Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

«Ξάνθη, Πόλις Ονείρων»: Συμμετείχαν δραστήρια και παιδιά προσχολικής ηλικίας

Ο τραγουδοποιός Ηλίας Λιούγκος με τη σολίστ πιάνου Δέσποινα Στεφανίδου σε ένα από τα δωμάτια του Πολυχώρου Τέχνης και Σκέψης, όπου έζησε ο Μ. Χατζιδάκης.

O θεσμός της συνάντησης των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων», ο οποίος εμπνέεται από τον γεννημένο στην Ξάνθη μουσικοσυνθέτη Μάνο Χατζιδάκι, πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας για τρίτη συνεχή χρονιά με την ευγενική συντονιστική συμμετοχή του κατά πολύ νεότερου από εκείνον συνεργάτη του Νίκου Κηπουργού. Πλέον, έχει πάρει διαστάσεις ενός πολύ επιτυχημένου πολιτιστικού γεγονότος, που προάγει την ύψιστη τέχνη της μουσικής, και τον πολιτισμό γενικότερα.

Η τοπική κοινωνία έχει αγκαλιάσει τον θεσμό, ο οποίος έχει ξεπεράσει τα όρια της πόλης, και έχει αποκτήσει ήδη, από τα πρώτα του σχεδόν βήματα, εμβέλεια και προβολή εντός και εκτός συνόρων.
Και για φέτος, λοιπόν, από τις 21 ως τις 24 Απριλίου 2016,  η πόλη ενδύθηκε με την μουσική και τα ηχοχρώματα των συνθέσεων του μεγάλου μουσουργού Μάνου Χατζιδάκι. Πολλές από τις συνοικίες και γειτονιές της πόλης βίωσαν τις  εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν.
Συμμετείχαν δεκαοκτώ μουσικά σχολεία από διάφορες περιοχές της χώρας αλλά και  τρία από το εξωτερικό, συγκεκριμένα τα δύο από τις γείτονες χώρες Βουλγαρία και Τουρκία, και το άλλο από την Ρουμανία. Η πόλη γέμισε με μαθητικές παρέες μελλοντικών μουσικών, που έδωσαν πολύ χαρούμενη εορταστική νότα και παρουσία τις ημέρες της συνάντησης. Με την ενεργητική συμβολή σύγχρονων καλλιτεχνών που αναφέρονται στον καλλιτέχνη και στοχαστή Μάνο Χατζιδάκι. Αμέσως μετά τα εγκαίνια (17/4/2016) του Πολυχώρου Τέχνης και Σκέψης, του μεγαλόπρεπου κτιρίου στην Ξάνθη, στο οποίο γεννήθηκε, πέρασε τα πρώτα παιδικά του χρόνια και μυήθηκε στη μουσική. Όπου ο γνωστός τραγουδοποιός Ηλίας Λιούγκος έδωσε ρεσιτάλ έργων με σολίστ στο πιάνο τη Δέσποινα Στεφανίδου και διάβασε μεταξύ άλλων διάφορα αποσπάσματα από στοχασμούς και σχόλια του μεγάλου μουσικοσυνθέτη για τα πολιτιστικά και κοινωνικο-πολιτικά τεκταινόμενα.
Οι εκδηλώσεις άρχισαν ημέρα Πέμπτη, με το βραδινό μουσικό σεργιάνι (περιδιάβαση) στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης, όπου περπάταγε ο μικρός Μάνος, συνεχίστηκαν με μουσικές συζητήσεις, βιωματικά εργαστήρια και στρογγυλά τραπέζια στα οποία συμμετείχαν ακαδημαϊκοί και καλλιτέχνες (Θεόδωρος Αντωνίου, Νίκος Κηπουργός, Κώστας Γεωργίου, Δημήτρης Καρβούνης, Παναγιώτα Τηγανούρια κ.ά.), επεκτάθηκαν με την αποχαιρετιστήρια εκδήλωση στην Κεντρική Πλατεία όλων των διάσημων και νέων καλλιτεχνών που συνέβαλα στην επιτυχία των εκδηλώσεων -τη μεγαλύτερη συναυλία σε αριθμό συμμετεχόντων που πραγματοποιήθηκε ποτέ στην Ελλάδα- και τελείωσαν την Κυριακή με την απονομή των αναμνηστικών στο Δημοτικό Αμφιθέατρο, όπου μάγεψαν οι καλλιτεχνικές παρουσίες της Ελένης και Σουζάνας Βουγιουκλή με τις καταπληκτικές ερμηνείες τους.
Στην εναρκτήρια εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε πριν το σεργιάνι που είχε ως αφετηρία την Πλατεία Μητροπόλεως, στην Παλιά Πόλη, ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος υποδέχτηκε με πολύ ενθαρρυντικά λόγια τα μουσικά σχολεία και τις μουσικές παρέες που  λάμβαναν μέρος στο καλλιτεχνικό γεγονός.

Άποψη των συμμετεχόντων που άρχισαν να συγκεντρώνονται
στην Πλ. Μητροπόλεως

Ιδιαίτερη και ξεχωριστή  ήταν η  παρουσία των μικρών παιδιών, των γονέων και του εκπαιδευτικού προσωπικού των Συνεργαζόμενων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών Ξάνθης.

