Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Ξανθιώτης ο «αγρότης της χρονιάς» για το 2016


Ο 41χρονος Χρήστος Κούτρας από την Ξάνθη, ανακηρύχθηκε «αγρότης της χρονιάς» στα βραβεία της «Agrenda» για το 2016, οι υποψήφιοι των οποίων ήταν πρόσωπα με εξαιρετική συνεισφορά στην ανάπτυξη της εγχώριας πρωτογενούς παραγωγής.
Ο Χρήστος Κούτρας ξεκίνησε την ενασχόλησή του µε τη γεωργία το 1995 σταδιακά µε βαµβάκι, καλαµπόκι, σιτάρι, ηλίανθο και ελαιοκράµβη, ενώ το 2009 έστρεψε το ενδιαφέρον του στα δενδρώδη.
Στην αρχή έβαλε 28 στρέµµατα µε µήλα και µετά προστέθηκαν 15 στρέµµατα µε βερίκοκα, 40 µε ρόδια, 10 µε αχλάδια και 11 µε ακτινίδια, µε πλήρη αντιχαλαζική προστασία, ενώ η συνολική επένδυση σε χώρους αποθήκευσης 200 τ.µ., ψυκτικούς θαλάµους 170 τόνων κι ένα διαλογητήριο συνολικής επιφάνειας 130 τ.µ, έχει φτάσει ήδη στα 500 χιλ. ευρώ.«Αυτό που µε έσπρωξε να µπω στη δενδροκοµία, ήταν ότι µε τις µεγάλες καλλιέργειες δεν έµενε µεροκάµατο. Μόνο η δουλειά. Οι δενδρώδεις είναι πολύ πιο κερδοφόρες, αν και, για να πούµε την αλήθεια, έχουν περισσότερη δουλειά, ειδικά στη συγκοµιδή ή το κλάδεµα»,  ανέφερε ο ίδιος, επισημαίνοντας οτι «διαθέτω τρεις ελκυστήρες και τον υπόλοιπο απαραίτητο εξοπλισµό για τη φροντίδα των καλλιεργειών µου, ενώ έχω και µια βαµβακοσυλλεκτική», εξηγεί και προσθέτει ότι: «για µένα έχει σηµασία να ανανεώνεις συχνά τον εξοπλισµό σου.»
Με σύγχρονη αντίληψη για τη γεωργία, ο Χρήστος Κούτρας δίνει µεγάλο βάρος στα τεχνολογικά µέσα, για να κάνει πιο εύκολη και αποδοτική του δουλειά του και έτσι έχει αποκτήσει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την επιχείρησή του προσπαθώντας παράλληλα να  εφαρµόζει στις καλλιέργειές του πρακτικές της «έξυπνης γεωργίας», µε διαρκείς αναλύσεις εδάφους, φυλλοδιαγνωστικές, αναλύσεις των υδάτων και όπου συναντά πρόβληµα µέσα στη φυτεία, προσπαθεί να βρει την ιδανική λύση µε τεχνολογικά µέσα. 
Συγκεκριµένα, στα µήλα πιάνει γύρω στους 5,5 τόνους το στρέµµα, στα ρόδια γύρω στα 1.000 κιλά το στρέµµα, ενώ στα βερίκοκα, τα αχλάδια και ακτινίδια οι φυτείες είναι µικρές και δεν έχουν µπει ακόµη στην πλήρη παραγωγή.
«Σίγουρα µέσα από τη γεωργία ακριβείας µπορείς και µειώνεις το κόστος παραγωγής, γιατί δεν υπάρχει άσκοπη λίπανση, ξέρεις τι ελλείψεις έχεις και πας στοχευµένα» τονίζει χαρακτηριστικά ο ίδιος. 
Να σημειώσουμε οτι η τελετή βράβευσης θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο στην Κατερίνη.