Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Με ηχηρές...απουσίες ο απολογισμός πεπραγμένων του Δήμου Ξάνθης

Με την απουσία αρκετών πρώην και νύν Δημοτικών Συμβούλων αλλά και αυτή του τέως Δημάρχου Ξάνθης, Μιχάλη Στυλιανίδη, πραγματοποιήθηκε εχθές το απόγευμα, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ξάνθης, ο απολογισμός των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής, για το 2014.

«Προσπαθήσαμε να κάνουμε ένα λειτουργικό και βιώσιμο Δήμο» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Ξάνθης, Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, επισημαίνοντας ότι, «αναλάβαμε σημαντικές πρωτοβουλίες ενώ έγινε και ανασύνταξη των ηλεκτρονικών υπηρεσιών με μηδενικό κόστος για τον Δήμο.»

ΤΟΜΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
«Ο Δήμος πρέπει να δείχνει το κοινωνικό του πρόσωπο» συνέχισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «σε μια εποχή κατά την οποία η κοινωνία δοκιμάζεται, αναπτύσσουμε δράσεις, πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις υπέρ των πολιτών. Προνοιακά επιδόματα, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, προγράμματα «βοήθεια στο σπίτι» ΚΑΠΗ, κοινωνικό παντοπωλείο κλπ είναι δράσεις που κρατούν την κοινωνία όρθια και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να σταματήσουν.»
Για όλα τα παραπάνω που αφορούν λοιπόν στον τομέα κοινωνικών υπηρεσιών ο Δήμος Ξάνθης εφάρμοσε το εθνικό μητρώο δικαιούχων επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας, παρείχε εφάπαξ οικονομικές ενισχύσεις σε άπορες οικογένειες για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών και ένδειας και προέβη καις την δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη ανασφάλιστων και οικονομικά αδύνατων πολιτών.
Στο πλαίσιο αυτό του τομέα κοινωνικών υπηρεσιών έγινε επίσης αναφορά στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς του Δήμου, όπου το 2014 για 4η συνεχή χρονιά εντάχθηκε το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» αλλά και στο Ιατροκοινωνικό κέντρο Δροσερού , οι βασικοί άξονες του οποίου είναι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η κοινωνική προστασία των κατοίκων του οικισμού και η λειτουργία του ως φορέα παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών με στόχο την προαγωγή υγείας και την κοινωνική ενσωμάτωση των κατοίκων.
«Βοήθεια στο σπίτι» και Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων, ήταν και αυτά στη λίστα των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου που καταβάλουν έργο με σκοπό να αμβλύνουν τις κοινωνικές ανισότητες και να στηρίξουν τις ευπαθείς ομάδες των πολιτών.
ΤΟΜΕΑΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
Αναφορικά τώρα με τον τομέα τεχνικών υπηρεσιών και υποδομών, η Δημοτική Αρχή παρουσίασε όλα τα πληρωμένα περαιωμένα έργα κατά το 2014 αλλά και αυτά που συνεχίστηκαν μέσα σε αυτό το έτος και φυσικά όσα ξεκίνησαν ή δημοπρατήθηκαν κατά την περσινή χρονιά.
Από την παρουσίαση δεν έλειπαν ούτε οι μελέτες που εκπονήθηκαν.

ΤΟΜΕΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Στον τομέα περιβάλλοντος τώρα, ο Δήμος Ξάνθης, παρουσίασε όλες τις προσπάθειες έγιναν για την προστασία του περιβάλλοντος και της καθαριότητας αυτό, ενώ επισημάνθηκε ότι κατά το 2014 έγινα προσπάθειες για τη βελτίωση του τρόπου διαχείρισης των αποβλήτων, με ειδικά απορριμματοφόρα και ανάλογους κάδους, για την φυτοπροστασία αλλά και την συντήρηση, βελτίωση και επέκταση των χώρων πρασίνου και  για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για φιλικές πρακτικές προς το περιβάλλον.
Ωστόσο αναφορικά με τον τομέα περιβάλλοντος, ο Δήμαρχος Ξάνθης, στάθηκε στο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλη μας με τα αδέσποτα ζώα, τονίζοντας ότι «το 2014 με μια επιτυχή συνεργασία του Δήμου, των φιλοζωικών συλλόγων και των εθελοντικών οργανώσεων, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από χίλιες στειρώσεις.»

ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Επόμενος τομέας, αυτός του πολιτισμού και του τουρισμού, για τον οποίο έγινε αναφορά στην Δημοτική βιβλιοθήκη, το ωδείο, τη σχολή χορού, τη δημοτική πινακοθήκη, το δημοτικό ραδιόφωνο ενώ την τιμητική τους είχαν οι Θρακικές Λαογραφικές, οι Γιορτές Νεολαίας και φυσικά οι Γιορτές Παλιάς Πόλης.
Ξεχωριστή θέση είχαν τα έργα στην Σταυρούπολη, ενώ σημαντικό κομμάτι στο οποίο στάθηκε ο Δήμαρχος Ξάνθης, στα πεπραγμένα του 2014, ήταν το διετές επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου, που ολοκληρώθηκε και μάλιστα το πρώτο πρόγραμμα που καταρτίστηκε μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη.
Το πρόγραμμα αυτό συνιστά ολοκληρωμένο πρόγραμμα τοπικής και οργανωτικής ανάπτυξης σχετικά με τις υποδομές και τις τοπικές επενδύσεις, στοχεύοντας παράλληλα στη βελτίωση της υφιστάμενης οργάνωσης και λειτουργίας του Δήμου.

ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΙΚΟΣ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ
Πέρα όμως από όλα τα παραπάνω το ζήτημα είναι τι εισέπραξε και τι έδωσε για όλα αυτά ο Δήμος Ξάνθης, ο οποίος όπως ανέφερε ο κ. Δημαρχόπουλος, «είναι λειτουργικός, βιώσιμος, με πλήρη διαφάνεια στα οικονομικά και προχωρά μπροστά. Σε ένα περιβάλλον οικονομικής και δημοσιονομικής στενότητας, η ορθολογική και χρηστή διοίκης, έφερε ως αποτέλεσμα το πλεόνασμα.
Ο Απολογισμός του Δήμου Ξάνθης, οικονομικού έτους 2014, σύμφωνα με τους απολογιστικούς πίνακες εσόδων- εξόδων, εμφανίζει έσοδα: 36.956.510,06 € και έξοδα: 31.501.621,10 €.»

ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
Αναφορικά τώρα με την αντιπολίτευση, Νίκος Ανταμπούφης και Γιώργος Κολλάρος, πήραν τον λόγο, προκειμένου να κάνουν τις δικές τους επισημάνεις, σε ότι αφορά πάντα στα πεπραγμένα του προηγούμενου έτους, με τον πρώτο, να επισημαίνει αρχικά την απουσία του Μιχάλη Στυλιανίδη, ο οποίος και διατελούσε Δήμαρχος το πρώτο οκτάμηνο του 2014, αλλά και το ότι από τα πεπραγμένα, απουσίαζαν δυο σημαντικές Δημοτικές Επιχειρήσεις, η ΔΕΥΑΞ, αλλά και η… «αμαρτωλή» όπως πολλοί την χαρακτηρίζουν, ΕΑΠΑΞ.


Από την δική του πλευρά ο Γιώργος Κολλάρος, στάθηκε στο γεγονός ότι, κατά το 2014 δεν ξεκίνησε το έργο της Πλατείας Ελευθερίας, ενώ αυτό θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει, αφού η εφαρμογή του θα έλυνε ένα σοβαρό ζήτημα στην πόλη της Ξάνθης, ενώ επεσήμανε ότι θα πρέπει ο Δήμος να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα και στην Παιδεία.