Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα η ανακοίνωση των βάσεων

Πολύ σύντομα θα λάβει τέλος η αγωνία των υποψήφιων μαθητών για εισαγωγή στις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς οι βάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα που μας έρχεται, καθώς η επεξεργασία των στοιχείων από τις αρμόδιες επιτροπές βρίσκεται στην τελική ευθεία και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο.
ΜΕΓΑΛΗ Η ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΕΩΝ
Εξ’ αιτίας των δύσκολων θεμάτων που τέθηκαν στις Πανελλήνιες, ειδικά στα μαθήματα με αυξημένο συντελεστή βαρύτητας, όπως τα Μαθηματικά κατεύθυνσης, οι βάσεις στις λεγόμενες «δημοφιλείς» σχολές αναμένεται να παρουσιάσουν σημαντική πτώση, κυρίως στις σχολές της Τεχνολογικής και Θετικής κατεύθυνσης, με τις Θεωρητικές σχολές να παρουσιάζουν σχετικά μικρότερη πτώση.
Πιο συγκεκριμένα, στο πρώτο επιστημονικό πεδίο όπου υπάγονται οι Θεωρητικές σχολές, η μεγαλύτερη πτώση αναμένεται να φτάσει στα 400 μόρια, κυρίως στις υψηλόβαθμες σχολές, λόγω των χαμηλών βαθμολογιών στα Αρχαία Ελληνικά. Στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο, όπου βρίσκονται οι Θετικές σχολές, η πτώση των βάσεων θα είναι κατακόρυφη και θα «αγγίξει» τα 2000 μόρια σε ορισμένες περιπτώσεις.
Στο τρίτο επιστημονικό πεδίο και τις Ιατρικές σχολές, παρά το γεγονός ότι οι βαθμολογίες στη Βιολογία ήταν χειρότερες συγκριτικά με την περσινή χρονιά, υπήρξαν καλύτερες επιδόσεις στη Χημεία και αυτό αναμένεται να εξισορροπήσει τις όποιες μεταβολές προς τα κάτω. Στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο και τις Φυσικομαθηματικές σχολές θα παρατηρηθεί η μεγαλύτερη πτώση των βάσεων, η οποία και εδώ αναμένεται να ξεπεράσει ακόμα και τα 2000 μόρια.
Τέλος, στο πέμπτο πεδίο και τις Οικονομικές σχολές, οι καλές επιδόσεις στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας μπορεί να «σηκώσει» ορισμένες σχολές και να μετριάσει την πτώση σε άλλες. Εδώ θα παρουσιαστούν οι μικρότερες μεταβολές, εκτός των περιφερειακών ΤΕΙ, όπου θα παρατηρηθεί μεγάλη πτώση, λόγω και του νέου καθεστώτος στις μεταγραφές.