Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Απολογισμός, τεχνικό πρόγραμμα και διαχείριση αποβλήτων, απασχόλησαν το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης.



Με δύο στη σειρά συνεδριάσεις, συνήλθε εχθές Δευτέρα, το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης.
Η πρώτη συνεδρίαση αφορούσε στην έγκριση απολογισμού- ισολογισμού αποτελεσμάτων χρήσης 2014.
Θέμα το οποίο πολυσυζητήθηκε ενώ πέρασε τελικά κατά πλειοψηφία, από το Σώμα.
Με πρώτο θέμα την Έγκριση Τεχνικού Προγράμματος Δήμου Ξάνθης οικ. Έτους 2016 αλλά και την Έγκριση Τοπικού Σχεδίου Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων του Δήμου Ξάνθης, συνεχίστηκε η δεύτερη τακτική συνεδρίαση. Θέματα τα οποία απασχόλησαν το Σώμα, με τους επικεφαλής των Συνδυασμών να τοποθετούνται και να αιτιολογούν την απόφαση της ψήφου τους.
Αναφερόμενος στο πρώτο θέμα, αυτό του τεχνικού προγράμματος, ο Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, επεσήμανε ότι «αυτό έχει την έγκριση της εκπαιδευτικής επιτροπής αλλά και την γνωμοδότηση της επιτροπής διαβούλευσης και περιλαμβάνει έργα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα αλλά και νέα.»
«Υπάρχουν μάλιστα κάποιες παρατηρήσεις της επιτροπής διαβούλευσης, που μπορούν να ενταχθούν στο πλαίσιο πάντα του εφικτού» συνέχισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «πέρα από τα ενταγμένα ήδη έργα, οι επεμβάσεις αυτές, που πρότεινε η επιτροπή διαβούλευσης, μπορούν να ληφθούν υπόψη και να ενταχθούν στο τεχνικό πρόγραμμα του 2016.»
Από την πλευρά του ο Δημήτρης Μπένης, στην τοποθέτησή του, στάθηκε σε κάποια σημεία αναφορικά με το τεχνικό πρόγραμμα, ενώ έδωσε ιδιαίτερη βάση στο γεγονός ότι «το έργο αναφορικά με την κατασκευή καταφύγιου αδέσποτων έχει μπει σε δεύτερη προτεραιότητα.»
«Δεν καταλαβαίνω το γιατί» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «με την ίδια λογική, προβλέπονται δεκαέξι προσλήψεις τεχνικών και μόλις μια πρόσληψη κτηνιάτρου.»
Απαντώντας στον Δημήτρη Μπένη, ο Δήμαρχος Ξάνθης, σημείωσε ότι «το ζήτημα για το καταφύγιο αδέσποτων είναι τεχνικό. Οι προτεραιότητες στο τεχνικό πρόγραμμα μπαίνουν, ανάλογα με την χρηματοδότηση. Μπορεί ένα έργο η Δημοτική Αρχή να το έχει ως προτεραιότητα, ωστόσο το θέμα της ωρίμανσής του, είναι ιδιαίτερα σημαντικό.»
«Όσον αφορά στην πρόσληψη του κτηνίατρου, αυτή εντάσσεται στο επιχειρησιακό» συνέχιζε ο Δήμαρχος Ξάνθης, σημειώνοντας ότι «ο Δήμος αυτή τη στιγμή, έχει ένα κτηνίατρο με ανάθεση και δύο με πεντάμηνα. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει κτηνίατρος. Εδώ κανένα κυνοκομείο κανενός Δήμου, δεν έχει λύσει το θέμα.»


Ένα ακόμη ζήτημα, που εντάσσεται στο τεχνικό πρόγραμμα του 2016 είναι και η κυκλοφοριακή μελέτη.
Θέμα, στο οποίο στάθηκε ο επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης, Γιώργος Κολλάρος, ερωτώντας την Δημοτική Αρχή, «αν η μελέτη αυτή θα ολοκληρωθεί εντός του 2016.»
Απαντώντας στο παραπάνω ερώτημα η Διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας Κατερίνα Μανά, επεσήμανε ότι «γίνονται όλες εκείνες οι προσπάθειες προκειμένου να ολοκληρωθεί η μελέτη μέχρι το τέλος του 2015 και να μην πάει στο 2016.»
Ακολούθως ο κ. Κολλάρος, ζήτησε διευκρινίσεις για μερικά έργα, ενώ στο τέλος σημείωσε ότι «τα έργα στο τεχνικό πρόγραμμα είναι λίγα και οι ανάγκες του Δήμου πολλές, για αυτό και πρέπει να βρεθούν χρήματα.»
