Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Νέα προγράμματα απο τον ΟΑΕΔ για 23.000 ανέργους

Στην...«αντεπίθεση» περνά ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού με δύο ακόμη νέα  προγράμματα το δίμηνο Μαϊου- Ιουνίου που έχουν ήδη προγραμματιστεί, ενώ οι δημόσιες προσκλήσεις τους αναμένονται  τις επόμενες ημέρες. 
Τα πρώτα δύο προγράμματα αφορούν στην απόκτηση εργασιακής εμπειρίας για 13.000 νέους 18-29 ετών καθώς και για 10.000 ανέργους 30-49 ετών,
Παράλληλα υπάρχει σχεδιασμός για την έκδοση δύο ακόμη προγραμμάτων 12μηνης εργασίας και πρακτικής εντός του πρώτου 15νθήμερου του Ιουνίου. 


Μέσα στον Ιούνιο προγραμματίζονται επίσης και 10.000 προσλήψεις μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 30 έως 49 ετών.
Το πρώτο πρόγραμμα αφορά την κατάρτιση 4 μηνών μέσα σε επιχείρηση, που θα ακολουθείται από κανονική 8μηνη απασχόληση με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Το δεύτερο είναι ένα πρόγραμμα νέων θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού και κοινωνικού τομέα για ανέργους 30 έως 49 ετών. 


ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ Η...ΕΠΙΛΟΓΗ
Η πρόσληψη των ανέργων και στα δύο προγράμματα θα γίνει με την νέα ηλεκτρονική μέθοδο επιλογής. Με αυτόν τον τρόπο ο ΟΑΕΔ προσφέρει στις επιχειρήσεις που έχουν λάβει εγκριτική απόφαση υπαγωγής τη δυνατότητα να κάνουν προεπιλογή υποψηφίων, τους οποίους θεωρούν κατάλληλους για τη θέση εργασίας που ανοίγουν, μέσω των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών του Οργανισμού και των Βιογραφικών Σημειωμάτων που είναι καταχωρισμένα στη βάση δεδομένων του.
Τέλος Μαίου αναμένται η έκδοση προκηρύξεων απο τον ΟΑΕΔ μετά την κατάρτιση τους από το υπουργείο Εργασίας των δύο νέων προγραμμάτων κοινωφελής εργασίας για προσλήψεις σε δήμους και κέντρα φιλοξενίας προσφύγων (hot spots) μέσω του ΟΑΕΔ.
Για για την κοινωφελή εργασία στους δήμους, οι 17 πρώτοι δήμοι, στους οποίους θα δοθούν 6.918 θέσεις απασχόλησης, είναι οι πιο ευάλωτοι που εντοπίστηκαν, ύστερα από ανάλυση στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, του συστήματος Εργάνη και του ΟΑΕΔ. 
Σημειώνεται ότι με τη δημοσιοποίηση της προκήρυξης για τους 17 δήμους, θα ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων από ενδιαφερόμενους – ανέργους, με στόχο 30 – 45 μέρες μετά να έχει οριστικοποιηθεί η διαδικασία μοριοδότησης, υποβολής ενστάσεων και τελικής έγκρισής τους, για να ξεκινήσουν εργασία.