Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Ξανά στις κάλπες στις 20 Σεπτεμβρίου

Την απόφασή του για άλλη μια προσφυγή στις κάλπες ανακοίνωσε με διάγγελμα εχθές το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός επισκόπησε τα πεπραγμένα του ελληνικού διαπραγματευτικού εγχειρήματος, παραδεχόμενος πως «δεν πετύχαμε τη συμφωνία που προσδοκούσαμε» αλλά από την άλλη, «δεν αντιμετωπίσαμε και την αντίδραση που υπολογίσαμε» ενώ παράλληλα ζήτησε «καθαρή εντολή και ισχυρή κυβέρνηση.»

« Με την ψήφο του ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει ποιός και πως θα εκπροσωπήσει τη χώρα, ποιός και πως θα διαπραγματευθεί το χρέος, ποιός και πως θα δημιουργήσει τις προυποθέσεις για να ανακάμψει η οικονομία» επεσήμανε ο ίδιος, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στις προσπάθειες που κατέβαλλε για την επίτευξη της συμφωνίας τονίζοντας ότι χωρίς την λαική αποφασιστικότητα, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, οι δανειστές θα είχαν επιβάλλει πλήρως την βούλησή τους και θα μας είχαν οδηγήσει στην καταστροφή.
Να σημειώσουμε ότι οι διαδικασίες, οι οποίες θα οδηγήσουν στις κάλπες θα είναι ταχείες, όπως τονίζουν στελέχη από το εσωτερικό της κυβέρνησης.
Επικαλούμενοι δε, τους καθ’ ύλην αρμόδιους συνταγματολόγους, λένε ότι η κυβέρνηση, λόγω και του σχετικού χρονικού περιορισμού , αφού δεν έχει παρέλθει ένα έτος από τις τελευταίες εκλογές, δεν μπορεί να προκαλέσει πρόωρες εκλογές για εθνικό ζήτημα.
Κατά συνέπεια, εφόσον η κυβέρνηση διαθέτει τη δεδηλωμένη και παραιτηθεί, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναλάβει πρωτοβουλία για συγκρότηση νέας κυβέρνησης.

ΟΙ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ
Θα πρέπει να ξεκινήσει ο κύκλος των τριήμερων διερευνητικών επαφών με εντολή σχηματισμού κυβέρνησης για τα τρία πρώτα κόμματα και εν συνέχεια να ακολουθήσει η πρόσκληση του προέδρου της Δημοκρατίας στους αρχηγούς των κομμάτων προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης οικουμενικής στήριξης.
Ωστόσο, εάν υπάρξει δήλωση των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι δεν μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση, η εν λόγω διαδικασία παρακάμπτεται και θα κληθεί η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Κατερίνα Θάνου να ορκιστεί υπηρεσιακή πρωθυπουργός και να συγκροτήσει κυβέρνηση.
Εφόσον επιβεβαιωθούν όλα τα παραπάνω, η χώρα εισέρχεται σε επίσημη προεκλογική περίοδο, με τον Αλέξη Τσίπρα να ξεκαθαρίζει τους εσωκομματικούς του λογαριασμούς και να ρίχνει από δω και πέρα όλο το βάρος στην κατάρτιση των λιστών και στην αναζήτηση του προεκλογικού διακυβεύματος μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου.