Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Αυξήσεις «φωτιά» στα καύσιμα. Γ. Σιούτας: «άλλο ένα «βαρίδιο», χωρίς…λογική»


Αυξήσεις που θα…βάλουν «φωτιά» στους οικογενειακούς προυπολογισμούς, έρχονται μεταξύ άλλων και στα καύσιμα, με τον φόρο στην αμόλυβδη να αυξάνεται κατά 8 με 10 λεπτά το λίτρο, φέρνοντας στα κρατικά ταμεία 200 εκατ. ευρώ αντί για 100 εκατ. ευρώ που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, με τη μέση λιανική τιμή να σκαρφαλώνει στα περίπου 1,49 ευρώ.
Η επιβάρυνση στο πετρέλαιο κίνησης δεν θα ξεπεράσει τα 3 με 4 λεπτά το λίτρο και η μέση λιανική τιμή αναμένεται να συγκρατηθεί στα περίπου 1,08 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, έρχονται αυξήσεις και στα υπόλοιπα καύσιμα ήτοι πετρέλαιο θέρμανσης, υγραέριο, αέριο, με αστάθμητο παράγοντα τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.
Ο Πρόεδρος των Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων   Ξάνθης
Γιάννης Σιούτας
«Φωτιά» την οποία επιβεβαιώνει ο Πρόεδρος των πρατηριούχων υγρών καυσίμων στη Ξάνθη, Γιάννης Σιούτας, ο οποίος μάλιστα επισημαίνει πως «από ό,τι έμαθα, σύμφωνα βέβαια με ανεπίσημες ακόμη πηγές, ιδιοκτητών πετρελαϊκών εταιριών, έρχεται το…8% στην αμόλυβδη και το 13% στο πετρέλαιο κίνησης.
Κάτι τέτοιο, αυτόματα σημαίνει 10 λεπτά αύξηση, χωρίς το ΦΠΑ, δηολαδή 100 ευρώ στα 1000 λίτρα. Με ΦΠΑ 24%, πηγαίνουμε στα 124 ευρώ και αυτό είναι ο,τι χειρότερο σαν σενάριο αυτή τη στιγμή».
«Το κακό είναι οτι οι αυξήσεις στα καύσιμα θα επιφέρουν αυξήσεις κυλιόμενες. Δεν μπορεί να μην ανέβει του χρόνου για παράδειγμα και το πετρέλαιο θέρμανσης» συνεχίζει ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι «και όσοι κουβαλούν με τα φορτηγά τρόφιμα, οπωροκηπευτικά και άλλα είδη, θα μετακυλήσουν το κόστος στο είδος. Η αύξηση αυτή θα φτάσει στο καλάθι της αγοράς. Κάποιος που έχει θερμοκήπιο και κάνει «κίνησης» για παράδειγμα, δεν είναι δυνατόν να μην ανεβάσει τις τιμές στη ντομάτα και το αγγούρι».
«Σε μια χώρα που διανύει ύφεση, μια αύξηση στο «μοχλό» της κίνησης, είναι μια «άγκυρα» ακόμη, ένα ακόμη «βαρίδιο» και βέβαια δεν έχει λογική» τονίζει ο κ. Σιούτας σημειώνοντας μάλιστα ότι «ήδη τα πράγματα αναφορικά με την κίνηση των Ι.Χ και τα καύσιμα είναι αρκετά πεσμένη αλλά είναι κάτι αναμενόμενο».