Ο επαγγελματίας παιδικού σταθμού Γιώργος Μπόσκου
με κάποια από τα παιδιά των παιδικών σταθμών πριν την περιήγηση

Το γκρουπ των παραπάνω συνεργαζόμενων Δομών προσχολικής αγωγής, από κοινού με το Σώμα Ελλήνων Οδηγών, προηγήθηκε του μουσικού περιπάτου που πραγματοποιήθηκε από όλους τους συμμετέχοντες, στα στενά της Παλιάς Πόλης. Τελικός προορισμός, το πλήρως αναπαλαιωμένο μεγαλόπρεπο σπίτι όπου γεννήθηκε, έζησε και έμαθε μουσική τα πρώτα του χρόνια ο Μάνος Χατζιδάκις.
Οι μικροί μας φίλοι, υπό την μουσική συνοδεία και καθοδήγηση του Γιώργου Μπόσκου, ιδιοκτήτη της Δομής του «ΜΑΓΙΚΟΥ ΑΥΛΟΥ» (κιθάρα)  και  του Θεόφιλου Μυρισίδη, εκπαιδευτικού μουσικής και γονέα του Παιδικού Σταθμού «ΠΡΟΤΥΠΟ» (φλογέρα), με την καθοριστική συμβολή της διευθύντριας του «ΠΡΟΤΥΠΟ» και  «ΜΙΚΡΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ» Ελένης Μαρίνη τραγούδησαν τα διαχρονικά τραγούδια του Χατζιδάκι «Πες μου μια λέξη» και «Χάρτινο το Φεγγαράκι». Κρατούσαν στο χέρι τους μικρά φαναράκια, των οποίων το φως έδινε μια κατανυκτική και μυστηριακή διάσταση στην όλη βραδιά.

Μέλη του Σώματος Ελλήνων Οδηγών που μαζί με τα παιδιά
των Συνεργαζόμενων Παιδικών Σταθμών τέθηκαν επικεφαλείς της περιήγησης

Άποψη από τον περίπατο των χιλιάδων συμμετεχόντων
στους δρόμους της Παλιάς Ξάνθης

Στη διάρκεια της μαγευτικής μουσικής πορείας μέσα από την Παλιά Πόλη, υπήρξαν στάσεις-εκπλήξεις για τους συμμετέχοντες αλλά και για τους θεατές, με κυριότερη αυτή στο κτίριο του πολιτιστικού φορέα ΠΑΚΕΘΡΑ, όπου φιλοξενείται το πιάνο που πρωτόπαιξε ο μικρός Μάνος Χατζιδάκις. Από το ανοιχτό φωτισμένο παράθυρο ο Γιλμάζ Χουσμέν, μαθητής της Γ’ Λυκείου και αναδυόμενο θεατρικό ταλέντο, μέλος του θεατρικού εργαστηρίου «Ανατολικά του Νέστου», τραγούδησε το πολυαγαπημένο «Φέρτε μου ένα μαντολίνο». Στο ίδιο αυτό πιάνο  τον συνόδευσε η δασκάλα της φωνητικής του Χριστεφανία Λουκίδου. Η όμορφη ερμηνεία του μάγεψε τους παρευρισκόμενους, και φυσικά και τους μικρούς μας φίλους.

Ο ταλαντούχος Γιλμάζ Χουσμέν τραγουδά από ένα δωμάτιο του ΠΑΚΕΘΡΑ
με τη συνοδεία του πιάνου στο οποίο πρωτοέμαθε ο Μ. Χατζιδάκις

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους Συνεργαζόμενους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς μας συμμετείχε ο Νίκος Κοσμίδης στην Συντονιστική Ομάδα των εθελοντών του θεσμού που αποτελούνταν επίσης από τους συμπολίτες μας Μαρία Γκαγκώνη, Σταύρο Κοκκινίδη, Νίκη Μεταξά, Βασίλη Μωϋσίδη και Μαρία Ψάλτη. Η Ομάδα συνεργάστηκε με τους διοργανωτές φορείς που συνέβαλαν έμπρακτα στην φετινή επιτυχή διοργάνωση (Δήμος Ξάνθης, Κέντρο Πολιτισμού) καθώς και με τους συνδιοργανωτές (Περιφέρεια ΑΜΘ, Περιφερειακή Δ/νση Εκπ/σης ΑΜΘ, Μουσικό Σχολείο Ξάνθης με τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του και αρκετούς εθελοντές). Τη διοργάνωση στήριξαν η Ιερά Μητρόπολις Ξάνθης & Περιθεωρίου, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ο Δήμος Αβδήρων, το Επιμελητήριο Ξάνθης, οι Διευθύνσεις της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, καθώς και οι Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων των Σχολείων του Νομού. Τελούσε και πάλι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων.

Οι δύο από τους εθελοντές της Συντονιστικής Ομάδας Σταύρος Κοκκινίδης (πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης) και Νίκος Κοσμίδης (επαγγελματίας των Συνεργαζόμενων Παιδικών Σταθμών Ξάνθης)

Η συμμετοχή των Συνεργαζόμενων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών Ξάνθης υπήρξε μια μοναδική, μαγευτική εμπειρία, που θα μείνει για πάντα αποτυπωμένη στο μυαλό και στην καρδιά των παιδιών, των γονέων και των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν.
Γιώργος Μπόσκου