Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Στήθηκαν οι «παγίδες» και ξεκίνησαν οι πρώτοι ψεκασμοί για τα κουνούπια στην Περιφέρεια


Ξεκίνησαν δειλά δειλά οι ψεκασμοί αναφορικά με την καταπολέμηση των κουνουπιών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με δεδομένο ότι οι θερμοκρασίες έχουν αρχίσει να «ανεβαίνουν» και τα πρώτα κουνούπια έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους, ειδικότερα σε παραθαλάσσιες περιοχές.
Κάτι που επιβεβαιώνει και ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και υπεύθυνος για το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στην περιφέρεια Σωτήρης Παπαδόπουλος, ο οποίος επισημαίνει ότι «από την περασμένη Δευτέρα έχουν βγει από δυο συνεργεία για να τοποθετήσουν παγίδες, επειδήόπβς διαπιστώσαμε υπάρχουν και πολλά παράπονα πολιτών, αναφορικά με την ύπαρξη εντόμων σε Κεραμωτή, Μαρώνεια, Φανάρι και Πόρτο Λάγος. Για αυτό δόθηκε εντολή ανα Περιφερειακή Ενότητα, να βγουν δυο συνεργεία και μάλιστα στον Έβρο, έχουν ήδη ξεκινήσει τις εργασίες τρία συνεργεία καθώς σε εκείνη την περιοχή εμφανίζεται μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο πρόβλημα».
«Τα συνεργεία παρακολουθούν τις παγίδες, ενώ έχουν ήδη γίνει και οι πρώτοι ψεκασμοί στο 30% της δυναμικότητας που διαθέτουμε. Αν και είναι πολύ νωρίς ακόμη, αυτό γίνεται όχι γιατί θέλουμε να δείξουμε κάτι αλλά γιατί υπάρχει ανάγκη και ο καλός καιρός ευνοεί τα κουνούπια» συνεχίζει ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «ανάλογα με το τι δείχνουν οι…παγίδες και βέβαια ανάλογα και με τις κρούσεις από τους πολίτες, οργανώνουμε σταδιακά την καταπολέμηση των κουνουπιών και ανάλογα με την ποσότητα των συλλήψεων» θα εντείνουμε περισσότερο τους ψεκασμούς, μέχρι αυτοί να γίνουν συστηματικοί. Αντίθετα, αν για παράδειγμα «χαλάσει» ο καιρός και πέσουν οι θερμοκρασίες, παρακολουθώντας πάντα τις παγίδες, θα μειώσουμε τους ψεκασμούς. Η περίοδος της έναρξης των ψεκασμών είναι ανάλογη με τον πληθυσμό των εντόμων. Αυτή τη στιγμή δεν γίνεται προγραμματισμένη καταπολέμηση, όπως αυτή που θα γίνει από τις αρχές Μαΐου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Προς το παρόν παρακολουθούμε την κατάσταση και επεμβαίνουμε όπου χρειάζεται».