάδες πληθυσμού και το ζήτημα της παροχής υγείας.»
«Είναι απαραίτητο να ξαναρχίσει ένας καλύτερος συντονισμός με μακροπρόθεσμο σχέδιο αλλά και με αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων προκλήσεων» συνέχισε ο ίδιος σημειώνοντας ότι «δεν είναι δυνατόν τα τελευταία 25 χρόνια, να έχουμε για παράδειγμα δύο φορές το χρόνο πλημμύρες στον Έβρο και να τις αντιμετωπίζουμε την επόμενη μέρα με αφίξεις κλιμακίων υπουργών και περιφερειαρχών.»


ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΙΟΥ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ
Να σημειώσουμε ότι μετά το πέρας της εκδήλωσης, το Ποτάμι Ξάνθης παρουσίασε και τους υπόλοιπους υποψηφίους Βουλευτές στην Ξάνθη, με το ψηφοδέλτιο να απαρτίζεται κατά σειρά από τους:
Χατζηθεοφάνους Γεώργιο, Αμπατζή- Μπεζάζη Αναστασία, Μουρούτσο Σπυρίδων, Παπαντωνόπουλο Σωτήρη και Μαλλιά Αλέξανδρο.