Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

«Η συμφωνία επετεύχθη…»

Η ολονύκτια Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης, έλαβε τέλος λίγο πριν τις 10 το πρωί της Δευτέρας.
Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων άρχισε να διαφαίνεται πρόοδος καθώς η προοπτική της εξόδου από το ευρώ, φαίνεται να έχει πλέον απομακρυνθεί οριστικά, ενώ σταδιακά αρχίζουν και διαμορφώνονται οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας, όχι μόνο μεσοπρόθεσμα, αλλά και βραχυπρόθεσμα, δηλαδή για τις επόμενες εβδομάδες.
Τα μεγάλα αγκάθια μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες ήταν ο ρόλος του ΔΝΤ και το Ταμείο για την αποπληρωμή του χρέους.
Οι πρώτες πληροφορίες για επίτευξη συμφωνίας έφτασαν μέσω Twitter από τους πρωθυπουργούς του Βελγίου και του Λουξεμβούργου, αλλά και του κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου.
Η επίσημη επιβεβαίωση ήρθε από τον ίδιο τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
«ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΥΦΕΣΙΑΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ»
«Βρεθήκαμε μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις και σκληρά διλήμματα. Δώσαμε μια σκληρή μάχη και παλέψαμε μέχρι τέλους για ό,τι καλύτερο» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλες, μετά το πέρας της 17ωρης Συνόδου Κορυφής, η οποία όπως προαναφέρθηκε κατέληξε σε συμφωνία για τρίτο πρόγραμμα.
Ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι η συμφωνία είναι δύσκολη, αλλά επεσήμανε ότι «αποτρέψαμε το σχέδιο της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Σχέδιο που είχε σχεδιαστεί στην εντέλεια».
«Τα μέτρα δημιουργούν υφεσιακές τάσεις, αλλά το πακέτο Γιούνκερ των 35 δισ. ευρώ, η συμφωνία για το χρέος και η χρηματοδότηση της χώρας απομακρύνουν το Grexit και έτσι μπορούν να επιστρέψουν οι επενδύσεις» συνέχισε ο ίδιος σημειώνοντας  ότι «δώσαμε μάχη μέχρι τέλους, θα υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη, τα βάρη θα τα φορτωθούν οι έχοντες και όσοι είχαν καταφέρει να ξεφύγουν γιατί τους προστάτευαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.»