Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

«Ανάγκη για συνεργασία των παραγωγών» το συμπέρασμα απο την ενημερωτική συνάντηση εργασίας της Περιφέρειας


Με ελάχιστη συμμετοχή, σε σχέση με όλα εκείνα που βιώνει η πρωτογενής παραγωγή, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το πρωί η ενημερωτική συνάντηση εργασίας για την ανάγκη δημιουργίας συνεργασιών και δικτυώσεων μεταξύ των παραγωγών, ομοίων ή ομοειδών αγροτικών προϊόντων (γεωργικών, κτηνοτροφικών, αλιευτικών), οριζοντίως του αγροδιατροφικού τομέα και τη δημιουργία αλυσίδων αξίας, προς όφελος των παραγωγών, την οποία διοργάνωσε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.


Χαιρετισμό απηύθυνε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γιώργος Παυλίδης, ενώ ο ένας εκ των ομιλητών ο κ Ευάγγελος Κυριακού, αναφέρθηκε στα αγροτικά Προϊόντα τη Δικτύωση και Συνεργασία για την Αξιοποίηση τους στην Διαχείριση ενός Τουριστικού Προορισμού μικρής κλίμακας, δίνοντας ως παράδειγμα την Έδεσσα και πιο συγκεκριμένα τα κεράσια, όπου πέρα απο την συγκομιδή τους και την χονδρική τους πώληση, χρησιμοποιούνται, όσα δεν δύναται να πωληθούν ακέραια, είτε για την δημιουργία μαρμελάδων, είτε γίνονται....σοκολατάκια.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ένα τρύπιο και «χτυπημένο» κεράσι, μπορεί να επικαλυφθεί με σοκολάτα και να γίνει ένα νόστιμο γλύκισμα, χωρίς κάποιος να καταλάβει οτι έχει την οποιαδήποτε ατέλεια.»
Πέρα όμως και απο τα....σοκολατάκια και τις μαρμελάδες, τα κεράσια που δεν χρειάζονται γίνονται ακόμη και...λάσπη για μασάζ.
«Όταν τους ρωτήσαμε αν αυτή η λάσπη κάνει καλό, μας απάντησαν οτι σίγουρα δεν κάνει κακό» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας οτι «ακόμη και τα κουκούτσια απο το κεράσι, τα οποία εμείς στην καλύτερη περίπτωση θα τα χρησιμοποιούσαμε προς καύση ως «πέλετ» εκείνοι τα ξεραίνουν, τα συνθλίβουν και βγάζουν αρωματικό έλαιο κερασιού για μασάζ, το οποίο μάλιστα πωλείται έως και 2000 ευρώ.»
Αυτό ήταν στην ουσία και το πρώτο σημαντικό μήνυμα. Ο,τι με σωστή διαχείριση, η παραγωγή ενός προιόντος μπορεί να δώσει δυνατότητα σε πολλές καινοτόμες επιχειρήσεις. «Ένα προιόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλά» επισημάνθηκε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της συνάντησης.
Ακολούθως τον λόγο έλαβε ο Πρόεδρος του συνεταιρισμού «ΘΕΣγάλα», ένας συνεταιρισμός ο οποίος ιδρύθηκε στα τέλη του 2010, χάρις στο όραμα και τις συνεχείς προσπάθειες μιας ομάδας αγελαδοτρόφων γαλακτοπαραγωγών.
Σύντομα, και μέσα από τη σκληρή δουλειά και το μεράκι των μελών του, εξελίχθηκε στον πρώτο πρότυπο παραγωγικό συνεταιρισμό αγελαδινού γάλακτος που ιδρύθηκε στη χώρα μας.
Η δημιουργία του «ΘΕΣγάλα-ΠΙΕς» δικαίωσε τις προσπάθειες των μελών του για μια διαφορετική προσέγγιση στη συνεταιριστική αντίληψη.
Με κεντρικό σύνθημα «Συνεταιριζόμαστε διαφορετικά» ο «ΘΕΣγάλα-ΠΙΕς»προσπαθεί να προασπίσει τα συμφέροντα των μελών του, συνδυάζοντας την παροχή υψηλής ποιότητας γάλακτος στους καταναλωτές σε δίκαιες τιμές, αντάξιες της υπεραξίας του τελικού προϊόντος. Η συνεχής αναπτυξιακή δυναμική του Συνεταιρισμού επιβεβαιώνει καθημερινά την επένδυση ψυχής των μελών του.
Το Συμβούλιο Διοίκησης του Συνεταιρισμού αποτελείται από πέντε μέλη ενώ ανώτατο όργανο με βάση το καταστατικό του είναι η Γενική Συνέλευση των μελών - παραγωγών.
«Βιώσιμη Ελληνική Αγελαδοτροφία σημαίνει για μας, Διασφάλιση της ποιότητας του γάλακτος άρα υπεραξία στο τελικό προϊόν, Μείωση του κόστους παραγωγής, Αύξηση της παραγωγικότητας του ζωικού κεφαλαίου,Βελτίωση του διαχειριστικού επιπέδου των μονάδων και Ανάπτυξη συνεργειών σε όλο το φάσμα του πρωτογενούς τομέα» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του συνεταιρισμού Αθανάσιος Βακάλης.