Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Με επιτυχία η ημερίδα για την ενημέρωση των Μηχανικών και την επιμόρφωση των Χειριστών


Ημερίδα ενημέρωσης Μηχανικών Έργων και επιμόρφωσης Χειριστών σε δομικές μηχανές (μηχανήματα έργου) διοργάνωσε σήμερα η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφερειακή Ενότητα σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης, στην οποία συμμετείχαν άνθρωποι του κλάδου οι οποίοι όχι μόνο την παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον αλλά εξέθεσαν και τις δικές τους απόψεις για επάνω στα θέματα που συζητήθηκαν.
«Μηχανήματα Χωματουργικών Έργων: Οδηγίες και Μέτρα Ασφαλούς Χρήσης», « η Κουλτούρα της Ασφάλειας στα Εργοτάξια», η «Παραγωγικότητα Δομικών Μηχανών – Βέλτιστος Συνδυασμός Κεντρικής Μηχανής και Εξυπηρετούμενων Οχημάτων», οι «Σύγχρονες Τεχνικές Στην Διαχείριση Έργων», οι «Ορθές Πρακτικές Συντήρησης Δομικών Μηχανών» καθώς και η «Λειτουργία και Συντήρηση Χωματουργικών
Μηχανημάτων» ήταν τα θέματα των ομιλητών, μέσα από τα οποία αναπτύχθηκε μια ιδιαίτερα παραγωγική συζήτηση μεταξύ των παραβρισκόμενων.



«ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ»
«Στην ημερίδα συμμετείχαν πάνω από 150 άτομα από όλο το νομό. Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον και αυτό μας δίνει το κουράγιο και την υποχρέωση να προχωρήσουμε και σε άλλες τέτοιες ημερίδες και να βοηθήσουμε στην εξέλιξη αυτών των ανθρώπων» αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης, επισημαίνοντας ότι «σε μερικά θέματα από αυτά με τα οποία ασχοληθήκαμε στην ημερίδα, δυστυχώς υπάρχει έλλειψη παιδείας, όπως για παράδειγμα στους χειριστές των μηχανημάτων, όπου δεν υπάρχει κάποια σχολή κατάρτισης, με αποτέλεσμα τα μηχανήματα αυτά να τα χειρίζονται άνθρωποι που θέλουν απλά να συμπληρώσουν το εισόδημά τους.
Επίσης υπάρχουν τομείς οι οποίοι είναι ανεξερεύνητοι από πλευράς κράτους στους οποίους θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία. Και όλα αυτά επιβεβαιώθηκαν και από την παρουσία των συμμετεχόντων.»



«ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΑ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ»
«Είναι τιμή μου που με προσκάλεσαν σήμερα εδώ για να μιλήσω για την ασφάλεια. Χαίρομαι πολύ που η περιφέρεια δίνει έμφαση σε τέτοια θέματα όπως οι δομικές μηχανές αλλά και η ασφάλεια. Η ασφάλεια είναι ένα πράγμα το οποίο ως κοινωνία πρέπει να κοιτάξουμε πολύ σοβαρά και στόχος της ομιλίας μου ήταν να δώσω ότι μήνυμα ότι υπάρχουν επιστημονικά εργαλεία που μπορούν να κάνουν αναλύσεις ούτος ώστε μπορούμε να δούμε το πρόβλημα των ατυχημάτων στα εργοτάξια και να δώσουμε πραγματικές λύσεις» αναφέρει στην ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ένας εκ των ομιλητών της ημερίδας, ο κ. Ιωάννης Δόκας, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, επισημαίνοντας ότι «είναι πολλοί οι κίνδυνοι που εγκυμονούν σε ένα εργοτάξιο και θα πρέπει να τονίσουμε ότι 35000 εργατικά ατυχήματα έγιναν πέρυσι και το 8% εξ αυτών σημειώθηκαν μέσα σε εργοτάξια. «Σηκώνει» πολύ βελτίωση το θέμα των ατυχημάτων, αν και το εργοτάξιο είναι ένα πολύ δυναμικό σύστημα. Αλλάζουν πολλά πράγματα, έχει βαρέα μηχανήματα, πολλούς ανθρώπους, ύλη, ενέργεια και γενικά είναι ένας επικίνδυνος χώρος στον οποίο θα πρέπει να προσέξουμε πολύ την διάσταση της ασφάλειας.»

«ΣΕ ΔΕΙΝΗ ΘΕΣΗ Ο ΚΛΑΔΟΣ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ»

Ωστόσο ο κλάδος την μηχανικών έργων, είναι από αυτούς που έχουν «παρασυρθεί» στην δίνη της οικονομικής κρίσης, αφού η οικοδομική δραστηριότητα έχει μειωθεί δραματικά, ενώ με το…σταγονόμετρο δίνονται και πολλά δημόσια έργα.
«Το επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού ως επάγγελμα, δεν έχει καμία σχέση με παλαιότερα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι υπάρχουν κάποιες ευκαιρίες για αυτούς που θέλουν να δουλεύουν, όμως αυτές είναι σημαντικά πιο λίγες» υπογραμμίζει ο κ. Δόκας, σημειώνοντας ωστόσο ότι «αυτό βέβαια συμβαίνει τώρα. Μετά από πέντε και δέκα χρόνια, όταν θα βγουν δηλαδή οι νέοι επιστήμονες μηχανικοί, που είναι τώρα φοιτητές, μπορεί να δραστηριοποιηθούν να ξαναγεννηθεί η οικονομία μας και ελπίζω να ξαναδημιουργηθεί αυτή η οικοδομική δραστηριότητα που είχαμε παλαιότερα.»