Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Έως 29 Φεβρουαρίου, η παράταση για την εκπρόθεσμη διακοπή εργασιών. Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος



Άλλη μια ευκαιρία έως τις 29 Φεβρουαρίου 2016 δίνει το υπουργείο Οικονομικών στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις εταιρίες για να υποβάλουν εκπρόθεσμη δήλωση διακοπής εργασιών προκειμένου να απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος που ανέρχεται στα 650 ευρώ ή 1.000 ευρώ, γλιτώνοντας παράλληλα και από την υποβολή πιθανών εκκρεμών δηλώσεων.
«ΟΣΟ ΤΟ ΑΦΜ ΕΙΝΑΙ ΕΝΕΡΓΟ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ»
«Αυτό ίσχυε έτσι και αλλιώς. Δεν είναι κάτι καινούριο, απλά έχει δοθεί άλλη μια παράταση στην…παράταση» αναφέρει μιλώντας στην ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ η Πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ξάνθης, Ρένα Μπατζακίδου, επισημαίνοντας ότι «αφορά τους επαγγελματίες που θέλουν να κάνουν διακοπή με παλιά ημερομηνία στην εφορία.»
«Η παράταση αυτή μάλιστα συζητιέται να δοθεί μέχρι τον Ιούνιο από τις Ομοσπονδίες» συνεχίζει η ίδια, εξηγώντας ότι «όταν ένα ΑΦΜ είναι ενεργό, άσχετα από το αν υπάρχει η όχι δραστηριότητα, θα πρέπει να κάνει εκπρόθεσμη διακοπή. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι θα έχει και τον αντίστοιχο έλεγχο, όσο όμως δεν υπάρχει διακοπή εργασιών, θα συνεχίσει να…«χρεώνεται» το τέλος επιτηδεύματος.»

Έτσι λοιπόν, έως τις 29 Φεβρουαρίου οι επιτηδευματίες που έχουν σταματήσει να ασκούν το επιτήδευμα τους ή δεν έχουν κάποιο εισόδημα από αυτό θα πρέπει να δηλώσουν πως διέκοψαν τις εργασίες τους βάσει του πραγματικού χρόνου διακοπής.
Εάν περάσει η προθεσμία χωρίς να δηλώσουν εγκαίρως τη διακοπή εργασιών και το κάνουν μεταγενέστερα θα θεωρηθεί πως η διακοπή των εργασιών έγινε κατά την ημέρα υποβολής της δήλωσης και θα κληθούν να υποβάλλουν όλες τις φορολογικές δηλώσεις και τους αναλογούντες φόρους για το ενδιάμεσο διάστημα.