Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Κ. Καρακατσούλης: Ο Ξανθιώτης «hacker» και....«γιατρός» των Η/Υ. «Παρεξηγημένη στην Ελλάδα η έννοια του «hacker»


Η ιστορία των «hackers» ξεκινάει από τότε που έχει πρωτοεμφανισθεί και το διαδίκτυο. Ένας πονοκέφαλος αλλά και συγχρόνως σημαντικό εργαλείο για τον κόσμο του διαδικτύου είναι οι «hackers».
Χάκερ ονομάζεται (ή ακόμα καλύτερα, κατέληξε να ονομάζεται) το άτομο το οποίο εισβάλει σε υπολογιστικά συστήματα και πειραματίζεται με κάθε πτυχή τους, για να αποδείξει ότι αυτά είναι ευάλωτα. Ένας χάκερ έχει τις κατάλληλες γνώσεις και ικανότητες να διαχειρίζεται σε μεγάλο βαθμό υπολογιστικά συστήματα. 
Συνήθως οι χάκερς είναι προγραμματιστές, σχεδιαστές συστημάτων αλλά και άτομα τα οποία ενώ δεν ασχολούνται επαγγελματικά με τομείς της πληροφορικής, με τον καιρό έχουν αναπτύξει τέτοιες δεξιότητες. Αν οι πράξεις τους αυτές είναι κακόβουλες αποκαλούνται κράκερς (Cracker = Criminal Hacker).
Ένας από αυτούς, λοιπόν, είναι από την περιοχή μας και τον βρίσκεις στην… διπλανή σου πόρτα. 
Ο λόγος για τον Κωνσταντίνο-Άγγελο Καρακατσούλη ο οποίος δεν διστάζει να μιλήσει «έξω από τα δόντια»  στην εφημερίδα «Θράκη» για το πώς έφτασε σε ένα τόσο υψηλό σημείο τις ικανότητες διαχείρισης και εκμετάλλευσης υπολογιστικών συστημάτων.


ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΡΑΚΑΤΣΟΥΛΗ

Γεννήθηκε στην Πόλη της Κομοτηνής με καταγωγή γονέων από τον Έβρο και την Ξάνθη. Τα παιδικά του χρόνια τα έζησε στην Ξάνθη αφού φοίτησε σε σχολεία της πόλης. Στα 17 του χρόνια και αφού είχε τελειώσει το σχολείο αποφάσισε να εγκατασταθεί στην Θεσσαλονίκη και να εργαστεί εκεί, αφού άρχισε να αναπτύσσει δεξιότητες και ικανότητες υψηλού επιπέδου επάνω στους υπολογιστές λόγω “χόμπυ”. Στη συνέχεια έφυγε στη Γερμανία για να μπορέσει να βρει εργασία επάνω στο αντικείμενο των ηλεκτρονικών υπολογιστών και δικτύων. Εφόσον εργάστηκε για κάποιο χρονικό διάστημα εκεί, αποφάσισε να επιστρέψει στην πατρίδα του, όπως και το έκανε πηγαίνοντας στην Αθήνα όπου εργάστηκε για τρία χρόνια ως «Penetration Tester» σε μεγάλη εταιρία της Πρωτεύουσας. Τέλος, και αφού ήθελε να δημιουργήσει κάτι δικό του, ήρθε και εγκαταστάθηκε και πάλι στην Ξάνθη για να δημιουργήσει μια δική του εταιρία η οποία λειτουργεί σήμερα στο κέντρο της Ξάνθης. Ο λόγος για την «COMPUTER DOCTOR» η οποία εδρεύει στην οδό Α. Δημητρίου απέναντι από το πρώτο γυμνάσιο Ξάνθης.
Συναντήσαμε τον Ξανθιώτη χάκερ με τον οποίο είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση.

ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ «HACKER» 
Κ. Καρακατσούλης: «είμαι 29 χρονών και ασχολούμαι με την πληροφορική από τα 6 μου χρόνια, όχι ότι καταλάβαινα τι σημαίνει πληροφορική τότε. 
Η αγάπη μου για τους υπολογιστές άρχισε μέσα από τα παιχνίδια. Μέσα από αυτά, εκείνη την εποχή τουλάχιστον, έμπαινες σε έναν καινούριο κόσμο όπου σου ανοίγονταν πολλές πόρτες για να μάθεις να φτιάχνεις δικά σου πράγματα, ή να “πειράξεις” τα ήδη υπάρχοντα. 
Η έννοια του χάκερ είναι παρεξηγημένη στην Ελλάδα αφού όταν ακούς αυτή την λέξη σου έρχεται συνειρμικά κάτι το κακό, κάτι το άσχημο.
Ένας χάκερ δεν είναι τίποτα παραπάνω από έναν άνθρωπο ο οποίος γνωρίζει περισσότερα πράγματα επάνω σε διάφορους τομείς της πληροφορικής (προγραμματισμό, δικτύωση κ.α.), από τον μέσο χρήστη του διαδικτύου και της πληροφορικής γενικότερα, και είναι εκεί για να βοηθήσει. Είναι άτομα τα οποία έχουν πειραματιστεί, προσπαθώντας πάντα να κάνουν κάτι το καινοτόμο πάνω στο αντικείμενό τους, για να δουν μέχρι που μπορούν να φτάσουν οι ικανότητές τους. Για τους περισσότερους χάκερς, το κίνητρο για να κάνουν κάτι, είναι το να φέρουν εις πέρας μια εργασία μόνο και μόνο επειδή θέλουν να δουν αν μπορούν να το πετύχουν και τίποτα παραπάνω».

