Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Δημοκρίτεια 2015: «όταν ο πολιτσμός, ενώνεται με την παράδοση»


Θρησκεία, παράδοση και πολιτισμός, είναι οι τρεις λέξεις που μπορούν να χαρακτηρίσουν απόλυτα, το πλούσιο πρόγραμμα των Δημοκρίτειων 2015 στα Άβδηρα, το οποίο περιλαμβάνει πολλές και για κάθε γούστο εκδηλώσεις.

Ένα σημείο-«σταθμός» των εκδηλώσεων, ήταν ο Εσπερινός που τελέσθηκε στις 20 Ιουλίου στα ερείπια του Επισκοπικού Ναού Πολύστυλο χωροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κκ Παντελεήμονος, με φόντο το Θρακικό πέλαγος.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥΣΤΥΛΟ
O βυζαντινός οικισμός του Πολυστύλου καταλαμβάνει μικρό τμήμα της αρχαίας πόλης των Αβδήρων. Περιορίζεται στο χαμηλό παραθαλάσσιο γήλοφο, όπου ήταν η ακρόπολη της αρχαίας πόλης και οριοθετείται από δικό της περίβολο. H βυζαντινή οχύρωση ακολουθεί σε γενικές γραμμές το περίγραμμα του λόφου. H περίμετρός της υπολογίζεται σε 800μ. και θεμελιώνεται είτε επάνω στο βράχο ή επάνω στο αρχαιότερο τείχος. Tο πάχος της ποικίλλει από 2,40μ. έως 3,50μ., ανάλογα με το αν το τείχος είναι απλό, όπως συμβαίνει στη βόρεια και νότια πλευρά ή διπλό, όπως συμβαίνει στη βορειοδυτική πλευρά. Κατά τόπους ενισχύεται με τετράγωνους πύργους, ενώ η βορειοδυτική πλευρά της οχύρωσης, που ήταν και πιο ευάλωτη, ενισχύεται με προτείχισμα. Δύο πύλες στη βόρεια πλευρά και μια μικρή πυλίδα στη δυτική εξασφάλιζαν την επικοινωνία της πόλης με τον έξω χώρο. Βόρεια της ακρόπολης, έξω από τα τείχη και κοντά στη δυτική πύλη της κλασικής οχύρωσης των Αβδήρων, έχουν βρεθεί λείψανα του παλαιότερου νεκροταφείου της βυζαντινής πόλης, που χρονολογείται πριν από τον 9ο αι. μ.Χ. Είναι ορατοί αρκετοί από τους τάφους του, κυρίως κιβωτιόσχημοι, καθώς και η κοιμητηριακή τρίκλιτη βασιλική, που παρουσιάζει τέσσερις περιόδους λειτουργίας.
Χθες Παρασκευή 24 Ιουλίου, η Μάνδρα είχε την τιμητιική της.
 «Η βροχή έσβησε τα χνάρια σου κι έμεινε ο απόηχος των βημάτων, σφήνα στη μνήμη…»
Αυτή ήταν η φράση με την οποία, δόθηκε η συνέχεια της παρουσίασης στοιχείων της ιστορίας του προσφυγικού οικισμού Σέρντιβαν Μικράς Ασίας – Μάνδρας Ξάνθης, έτσι όπως αυτά αποκαλύπτονται από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους στην Ξάνθη.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συναυλία παραδοσιακής μουσικής «Ιστορίες από την Ανατολή» με την «Ορχήστρα του Φεστιβάλ Λόγιας Ανατολικής Μουσικής της Φ.Ε.Ξ.»
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μάνδρας Ξάνθης ιδρύθηκε από Μικρασιάτες πρόσφυγες, του χωριού Σέρντιβαν της περιφέρειας Αντάπαζαρ της Βιθυνίας. Στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ευαισθητοποίηση των μελών του σε θέματα που αφορούν τη διάδοση και συνέχεια της ιστορικής μνήμης, ξεκίνησε μια εκστρατεία συγκέντρωσης κάθε είδους υλικού που σχετίζεται με την ιστορία του οικισμού.
Σήμερα Σάββατο 25 Ιουλίου, ο Παντελής Θαλασσινός στις 21.30 θα δώσει μια ξεχωριστή εξαιρετική συναυλία, την οποία δεν θα πρέπει να χάσει κανείς. Μαζί του θα είναι η Νάνα Μπινοπούλου, ενώ την συναυλία θα ανοίξει το Ξανθιώτικο σχήμα BeetRoots, στις 20.30.
Πριν ωστόσο απο αυτό, οι γυναίκες των Αβδήρων θα αναβιώσουν στα Άβδηρα, και φέτος το «Ψωμί της Γαίας»
Οι πέτρινοι φούρνοι έχουν ανάψει από νωρίς το πρωί, τα προζύμια και οι μαγιές είναι έτοιμες εχθές το βράδυ ακόμη, οι «πινακωτές» και τα «σκαφίδια» πήραν τη θέση τους και ήδη θα πρέπει να είναι έτοιμο το ζυμωτό ψωμί, μέσα απο το οποίο όλοι μπορούν να «γευτούν» την ξεχωριστή παραδοσιακή νοστιμιά του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΡΥΛΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ 
Ο Δημόκριτος πέθανε σε βαθιά γεράματα. Στα πρόθυρα του θανάτου κι ενώ δεν είχε ελπίδα να ζήσει ούτε μια μέρα ακόμη, η αδελφή του λυπόταν γιατί ο θάνατος του αδελφού της θα την εμπόδιζε να πάρει μέρος αμέσως στη γιορτή των Θεσμοφορίων, προς τιμή της Δήμητρας. Τότε ο Δημόκριτος ζήτησε να του φέρει ζεστά ψωμιά και τ' ακούμπησε στα ρουθούνια του, για ν' αναπνέει το ζεστό αέρα. Έτσι κρατήθηκε στη ζωή, μέχρι να τελειώσει το τριήμερο της γιορτής. Γι' αυτό είπαν ότι ο σοφός Δημόκριτος φιλοξένησε το θάνατο στο σπίτι του τρεις μέρες και του πρόσφερε ζεστό ψωμί .
Το πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων συνεχίζεται έως και τις 7 Αυγούστου, ενώ όποιος το επιθυμεί μπορεί αν το διαβάσει αναλυτικά κάνοντας κλικ στο http://www.avdera.gr/images/festival/TRIPTYXO%20PROGRAMMA.pdf