Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Το πρόγραμμα μαθημάτων Αρχαίων Ελληνικών και Ιστορίας και Πολιτισμού της Θράκης, στο ΙΘΤΠ

Με διδάσκοντα καθηγητή τον Θανάση Μουσόπουλο, Φιλόλογο και Συγγραφέα συνεχίζονται και τον μήνα Νοέμβριο τα μαθήματα των Αρχαίων Ελληνικών και της Ιστορίας και Πολιτισμού της Θράκης.
Έτσι τις Τετάρτες 4 και 18 Νοεμβρίου, το κεντρικό θέμα των μαθημάτων  θα είναι «ο Φιλοσοφικός Λόγος από τους Προσωκρατικούς ως τη νεότερη ελληνική φιλοσοφική διανόηση.»
Πιο αναλυτικά τα μαθήματα θα περιλαμβάνουν:
1. ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
Στα μαθήματα Οκτωβρίου  έγινε αναφορά  εισαγωγικά στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία, στις μυθικές κοσμογονίες, και μελετήθηκαν γλωσσικά, γραμματικά, συντακτικά αποσπάσματα των Θαλή, Αναξίμανδρου και Αναξιμένη. 
Επίσης έγινε αναφορά στο Διογένη το Λαέρτιο και μεταφράστηκαν κεφάλαια από το περίφημο έργο του «Βίοι Φιλοσόφων».
Στα μαθήματα Νοεμβρίου θα μελετηθούν αποσπάσματα των Ξενοφάνη, Ηράκλειτου, Πυθαγόρα και Παρμενίδη.
Ο διδάσκων εξέδωσε και χρησιμοποιούνται στα μαθήματα τα τεύχη «Προσωκρατικοί Φιλόσοφοι – Ανθολόγιο» και «Διογένης ο Λαέρτιος».

2. ΙΣΤΟΡΙΑ / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΘΡΑΚΗΣ:
Στα μαθήματα του ακαδημαϊκού έτους 2015 – 2016 θα μελετηθούν τα θέματα : - Ιστορία της νεότερης ευρωπαϊκής φιλοσοφίας - Η Επιστήμη και η Διανόηση στη νεότερη και σύγχρονη Θράκη – τάσεις, χαρακτηριστικά και εκπρόσωποι
Η αρχή έγινε με μία γενική εισαγωγή στη Φιλοσοφία και από το βιβλίο του ξανθιώτη Νίκου Ματσούκα «Ιστορία της Φιλοσοφίας» όπου μελετήθηκε η δυτική φιλοσοφία από το 17ο αιώνα ως σήμερα (με ανάλογο φυλλάδιο).
Στα μαθήματα Νοεμβρίου θα ολοκληρωθεί το κείμενο του Ν. Ματσούκα και θα εξεταστούν τα θέματα: - «Οι συνθήκες ζωής των Ελλήνων επί Τουρκοκρατίας» (βοήθημα - φυλλάδιο του Απ. Βακαλόπουλου από «Νέα Ελληνική Ιστορία 1204 - 1985»
- «Η καθημερινή ζωή των χριστιανών κατοίκων της Θράκης στα μέσα του 19ου αιώνα» (βοήθημα – φυλλάδιο του Κ. Βακαλόπουλου από «Θράκη»
Η παρακολούθηση στο τμήμα Ιστορίας και Πολιτισμού Θράκης είναι δωρεάν
Τα μαθήματα των Αρχαίων Ελληνικών για ενηλίκους πραγματοποιούνται στις 18:15-20:00 και Ιστορίας Λαογραφίας της Θράκης πραγματοποιούνται στις 20:15-21:00 στο αναγνωστήριο «Κυριάκος Σταματιάδης» της βιβλιοθήκης του Ιδρύματος στην καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9 στην Ξάνθη.