Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Ολοκληρώνει την ΗΓΕΜΟΝΙΑ της στην Ευρώπη η Γερμανία με ένταξη Τουρκίας!



Με υποσχέσεις στις «αποσκευές» για ταχύτερες διαδικασίες ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, πήγε στην Κωνσταντινούπολη η Ανγκελα Μέρκελ, προσβλέποντας στη βοήθεια της Άγκυρας για ανακοπή του μεταναστευτικού κύματος προς τη Δύση.


Όπως αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ η ιστοσελίδα www.real.gr , μετά τη συνάντησή της με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ότι είναι υπέρ της επιτάχυνσης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αναφέροντας ως παραδείγματα τους τομείς οικονομικής - νομισματικής πολιτικής και δικαιοσύνης.


Μάλιστα, η ίδια δήλωσε διατεθειμένη να υποστηρίξει ταχύτερες διαδικασίες στη χορήγηση βίζας σε Τούρκους πολίτες, αλλά αναμένει, ως αντάλλαγμα, ότι η Άγκυρα θα προσπαθήσει να υλοποιήσει με πιο γοργούς ρυθμούς τα προβλεπόμενα στη συμφωνία επανεισδοχής με την Ε.Ε.
Επιπλέον, η Μέρκελ είπε ότι «καταλαβαίνει» το τουρκικό αίτημα για παροχή περισσότερων χρημάτων, ξεκαθαρίζοντας πως η κυβέρνησή της θα συμβάλει σε αυτό.
«Η Τουρκία έχει ήδη δεχθεί στο έδαφός της περισσότερους από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία και επιπλέον και άλλους πρόσφυγες από το Ιράκ, χωρίς να έχει λάβει μέχρι στιγμής σημαντική οικονομική βοήθεια» διευκρίνισε η καγκελάριος.
Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός εξέφρασε τη διάθεση του να συνεργαστεί με το Βερολίνο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ζητώντας εκ νέου να δημιουργηθεί μία «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία, ώστε να περιοριστούν οι ροές.
Ο Νταβούτογλου τόνισε ότι «έχει επιτευχθεί πρόοδος αναφορικά με την απελευθέρωση βίζας για Τούρκους πολίτες, οι οποίοι επισκέπτονται κράτη-μέλη της Ενωσης.
Ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι η χώρα του αναμένει μία «επιτάχυνση της ενταξιακής διαδικασίας» για την προσχώρησή της στην ΕΕ, θέτοντας το αίτημα να συμμετάσχει και η Αγκυρα στις Συνόδους Κορυφής.


Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τη Γερμανίδα καγκελάριο, καθώς και από τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Ισπανία την υποστήριξή τους στην επίσπευση της προσπάθειας της Τουρκίας να γίνει μέλος της Ε.Ε.
Ο Τούρκος πρόεδρος, σε δηλώσεις του έπειτα από το τετ α τετ με την Α. Μέρκελ είπε πως συζήτησε επίσης «την ανάγκη να ενεργήσουμε από κοινού εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων».
Μετά τη συνάντηση στο «Παλάτι» του Ερντογάν, η καγκελάριος έκανε λόγο για «χρήσιμες» και «επιτυχείς» συνομιλίες, οι οποίες θα συνεχιστούν.


Παράλληλα, η ίδια εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο κρίσιμο θέμα του δίκαιου επιμερισμού των βαρών για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.