Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου, η ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο του Πόρτο Λάγους

Οι αρχαιολογικοί χώροι ανακαλύπτονται για πρώτη φορά όταν ανασκάπτονται και έρχονται στο φως ύστερα από πολλούς αιώνες ή και χιλιετίες που ήταν θαμμένοι. Μπορούν όμως και να ξανα…ανακαλυφθούν. 
Πώς γίνεται αυτό; Γίνεται για παρά- δειγμα όταν τα μνημεία καθαριστούν από την βλάστηση, όταν σημανθούν με ενη- μερωτικές πινακίδες, όταν συντηρηθούν και αποκατασταθούν και γίνουν έτσι προ- σιτά στο κοινό. Ένας τέτοιος χώρος είναι το Πόρτο-Λάγος, οι Βυζαντινοί Πόροι. 
Ανακαλύφθηκε το 1949, ανασκάφτηκε στις δεκαετίες του ΄50, του ΄70 και του ΄80. 
Έκτοτε τα μνημεία του ήταν καλυμμένα από πυκνή βλάστηση και ήταν …αόρατα στο κοινό και στους ειδικούς. 
Μέχρι φέτος, οπότε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης έχει ξεκινήσει πρόγραμμα καθαρισμού και ήπιων παρεμβάσεων. 
Τον αρχαιολογικό αυτόν χώρο που ξανα-ανακάλυψε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης, θέλει να τον γνωρίσει στο κοινό της περιοχής και για αυτό προσκαλεί την Κυριακή, 25 Οκτωβρίου στις 11 π.μ. μικρούς και μεγάλους για να περάσουν  μαζί ένα όμορφο πρωινό στην παραθαλάσσια αυτή περιοχή. 
Η προϊσταμένη της ΕΦΑ Ξάνθης Κωνσταντίνα Καλλιντζή θα διηγηθεί ιστορίες για τα αρχαία και την περιοχή και θα μοιραστεί μαζί με τους παραβρισκόμενους τους προβληματισμούς των αρχαιολόγων. Η εκδήλωση περιλαμβάνεται στο πλαίσιο της πανελλήνιας δράσης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων με θέμα ««Άνθρωποι και Μνημεία σε κίνδυνο» που πραγματοποιείται την εβδομάδα 19 - 25 Οκτωβρίου 2015 με σκοπό την ευαισθητοποίηση για την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.