Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

«Άναψαν» τα…αίματα στο Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης



«Άναψαν» τα αίματα στη χθεσινή...«Χριστουγεννιάτικη» και τελευταία για το 2015, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 19.00 το απόγευμα, με είκοσι οκτώ θέματα ημερήσιας διάταξης.
Η αρχή, των εντάσεων και των τσακωμών, έγινε με το εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα και πιο συγκεκριμένα με μια ερώτηση της παράταξης Κοινωνία Δημοτών, με τρία σκέλη.
Το πρώτο σκέλος της ερώτησης αφορούσε στον γνωστό καταξιωμένο καλλιτέχνη Βασίλη Παπακωνσταντίνου, ο οποίος τραγούδησε στις περασμένες Γιορτές Παλιάς Πόλης, τα δικαιώματα όμως του οποίου ανήκουν σε….Βουλγαρική εταιρεία. Ο επικεφαλής της παράταξης λοιπόν Θανάσης Ξυνίδης, αναρωτήθηκε «πως είναι δυνατόν, να καταλήγουμε στο να δώσουμε τα χρήματα του Δήμου Ξάνθης στη Βουλγαρία.
Το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, αφορούσε στην τοποθέτηση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Κεντρική Πλατεία Ξάνθης και στο αν αφενός υπάρχει ασφάλεια ως προς το αν μπορεί να κρατηθεί σε περίπτωση ισχυρών ανέμων, αφού πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο δέντρο.
Το τρίτο και τελευταίο ερώτημα, αφορούσε στα παιχνίδια που τοποθετήθηκαν στη Γειτονιά του Αη Βασίλη, τα οποία παραχωρήθηκαν ναι μεν δωρεάν, αλλά όπως σημείωσε ο κ. Ξυνίδης, «εδώ δημιουργείται ένα θέμα σοβαρό, αφού μόνο σε ένα από τα παιχνίδια την πρώτη ημέρα κόπηκαν 500 χαρτάκια, δηλαδή 1000 ευρώ. Αυτό δημιουργεί ένα τεράστιο χρηματικό ποσό. Να κληθεί λοιπόν το Λύκειο των Ελληνίδων και να αποδώσει λογαριασμούς για το τι πήρε, γιατί αν έκανε τέτοιους μεγάλους τζίρους, τότε θα δημιουργηθεί και θέμα φοροδιαφυγής στην οποία δεν πρέπει ο Δήμος Ξάνθης να εμπλέκεται. »




ΣΕ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Απαντώντας σε όλα τα παραπάνω ο Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Πασχάλης Λύρατζης ανέφερε ότι «για το πρώτο σκέλος της ερώτησης και αναφορικά με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, εμείς επιλέγουμε καλλιτέχνες και όχι εταιρείες. Ενημερώσαμε τον επίτροπο και έγινε διπλή φορολόγηση.»
Ανταπαντώντας ωστόσο από την πλευρά του ο κ. Ξυνίδης, σημείωσε ό,τι «δεν θα έπρεπε τότε να καταλήξετε στο συγκεκριμένο καλλιτέχνη, αφού εκείνος για τους δικούς του λόγους, προφανώς φορολογικούς έχει τα δικαιώματά του σε Βουλγαρική εταιρεία.»

Η…ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ
Αναφορικά με το Χριστουγεννιάτικο δέντρο που τοποθετήθηκε στην πλατεία τώρα, ο κ. Λύρατζης απάντησε ότι «ως προς την ασφάλειά του, η εταιρεία που το έφερε και το τοποθέτησε έχει και την ευθύνη. Ωστόσο υπάρχουν και βεβαιώσεις για αυτό.»
Τότε ο κ. Ξυνίδης, ρώτησε αν υπάρχει τεχνική έκθεση τόσο για την ασφάλεια όσο και για την επέμβαση που έγινε στην πλατεία, αφού χρειάστηκε μια μεγάλη και βαθιά οπή για να τοποθετηθεί.»
Τελικά το ερώτημα για το αν υπάρχει τεχνική έκθεση, δεν απαντήθηκε, ωστόσο πυροδότησε το κλίμα για να ξεκινήσει η φασαρία.

ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΗΣ….«ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ»
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, απάντησε στα περί Γειτονιάς του Αη Βασίλης και της παραχωρήσεως των παιχνιδιών, επεσήμανε ότι «στο τέλος γίνεται μια επιτροπή και τα έσοδα από την Γειτονιά του Αη Βασίλη διατίθενται στο Ψυχολογικό κέντρο, στο Γηροκομείου και σε άπορες οικογένειες του Δήμου και όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα βγει το ανάλογο Δελτίο Τύπου για το που πήγαν αυτά τα χρήματα» προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να ησυχάσει τα…πνεύματα.
Ωστόσο αυτό δεν…«πέτυχε» αφού το μέλος της Παράταξης και Δημοτικός Σύμβουλος Μανώλης Φανουράκης, ζήτησε τον λόγο, αλλά ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννης Δρεμσίζης δεν του τον έδωσε.
Το ίδιος έγινε και με τον Επικεφαλή της παράταξης «Νέα Εποχή» Ιπποκράτη Καμαρίδη.
Από εκεί και έπειτα ξεκίνησε μια μεγάλη σε ένταση συζήτηση για τον κανονισμό και την διαδικασία διεξαγωγής του Δημοτικού Συμβουλίου.

ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ…ΕΤΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ
Στο ίδιο κλίμα έντασης και εκνευρισμού, «συζητήθηκε» και το όγδοο εντός ημερήσιας διάταξης θέμα αυτή τη φορά, το οποίο αφορούσε στην «Έγκριση του προσχεδίου του Ετήσιου Προγράμματος Δράσης του Δήμου Ξάνθης για το έτος 2016», το οποίο καταψήφισαν σχεδόν όλες οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης, με τους επικεφαλείς τους να τοποθετούνται και να επισημαίνουν ότι «δεν ρωτήθηκαν για αυτό, ενώ υπάρχουν πολλά θέματα στα οποία έχουν αντίθετη άποψη» και την Λαική Συσπείρωση να ψηφίζει λευκό.
Τότε ο Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, εμφανώς εκνευρισμένος ανέφερε επακριβώς ότι «δεν περίμενα να το ψηφίσετε. Αν το ψηφίζατε θα καθόσασταν στην πλευρά της συμπολίτευσης. Το επιχειρησιακό πρόγραμμα και το πενταετές και το ετήσιο το συντάσσει η Δημοτική Αρχή. Δυστυχώς για εσάς και ευτυχώς για τον κόσμο, γιατί απλούστατα δεν κάνατε τον κόπο να το ανοίξετε και να το διαβάσετε. Έχει ανα υπηρεσία και ανα διεύθυνση του Δήμου το τι θα κάνει η κάθε υπηρεσία. Περιλαμβάνει μέσα τις υποχρεώσεις των έργων. Περίμενα να μην το ψηφίσετε. Εσείς δεν θέλετε να πετύχει αυτή η πόλη.»
Αυτή ήταν και η φράση που πυροδότησε για άλλη μια φορά το κλίμα, σε μια διαδικασία που, δυστυχώς μόνο με Δημοτικό Συμβούλιο δεν έμοιαζε.

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ….ΑΠΟΥΣΙΑ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ 
Ένα ακόμη σημαντικό ως προς τη διαδικασία διεξαγωγής ενός Δημοτικού Συμβουλίου ζήτημα που ανέκυψε ωστόσο εχθές ήταν και το ότι οι εισηγήσεις των περισσότερων θεμάτων, γίνονται χωρίς την παρουσία των….εισηγητών.
Συνεπώς η οποιαδήποτε διευκρινιστική ερώτηση, από τον οποιοδήποτε δημοτικό σύμβουλο δεν μπορεί να απαντηθεί με σαφήνεια.
Αυτό τόνισε ο επικεφαλής της Παράταξης Νέα Εποχή Ιπποκράτης Καμαρίδης, επισημαίνοντας ότι «ζητούμε να μάθουμε κάτι και εκκαθαριστής, δεν υπάρχει, ο εισηγητής του θέματος απουσιάζει. Κανείς δεν μας δίνει εξηγήσεις, αλλά τα θέματα ψηφίζονται και η διαδικασία προχωράει παρακάτω.»

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΛΗΦΘΗΚΑΝ ΠΟΤΕ, ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΥΓΕΙΑ (;) 
Μετά από όλα τα παραπάνω λοιπόν, ήρθε να προστεθεί και το θέμα της συζήτησης για το Δημοτικό Ραδιόφωνο και πιο συγκεκριμένα το θέμα με τίτλο «Έγκριση των αριθμ.18/2015 και 19/2015 αποφάσεων του ΔΣ του ΝΠΔΔ με την επωνυμία «Δημοτική Επιχείρηση Πληροφόρησης Θεάματος Επικοινωνίας» σχετικά με την έγκριση προϋπολογισμού οικ. Έτους 2016 και Ορισμός Ελεγκτών.»
Θέμα για το οποίο υπήρξε νέος γύρος εντάσεων, από μια γενική παρατήρηση που έκανε ο Ηλίας Βασιλούσης ως προς την χρήση της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ, όπου όπως επεσήμανε «υπάρχουν τέσσερις αποφάσεις αναρτημένες, ομόφωνες κατά τα άλλα, για ανάληψη χρημάτων, οι οποίες ούτε καν…συζητήθηκαν. Θεωρώ ότι έγινε ένα λάθος και οι αποφάσεις αυτές προφανώς είναι άκυρες. Το «Αποφασίζουμε» είναι η μισή αλήθεια. Πρέπει να αναγράφεται στην οποιαδήποτε απόφαση αν αυτή ελήφθη ομόφωνα ή κατά πλειοψηφία.»
Παίρνοντας το λόγο ο Ιπποκράτης Καμαρίδης, σημείωσε ότι «αν έγιναν αναρτήσεις ψευδείς στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ αυτό είναι παρανομία. Το αν ο Πρόεδρος νόμιζε ότι έκανε εισήγηση, ανέβασε την απόφαση στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ ενώ δεν έκανε εισήγηση είναι πρωτοφανές.»
Τελικά το θέμα «πέρασε» ομόφωνα για τον ορισμό των ελεγκτών και κατά πλειοψηφία για τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2016.
Αναφορικά τέλος με τα υπόλοιπα θέματα, κάποια από αυτά πέρασαν ομόφωνα και κάποια κατά πλειοψηφία, αλλά εκείνο που έμεινε στον Ξανθιώτικο λαό ήταν ο….τρόπος διεξαγωγής του Δημοτικού Συμβουλίου και τα όσα ακούστηκαν και δημιούργησαν το κλίμα των τσακωμών και της έντασης.