Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Ατέλειωτη ταλαιπωρία για…120 ευρώ



Με υπομονή και για ατελείωτες ώρες περιμένουν από το πρωί της Τετάρτης οι συνταξιούχοι στα τέσσερα ανοιχτά υποκαταστήματα των τραπεζών στην Ξάνθη, προκειμένου να πάρουν μέρος της σύνταξής τους και πιο συγκεκριμένα τα 120 ευρώ.

Βέβαια κάποιοι από αυτούς ταλαιπωρήθηκαν παραπάνω, αφού δεν γνώριζαν ότι οι συντάξεις δίνονται κατά αλφαβητική σειρά, με αποτέλεσμα στο τέλος εκτός από κουρασμένοι να φύγουν και απογοητευμένοι.
Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ βρέθηκε στο υποκατάστημα της τέως Αγροτικής Τράπεζας και νυν Πειραιώς και συνομίλησε με τους συνταξιούχους που περίμεναν στην ουρά που είχε δημιουργηθεί έξω από το κτίριο, μιας και μέσα, για λόγους τάξης, έμπαιναν κάθε φορά δέκα άτομα.
Τι μας είπαν όμως οι συμπολίτες μας για τις συντάξεις, για το όριο στα ΑΤΜ αλλά και το δημοψήφισμα που έρχεται; Οι απόψεις πολλών είναι διαφορετικές, αλλά όλες συγκλίνουν στο ότι με τόσο λίγα χρήματα, τα πράγματα είναι δύσκολα για όλους.

«Μας είπανε ότι θα πάρουμε 120 ευρώ σήμερα. Πήραμε νούμερα και δέκα δέκα άνθρωποι μπαίνουν μέσα και πληρώνονται.»

«Έπρεπε να ανοίξουν και άλλα καταστήματα. Εμείς και άλλοι αγρότες κατεβήκαμε από το Άβατο για να πληρωθούμε και περιμένουμε από το πρωί. Γιατί έχουν ανοίξει μόνο τόσο λίγα υποκαταστήματα;»

«Είπαν στην αρχή ότι θα μας δώσουν 240 ευρώ αλλά δυστυχώς μας δίνουν μόνο 120, αλλά δεν μπορούμε παρά να κάνουμε υπομονή μέχρι την άλλη εβδομάδα. Θα συντηρηθούμε με αυτά.»

«Υπερβολές πολλές ακούγονται για να μην πούμε «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα. Αλλά εμείς θα πούμε «ΟΧΙ». Τι να κάνουμε; Να συνεχίσουμε και να τους λέμε «ΝΑΙ». Εγώ πιστεύω ότι θέλουν να «ρίξουν» τον Τσίπρα για αυτό προωθούν το «ΝΑΙ»

«Είχαμε ένα σωρό εργοστάσια και όλα τα κλείσανε. Σήμερα η νεολαία φεύγει για να ζήσει στο εξωτερικό. Ποιος θα κρατήσει την Ελλάδα; Εγώ που παίρνω σύνταξη; Η νεολαία πρέπει να την κρατήσει «ζωντανή» αλλά δυστυχώς αναγκάζεται να φύγει.»

«Χθες το βράδυ ό,τι ήταν να γίνει, έγινε. Έτσι τουλάχιστον λένε οι τηλεοράσεις, έτσι λέμε και εμείς. Μετά το δημοψήφισμα αν πούμε το ναι, θα γυρίσουν και θα μας πουν ότι δικαιούμαστε 300 ευρώ, όπως η Βουλγαρία. Αυτό είναι το ζήτημα. Αυτό προσπαθούν να κάνουν.»

«Η γνώμη μας είναι ότι δεν έχουν λεφτά και δεν μας πληρώνουν. Τι να κάνουμε θα πάρουμε τα 120 ευρώ και μέχρι την επόμενη φορά θα βολευτούμε με αυτά που έχουμε ήδη στο σπίτι μας, έτσι και αλλιώς όπως θέλουν θα τα κάνουν όλα και δεν θα μας ρωτήσουν. Στο δημοψήφισμα θα ψηφίσει ο καθένας αυτό που θέλει, αλλά τα πράγματα αν γυρίσουμε στην δραχμή θα είναι χειρότερα. Βέβαια, ούτε έτσι ούτε αλλιώς είναι θα είναι καλά τα πράγματα.»

«Επικρατεί ένα μπάχαλο. Όπως μπορεί ο καθένας θα αντεπεξέλθει με αυτά τα χρήματα. Όταν δεν έχουμε μυαλό, αυτά τραβάμε. Δεν είναι η πρώτη φορά, είναι η δεύτερη και πιστεύω ότι την Κυριακή θα είναι η τρίτη. Την «πατήσαμε» με τον Γιωργάκη μας, μια φορά, την «πατήσαμε» με τον Τσίπρα μας, την δεύτερη και την Κυριακή θα την «πατήσουμε» για άλλη μια φορά. Εγώ λέω «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα. Οπωσδήποτε πρέπει να μείνουμε στο Ευρώ. Εξάλλου ήδη η κυβέρνησή μας είναι αναξιόπιστη και δεν υπάρχει πια καμία εμπιστοσύνη. Μακάρι έστω και την τελευταία στιγμή να υπάρξει συμφωνία.»

«Είναι ανεπίτρεπτη και πρωτοφανής αυτή η κατάσταση. Πως μας  καταντήσανε έτσι; Θα χάσουμε τα λεφτά μας και τις καταθέσεις μας και μη χειρότερα. Θα κατασχεθούν όλα στο τέλος.»

Να σημειώσουμε ότι τα υποκαταστήματα λειτουργούν έως τις 16.00 προκειμένου να εξυπηρετήσουν όσο το δυνατόν πιο πολλούς συνταξιούχους.
Ωστόσο η κατάσταση αυτή θα παραμείνει, αφού όπως είπαμε τα 120 ευρώ δίνονται σε στους δικαιούχους αλφαβητικά, συνεπώς το ίδιο κλίμα θα επικρατήσει για αρκετές ημέρες.