Ερώτηση αναφορικά με το τι έχει γίνει με το 4ο Λύκειο Ξάνθης και το αν έχει βρεθεί χρηματοδότηση, έθεσε στο σώμα, η Δημοτική Σύμβουλος Αλίκη Μιχαλοπούλου, προκειμένου να λάβει την απάντηση από το Δήμαρχο Ξάνθης η οποία αφορά στο ότι «δεν ανατέθηκε καν ακόμη η μελέτη για το 4ο Λύκειο. Είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Θα χρειαστεί καιρός και αρκετά εκατομμύρια ευρώ.»
«Γίνεται αγώνας για να ενταχθούν έργα στο ΕΣΠΑ» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «η αγωνία μας είναι να έχουμε έτοιμες μελέτες για να εντάξουμε και τα έργα όταν «ανοίξουν.» Η μελέτη θα ολοκληρωθεί αλλά χρειάζονται και χρήματα.»


Με μια λιτή τοποθέτηση ο επικεφαλής του συνδυασμού «Νέα Εποχή» Ιπποκράτης Καμαρίδης, αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους η παράταξή του ψηφίζει «λευκό» επί του τεχνικού προγράμματος.
«Το τεχνικό πρόγραμμα έτσι όπως είναι αυτή τη στιγμή το θεωρούμε «έκθεση ιδεών» για αυτό και θα ψηφίσουμε «λευκό» ανέφερε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «όταν θα δούμε, όπως πρέπει κομμάτι κομμάτι, τα έργα, τότε το ξανασυζητάμε.»
Αντίθετος στο γεγονός ότι το τεχνικό πρόγραμμα ήρθε σε διαβούλευση ελάχιστες ημέρες πριν τη ψήφισή του, εμφανίστηκε ο Νίκος Ανταμπούφης, τονίζοντας ότι «εγώ δεν θα μπορούσα να δεχτώ ότι ήρθε τόσο γρήγορα αυτό το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, λίγες μέρες μετά της επιτροπή διαβούλευσης, για αυτό ως παράταξη το καταψηφίζουμε.»
Λευκό ψήφισε ο Γιώργος Κολλάρος, σημειώνοντας ότι «πρέπει να αφήνεις ένα παράθυρο και να δίνεις μια ευκαιρία για να κάνει πράγματα η Δημοτική αρχή», εμμένοντας ωστόσο στο θέμα του κυνοκομείου, το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα για την πόλη της Ξάνθης.
Λευκό, ήρθε και από πλευράς του συνδυασμού του Σωτήρη Τσιακίρογλου, δια μέσου της Δημοτικής Συμβούλου Αλίκης Μιχαλοπούλου, η οποία επεσήμανε ότι «χαρήκαμε για την πραγματοποίηση της διαβούλευσης, αναφορικά με το τεχνικό πρόγραμμα. Ωστόσο υπάρχουν εκκρεμότητες στα έργα και ζητούμε την εγρήγορση των υπηρεσιών.»
Από την πλευρά του, ο νέος επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θανάσης Ξυνίδης, κατέστησε σαφές ότι ο συνδυασμός ψηφίζει «υπερ», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «πρέπει να δούμε τις πραγματικές διαδικασίες. Ενώ για παράδειγμα υπάρχει διασπορά έργων, για τα Κιμμέρια, εκτός από την πεζογέφυρα, δεν υπάρχει κάτι άλλο.»
«Επίσης πολλά έργα τα φτιάχνουμε, ως «παυσίπονα» και όχι ως «θεραπευτικά» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «ναι μεν τασσόμαστε υπέρ του τεχνικού προγράμματος, αλλά τα έργα δεν μας αρέσουν, αφού είναι ναι μεν αρκετά καλά αλλά δεν δίνουν λύση στα προβλήματα.»
Κλείνοντας την συζήτηση ο Δήμαρχος Ξάνθης, επεσήμανε ότι, «εύχομαι και ελπίζω οι διευθύνσεις της τεχνικής υπηρεσίας να ολοκληρώσουν τις εκκρεμότητες από το 2014, κατά το τρέχον έτος και να αρχίσουν να προχωρούν τα έργα στο 2016, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή είναι όλα… «κλειστά» και όχι μόνο να ενταχθούν αλλά και να υλοποιηθούν και να αποδοθούν στην κοινωνία όλα.»
Τελικά το τεχνικό πρόγραμμα για το 2016, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Σώμα.


ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΑ Η ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (;)
Δεύτερο θέμα στην ημερήσια διάταξη, ήταν αυτό που αφορούσε στην Έγκριση Τοπικού Σχεδίου Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων του Δήμου Ξάνθης.
