Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Φεστιβάλ ανατολικής μουσικής στην Ξάνθη από την Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης


To φεστιβάλ ανατολικής μουσικής συνεχίζει για έβδομη χρονιά φέτος,  περιλαμβάνοντας συναυλίες και σεμινάρια που αναδεικνύουν την μακραίωνη συγγένεια μουσικών παραδόσεων του τόπου μας με αντίστοιχες της Ανατολής. 

Ψαλτοτράγουδα και συνθέσεις μεγάλων δημιουργών της ορθόδοξης εκκλησιαστικής μουσικής, συνθέσεις λόγιας ανατολικής μουσικής Ρωμιών, Τούρκων, Αρμενίων, Εβραίων και Αράβων συνθετών, μουσικές των Μεβλεβί και Μπεκτασί δερβίσηδων και  σεφαραδίτικα τραγούδια  θα δώσουν μία πλούσια εικόνα της πολυπολιτισμικής οθωμανικής εποχής. Την μουσικολογική τεκμηρίωση της συγγένειας των παραδόσεων της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής μεσογείου θα συνεχίσουν τα σεμινάρια τροπικότητας, ρυθμολογίας και ανατολικών οργάνων που θα πραγματοποιηθούν όπως κάθε χρόνο στον φιλόξενο χώρο του λαογραφικού μουσείου της πόλης.
Παράλληλα, στα πλαίσια του φεστιβάλ, θα γίνουν παρουσιάσεις παραμυθιών, στοιχείων της προσφυγικής μικρασιατικής ιστορίας όπως και χορευτικές εκδηλώσεις που θα συμπληρώσουν την προσπάθεια να αποτυπωθεί μια συνολικότερη εικόνα τη καθ’ ημάς Ανατολής.


ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Το 7ο Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής θα ξεκινήσει την Παρασκευή 10 Ιουλίου στις 21:00 με τη Συναυλία της Ορχήστρας του Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής «Ανατολή, Ανατολή μου» στο λαογραφικό μουσείο της ΦΕΞ. Η Ορχήστρα αποτελείται από μια μίξη ντόπιων μουσικών, μαθητών, φοιτητών και καθηγητών μουσικής, και θα παρουσιαστούν διάφορα κομμάτια από τον ελλαδικό και τον ευρύτερο χώρο της ανατολικής Μεσογείου. Το Φεστιβάλ θα συνεχιστεί με έναν υπαίθριο Εσπερινό που θα λάβει χώρα στον Πολύστυλο Αβδήρων τη Δευτέρα 20 Ιουλίου στις 19:00 το απόγευμα, και έπειτα την Παρασκευή 24 Ιουλίου στη Μάνδρα Ξάνθης θα διεξαχθεί άλλη μια συναυλία από την Ορχήστρα του Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής με το όνομα «Ιστορίες από την Ανατολή», όπως επίσης και Εργαστήριο για τη δημιουργία βάσης δεδομένων με την ονομασία «Σέρντιβαν-Μάνδρα».
Έπειτα, το Σάββατο Αυγούστου στις 21:00 το βράδυ στο Αρχοντικό Παμουκτσόγλου των Αβδήρων θα πραγματοποιηθεί συναυλία ανατολικής μουσικής από το μουσικό σύνολο «Πολίτικη Ζυγιά» και θεατρικό αναλόγιο «Παραμύθια & ιστορίες από τις πατρίδες.» Στη συνέχεια του Φεστιβάλ, στις 7 Αυγούστου, ώρα 21:00 το βράδυ στο Μπεκτασίδικος Tεκές «Κιουτουκλού Μπαμπά» στο Σέλινο Ξάνθης θα πραγματοποιηθεί συναυλία «θρησκευτικότητα και μουσικός πολιτισμός στην Οθωμανική ύπαιθρο» με το μουσικό σύνολο Maye. Το ίδιο σύνολο θα πραγματοποιήσει και μια άλλη συναυλία τη Κυριακή 9 Αυγούστου στις 21:00 το βράδυ στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης με την ονομασία «Πολυπολιτισμική Κωνσταντινούπολη των αρχών του 20ου αιώνα».
Τέλος, τη Τετάρτη 19 Αυγούστου στις 21:00 το βράδυ, το Ross Daily Trio θα δώσει μια συναυλία στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Ξάνθης, ενώ το Φεστιβάλ θα κλείσει τις πόρτες του για φέτος τη Κυριακή 23 Αυγούστου στον Ιερό ναό του Αγίου Βλασίου Ξάνθης με συναυλία λόγιας εξωτερικής ανατολικής μουσικής από την Ορχήστρα νέων και εφήβων του συλλόγου «Ρωμανός ο Μελωδός» από τη Θεσσαλονίκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα διεξαχθούν παράλληλα και διάφορα εργαστήρια μουσικών οργάνων, φωνών και θεωρητικών της Ανατολικής Μουσικής.