Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Οι…κομματικές αντιδράσεις για την κατάργηση του κινήτρου της επιδότησης επιχειρήσεων στη Θράκη


Αντιδράσεις στους επιχειρηματίες της περιοχής προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει το κίνητρο της επιδότησης των επιχειρήσεων της Θράκης.
Πρόκειται για αντιδράσεις μάλιστα που δεν μένουν μόνο στους ίδιους τους επιχειρηματίες της περιοχής μας, αλλά φτάνουν μέχρι και τα…κόμματα σε τοπικό επίπεδο, με τις απόψεις να συγκλίνουν στο ότι «η κατάργηση του κινήτρου επιδότησης των επιχειρήσεων θα οδηγήσει και άλλες επιχειρήσεις σε….γείτονες χώρες».



«Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΠΟΛΛΑ ΑΚΟΜΗ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ…»
«Η κυβέρνηση θα…καταργήσει πολλά ακόμη στη Θράκη» τονίζει ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ξάνθης Γιώργος Ιγνατιάδης, υπογραμμίζοντας ότι «θα πρέπει να ερωτηθούν οι τρεις κυβερνητικοί Βουλευτές για το ποια είναι η θέση τους για όλα αυτά που κατήργησε η κυβέρνηση. Γιατί αν ήμασταν εμείς κυβέρνηση θα…«ξεσηκώναμε» τον τόπο. Έγιναν αλλεπάλληλες προσπάθειες για να κρατηθούν οι επιχειρήσεις στη Θράκη και αυτό δυστυχώς είναι ένα μέτρο που ωθεί τους επιχειρηματίες στη γείτονα χώρα. Λυπάμαι και το θεωρώ ντροπή».
«ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ»
Εγώ αυτό που λέω είναι αυτό που λέει και η Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ότι πρέπει να παίρνουν σοβαρά όλους τους επιχειρηματίες και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στη Θράκη» αναφέρει η Οργανωτική Περιφερειάρχης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στη Θράκη Χρύσα Ούτση, επισημαίνοντας ότι «η Θράκη είναι μια περιοχή που συνορεύει με χώρες που έχουν χαμηλότερη φορολογία και αν θέλουμε να έχουμε επενδυτές θα πρέπει να κάνουμε τέτοια τη φορολογία στην περιοχή ώστε να μην χάσουμε και αυτούς που εκδηλώνουν ενδιαφέρον να επενδύσουν τα χρήματά τους στον τόπο μας.
Και εμείς ως Ανεξάρτητοι Έλληνες αυτό το φωνάζουμε και το έχουμε στο πρόγραμμα, δεν το εγκαταλείπουμε και κινούμαστε προς αυτό το σκοπό. Συμφωνούμε απόλυτα με τους επιχειρηματίες.

«Η ΘΡΑΚΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ…» 
«Όλα αυτά παλιά είχαν γίνει για να ενισχυθεί η Θράκη και να μείνουν εδώ οι επιχειρήσεις της, αλλά δυστυχώς το ελληνικό κράτος κοιτάει να «κόψει» από παντού» αναφέρει ο Γραμματέας της Τοπικής Οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στη Ξάνθη Χρήστος Καπαγερίδης, επισημαίνοντας ότι «η Θράκη θέλει ενίσχυση. Πρέπει να παραμείνουν και να ενισχυθούν οι «καθαρές» επιχειρήσεις, αλλιώς θα κλείσουν και θα φύγουν και αυτές στη…Βουλγαρία. Εκεί δεν μπορεί κανένας επιχειρηματίας να ανταγωνιστεί το 10% του φόρου, με το…50% στην Ελλάδα. Έτσι και από την μια δεν υπάρχει εγγύηση και από την άλλη καταργούνται και τα όποια κίνητρα, ενώ η Θράκη ως παρθένα περιοχή θα μπορούσε να έχει την καλύτερη ανάπτυξη σε όλη την Ελλάδα. Άλλωστε η Θράκη χρειάζεται ενίσχυση και για…εθνικούς λόγους».

«ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΧΩΡΑ ΚΑΙ Ο ΤΟΠΟΣ»
«Εμείς το ανακινήσαμε το συγκεκριμένο ζήτημα και πιο συγκεκριμένα ο Βουλευτής Ροδόπης κ Ιλχάν με επερώτησή του στη Βουλή» αναφέρει ο Περιφερειακός Συντονιστής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Άρης Σαββίδης, υπογραμμίζοντας ότι «μόνο εμείς, μόνο το ΠΟΤΑΜΙ ανακίνησε το θέμα αυτό και ο κ. Σταθάκης είπε για το θέμα ότι είναι ένα αναχρονιστικό μέτρο και δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσει ξανά και να ισχύσει. Όχι μόνο δεν θα…πληρωθεί αλλά θα πρέπει να το…ξεχάσουμε γιατί είναι αναχρονιστικό.
Φυσικά και δεν τους ενδιαφέρει παρά μόνο ο Φαμπρ, η διαπλοκή των ΜΜΕ και να διορίσουν κυβερνητικούς συμβούλους. Είναι η ίδια παράσταση και γίνεται μόνο για τους ψηφοφόρους, για να μείνουν οι βουλευτές στο «κοπάδι» και να ψηφίζουν τα μέτρα και για αυτούς που έχουν «κομματικές παρωπίδες». Δεν τους ενδιαφέρει η χώρα και η κουβέντα δεν γίνεται για την ουσία».


«ΟΥΤΕ ΚΛΑΙΜΕ, ΟΥΤΕ ΓΕΛΑΜΕ…»
«Εμείς ούτε κλαίμε, ούτε γελάμε με αυτό το θέμα. Το ζήτημα δεν είναι πως θα πάρουν πάλι οι βιομήχανοι πακτωλό χρημάτων και φοροαπαλλαγών. Το ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει τους εργαζόμενους είναι οι μειώσεις μισθών, το ασφαλιστική, η αύξηση της φορολογίας και εκεί πρέπει να επικεντρωθούν» αναφέρει ο Γραμματέας του ΚΚΕ στη Ξάνθη Κώστας Βογιατζής, σημειώνοντας ότι «η καπιταλιστική ανάπτυξη βασίστηκε και βασίζεται επάνω στο «σακάτεμα» των εργασιακών δικαιωμάτων».

«ΑΚΟΜΗ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ»
«Είναι ένα επιπλέον βήμα για τη διάλυση της επιχειρηματικότητας και τη μεταφορά των επιχειρήσεων σε βαλκανικές χώρες» αναφέρει ο Γραμματέας της Νομαρχιακής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης Χρήστος Αμανατίδης, σημειώνοντας ότι «είμαστε αντίθετοι σε όλο αυτό και οπωσδήποτε πρέπει να βρούμε ένα φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα, προσιτό για τις νέες επενδύσεις και αυτό μάλιστα να είναι…διαχρονικό.
Δεν μπορεί οι επιχειρήσεις να φορολογούνται ανάλογα με τις…ανάγκες της χώρας. Εξάλλου εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι θα «πιάσουμε» την φοροδιαφυγή αλλά δεν είδαμε καμία κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Δικτύου Συνδέσμων βιοτεχνιών και βιομηχανικών ακριτικών περιοχών Χρήστος Γιορδαμπλής ανέφερε πως «το μέτρο αυτό είναι ένα από τα ελάχιστα που πήρε η πολιτεία για να βοηθήσει την επιχειρηματικότητα της περιοχής και πώς η κατάργηση του έτσι όπως έχει αποφασιστεί από την κυβέρνηση ,δυστυχώς θα επιφέρει δυσβάσταχτες επιπτώσεις στην περιοχή,» και υπογράμμισε πως «η διακοπή του κινήτρου θα οδηγήσει στην εξαφάνιση πολλών εκατοντάδων παραγωγικών θέσεων εργασίας εντός διετίας και πολλών χιλιάδων έμμεσων.»
Μάλιστα με επιστολή του προς την αναπληρωτή υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ράνια Αντωνοπούλου, ο κ. Γιορδαμπλής επισημαίνει τις επιπτώσεις που θα δημιουργηθούν από την κατάργηση του κινήτρου και ζητά την άμεση συνάντηση της με τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής «προκειμένου» ,όπως αναφέρει, να επανασχεδιάσουν το κίνητρο αυτό.
Ο κ. Σταθάκης αναφερόμενους στους λόγους της κατάργησης του κινήτρου είπε ότι, υπάρχει ασυμβατότητα με το κοινοτικό δίκαιο περί κρατικών ενισχύσεων ,αδυναμία χρηματοδότησης από το Εθνικό σκέλος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, ενώ είναι αμφίβολη η αποτελεσματικότητα στην ενίσχυση της απασχόλησης και στην τόνωση της ανάπτυξης.
Τέλος όσον αφορά τις αποζημιώσεις των επιχειρήσεων-καθώς από το 2010 δεν έχει πληρωθεί ούτε ένα ευρώ στους δικαιούχους-, ο κ. Σταθάκης είπε ,πως η καταβολή των οφειλόμενων προβλέπεται να γίνει με εφαρμογή του κανόνα de minimis δηλ έως 200.000 ευρώ ανά τριετία σωρευτικά ανά επιχείρηση για το σύνολο των σχετικών επιδοτήσεων.