Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε το… «ΟΧΙ» στην Ξάνθη. (εκτενές φωτορεπορτάζ)










Με λαμπρότητα γιορτάστηκε στην πόλη της Ξάνθης η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 ή αλλιώς η Επέτειος του «ΟΧΙ» η οποία μνημονεύει την άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις που περιείχε το τελεσίγραφο που επιδόθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1940, του Έλληνα Δικτάτορα που έφερε τίτλο Πρωθυπουργού, Ιωάννη Μεταξά. Συνέπεια της άρνησης αυτής ήταν η είσοδος της Χώρας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940. 

























Πολιτιστικοί σύλλογοι, εθελοντές  μαθητές και μαθήτριες Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων πέρασαν περήφανα μπροστά από την εξέδρα των επισήμων αλλά και από τους Ξανθιώτες και της Ξανθιώτισσες που παρακολουθούσαν την παρέλαση καταχειροκροτώντας τα νιάτα του τόπου μας.





















Με το Δ’ Σώμα Στρατού και τα στρατευμένα μας νιάτα, να περνούν μπροστά από τους επισήμους σε άψογους σχηματισμούς προκαλώντας ρίγη συγκίνησης σε μικρούς και μεγάλους, ολοκληρώθηκε η παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου.































Να σημειώσουμε ότι νωρίτερα στο Ηρώο της πόλης, πραγματοποιήθηκε η επιμνημόσυνη δέηση σε όλους εκείνους που έδωσαν το…αίμα τους για μια Ελλάδα ελεύθερη, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, από τους εκπροσώπους των Θρησκευτικών, Στρατιωτικών και Πολιτικών Αρχών του τόπου μας.


    


  


  
  


  


















  














ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΗΜΩΝ 

Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων:
«Μεγάλη μέρα η σημερινή, η επέτειος του έπους του ’40. Είναι η μέρα εκείνη και ο αγώνας εκείνος που άνθισε, που διέσωσε την τιμή και την αξιοπρέπεια ολόκληρου του κόσμου γιατί το ΟΧΙ που είπε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, ήταν η φωνή όλου του Ελληνικού λαού.
Ευχαριστήσαμε το πρωί την Υπέρμαχο Στρατηγώ, την Σκέπη του Γένους μας, μνημονεύσαμε και παρακαλέσαμε το Θεό να αναπαύσει τις ψυχές των ηρώων, των πατέρων και των αδελφών μας που θυσιάστηκαν για να ζούμε ελεύθερα, καμαρώσαμε την μαθητιώσα νεολαία και τα στρατευμένα μας παιδιά, τα οποία παρέλασαν σήμερα σε μια ηλιόλουστη μέρα και εύχομαι, εκείνος που είναι ο Άρχοντας Της Ειρήνης, να χαρίζει στο λαό μας αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, την ειρήνη, τον ομόνοια, την αγάπη και την ενότητα. Χρόνια πολλά και ευλογημένα.»

Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης, Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης (Κυβερνητικός Εκπρόσωπος)
«Με την ευκαιρία της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, να ευχηθώ και εγώ χρόνια πολλά πρώτα στην στρατιωτική ηγεσία και σε όλα τα στρατευμένα νιάτα, τα οποία με την σημερινή τους παρουσία απέδειξαν ότι είναι άξιοι συνεχιστές των προγόνων μας, να ευχηθώ χρόνια πολλά στην πολιτική ηγεσία, στις τοπικές αρχές και σε όλο τον κόσμο.
Η δική μου η γενιά, είμαστε περισσότερο συνδεδεμένοι από κάθε άλλη εθνική γιορτή με την 28η Οκτωβρίου, γιατί όλοι μας είχαμε κάποιον πατέρα, κάποιο θείο ή κάποιο παππού ο οποίος πολέμησε. Και τότε, αυτοί που έζησαν τα γεγονότα, μας τα περιέγραφαν και εμείς τα ακούγαμε σαν ιστορίες και διακρίναμε ως νέοι τότε μια δόση υπερβολής. Μετά όμως από 75 χρόνια, φτάνοντας στην ηλικία των 50 ετών, θέλω να πω ότι ούτε υπερβολές δεν ήταν και δεν μπορούσαν να περιγράψουν ακριβώς με λόγια, αυτό που κατόρθωσαν να κάνουν.
Η χώρα μας περνάει μια κρίση τα τελευταία χρόνια. Μια κρίση που εκτός από οικονομική είναι και κρίση παιδείας και κρίση πολιτισμού αλλά και κρίση δημοκρατίας, γιατί αυτή την δημοκρατία τα τελευταία 40 χρόνια, μέσα από τον λαϊκισμό των πολιτικών δυνάμεων και των πολιτικών ηγεσιών, εμπεδώσαμε στον κόσμο ότι στην δημοκρατία υπάρχουν μόνο απαιτήσεις από τον κόσμο και καμία υποχρέωση. Ίσως εκεί έγκειται και η μεγάλη κρίση που προέκυψε.
Από το χρέος που έχουμε ως Έλληνες πολίτες και ως νέοι άνθρωποι να γίνουμε ισάξιοι των προγόνων μας, ώστε να φέρουμε την Ελλάδα εκεί που θέλανε εκείνοι οι αγωνιστές και να την βάλουμε εκεί που της αξίζει, εύχομαι η σημερινή ημέρα να γίνει αφετηρία αγώνα.»

Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, Δήμαρχος Ξάνθης:
«Είναι μέρα γιορτής σήμερα αλλά και μέρα μνήμης. Μέρα που φέρνει μήνυμα σε όλο τον κόσμο, μήνυμα για εθνική ενότητα, για πίστη στις παραδόσεις, στις αξίες του τόπου μας και της Ελλάδας.
Κάθε γενιά αντιμετωπίζει διαφορετικές προκλήσεις, ιδιαίτερα σήμερα θα λέγαμε που περνάει η χώρα μας μια ιδιαίτερη και δύσκολη κρίση, είναι υποχρέωση όλων μας να αντισταθούμε και να προχωρήσουμε παράλληλα με εθνική ομοψυχία, αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη, προκειμένου να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα το συντομότερο δυνατόν. Χρόνια πολλά σε όλους:»