«ΟΛΟΙ ΜΑΣ...ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΑΣΤΕ» 
Σε ερώτηση μας για το αν πρέπει να είναι επιφυλακτικός ο κόσμος απέναντι σε ανθρώπους σαν τον Κώστα αυτός απάντησε αφοπλιστικά ως εξής: «αν αναλογιστείτε ότι ο κόσμος θα πρέπει να φοβάται μήπως του πέσει ο ουρανός στο κεφάλι, τότε με το ίδιο σκεπτικό πρέπει να φοβάται και τους χάκερς. Θέλω να πω ότι ζούμε σε μια κοινωνία όπου η πληροφορική έχει αναπτυχθεί και βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και ήδη ο καθένας από εμάς παρακολουθείται. Ξέρουν που είμαστε, τι κάνουμε, τι λέμε, τι προτιμήσεις έχουμε μέσα από αναζητήσεις που κάνουμε στο διαδίκτυο κλπ. Ένα πολύ καλό παράδειγμα είναι αυτό του ΤΑΧΙS το οποίο δίνει όλα σου τα δεδομένα σε κοινή θέα υπαλλήλων του δημοσίου τα οποία καλούνται να τα επεξεργαστούν και να τα χειριστούν αναλόγως. Άρα για ποιο λόγο κάποιος να φοβάται έναν χάκερ, από τη στιγμή που μπορεί να μάθει τα πάντα αρκεί να έχει έναν … “θείο” στην εφορία? Οι περισσότεροι χάκερς λειτουργούν με γνώμονα το κοινό καλό προσπαθώντας να κάνουν κάτι να λειτουργεί πιο σωστά-πιο γρήγορα- πιο άμεσα. Εννοείται ότι σε όλο τον κόσμο υπάρχουν και κακόβουλοι άνθρωποι οι οποίοι έχουν κι αυτοί αναπτύξει ικανότητες διαχείρισης συστημάτων, αλλά νομίζω ότι αυτοί δεν συγκαταλέγονται στους χάκερς.
Λίγο πριν κλείσει η συζήτησή μας, ρωτήσαμε τον κύριο Καρακατσούλη αν βρέθηκε ποτέ σε δύσκολη θέση σε σχέση με το νόμο και αν του έχει στοιχίσει αυτό σε επαγγελματικό επίπεδο: «Ναι, έχω μπει στην διαδικασία να κάνω πράγματα για τα οποία θα μπορούσα να βρεθώ σε δύσκολη θέση, αλλά δεν έπραξα κάτι το οποίο να ήταν μεμπτό κατά τη γνώμη μου, γι αυτό με βλέπετε στο μαγαζί μου να εργάζομαι σήμερα» είπε χαμογελώντας ο κ. Καρακατσούλης.
Σήμερα και μετά την εμπειρία που έχει αποκτήσει επάνω στους υπολογιστές, διατηρεί την επιχείρησή του, «COMPUTER DOCTOR», που βρίσκεται επί της Ανδρέου Δημητρίου και ασχολείται με πώληση- σέρβις ηλεκτρονικών όπως και δημιουργία και συντήρηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων (E-Shops). 

Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ...DOCTOR : «ΓΝΗΣΙΑ ANTIVIRUS ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΜΑΣ...» 
Ένα «tip» που μας έδωσε στην κατακλείδα της συζήτησής μας ήταν το να χρησιμοποιούμε πάντα antivirus γνήσια για την ασφάλεια των δεδομένων μας και να μην εμπιστευόμαστε κανέναν ακόμη κι αν νομίζουμε ότι έχουμε να κάνουμε με κάποιο γνωστό μας στο internet, γιατί από ανθρώπινα λάθη ξεκινούν τα πάντα, με αποτέλεσμα να «τραβάμε τα μαλλιά μας» αργότερα. Ο οποιοσδήποτε, θα μπορούσε να προσποιηθεί ότι είναι ο… οποιοσδήποτε.
Δεν μας έκρυψε δε την χαρά του για ένα καινούριο project που δουλεύει το οποίο είναι καινοτόμο και έχει να κάνει με την ασφάλεια των παιδιών σχολικής ηλικίας και τον γονικό έλεγχο καθώς και των ηλικιωμένων με προβλήματα υγείας όπως η άνοια, κάτι που ακούστηκε πολύ εντυπωσιακό και ενδιαφέρον και περιμένουμε να το δούμε.