«Ο Περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης των αποβλήτων έχει αλλάξει και έτσι αξιοποιήσαμε την διαδημοτική συνεργασία» ανέφερε ο Δήμαρχος Ξάνθης, για το ζήτημα αυτό, επισημαίνοντας ότι «μπορούμε να πλεονεκτήσουμε αναφορικά με αυτό το θέμα, λόγω των τεσσάρων Δήμων του Νομού και έτσι ο ΧΥΤΑ Ξάνθης μπορεί να αποτελέσει πρότυπο διαχείρησης στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.»
«Αν μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το ζήτημα του ΧΥΤΑ και προχωρήσουμε σε συλλογή διαφόρων απορριμμάτων και φυσικά μπορέσουμε να συνυπάρξουμε σαν Δήμοι, αυτό θα είναι ο,τι καλύτερο» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «δημιουργήθηκε ομάδα εργασίας η οποία έβαλε όλα εκείνα τα στοιχεία που αφορούν στην διαχείριση των αποριμμάτων και έτσι τώρα αυτή την πρόταση την υποβάλλουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το τοπικό σχέδιο θα πάει προς έγκριση στην ΔΙΑΜΑΘ και σε άλλους φορείς και έπειτα στο υπουργείο, όπου ευχόμαστε να τύχει της έγκρισής του. Η πρόταση αυτή ωστόσο, είναι υλοποιήσιμη και εφικτή.»
Υπέρ ψήφισαν για το θέμα αυτό, Νίκος Ανταμπούφης και Δημήτρης Μπένης, με τον δεύτερο μάλιστα να διατηρεί τις αμφιβολίες του για το ότι «αποφασίζουν για το θέμα αυτό άνθρωποι που δεν έχουν οι ίδιοι αποφασίσει για το ποιος θα είναι τελικά ο τρόπος διαχείρισης.»
«Το πρόβλημα των απορριμμάτων δεν λύνεται με το…σχέδιο» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «χοντρικά κάθε νομός πρέπει να διαχειριστεί τα απορρίμματά του, πέρα από την διαδημοτική προσπάθεια. Να το ψηφίσουμε ναι μεν, αλλά δεν λύνεται το πρόβλημα αν δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο.»
«Λευκό» ψήφισε ο Νίκος Ανταμπούφης, ενώ «Υπέρ» ψήφισε ο συνδυασμός του Ιπποκράτη Καμαρίδη, ο οποίος μάλιστα επεσήμανε ότι «ταλαιπωρηθήκαμε πολύ με το ζήτημα τις διαχείρισης των απορριμμάτων. Το θέμα είναι αν θέλουμε να βάλουμε μια τάξη, γιατί εκτός από θέμα πολιτισμού, η διαχείριση είναι και θέμα πλούτου. Ψηφίζουμε και στηρίζουμε το σχέδιο αυτό, ευελπιστώντας τι θα υλοποιηθεί.»
«Λευκό» προκειμένου το σχέδιο αυτό να «ξανασυζητηθεί με λεπτομέρειες που δεν θα έχουν αντίφαση» ψήφισε ο Γιώργος Κολλάρος, ενώ από την πλευρά του ο συνδυασμός του Θανάση Ξυνίδη, πλέον, υπερψήφισε, εκφράζοντας ωστόσο την πεποίθηση ότι «αυτό σαν λογική δεν πρόκειται να περάσει από το Υπουργείο. Προσέξτε το χρόνο καθώς επίσης και τους όμορους νομούς γιατί σαφώς εμείς είμαστε πιο έτοιμοι να καταθέσουμε πρόταση για την διαχείριση των αποριμμάτων, σε σχέση με τους άλλους.»
Τελικά και αυτό το θέμα, «πέρασε» κατά πλειοψηφία από το Σώμα.
ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κατά τα λοιπά θέματα, η Έγκριση Πρωτοκόλλου Οριστικής Παραλαβής του έργου: «ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΚΤΗΡΙΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΩΣ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ», «πέρασε» κατά πλειοψηφία, η «συγκρότηση επιτροπής παραλαβής φυσικού εδάφους του έργου: «ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΥΜΟΙΡΟΥ» ομόφωνα, η Έγκριση της αριθμ.75/2015 απόφασης του ΔΣ του ΝΠΔΔ με την επωνυμία «Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης» σχετικά με την έγκριση 7ης αναμόρφωσης προϋπολογισμού οικ. Έτους 2015, κατά πλειοψηφία και ο « Καθορισμός ειδικότητας μιας (1) εγκεκριμένης θέσης για πρόσληψη προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την κάλυψη εποχικών ή άλλων περιοδικών ή πρόσκαιρων αναγκών, ομόφωνα, με την ειδικότητα να αφορά σε χειριστή μηχανημάτων.