Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

«Έρως και Πολιτική...» Την Τετάρτη στην Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης


«Ο έρως ως τύραννος με απόλυτη εξουσία στα σώματα και τις ψυχές των θνητών είναι για τους αρχαίους η παγίδα που στήνουν οι θεοί για να τους καταστρέψουν. Ο πολιτικός έρως, με την αυτονόμηση των παθών και την κυριαρχία των συναισθημάτων επί της λογικής, οδηγεί εξίσου στην καταστροφή πολιτείες ολόκληρες. Ο έρως στην απόλυτη μορφή του κι όχι ως μέσο που υποτάσσεται σε κάποιον άλλον υψηλότερο σκοπό (αναπαραγωγικό, πνευματικό) συνδέεται άρρηκτα με τον θάνατο. Απόλυτοι έρωτες με ευτυχισμένη κατάληξη δεν υπάρχουν. Η μεγάλη λογοτεχνία το έδειξε για τα φυσικά πρόσωπα (για παράδειγμα το κλασικό έργο Άννα Καρένινα του Τολστόι). Ο Θουκυδίδης το έδειξε στις πολιτικές κοινωνίες που βρίσκονται υπό την κυριαρχία του πολιτικού έρωτος και των συναφών αυτονομημένων και βίαιων συναισθημάτων.»
Αυτό είναι ένα μικρό απόσπασμα, απο το άρθρο επάνω στο οποίο την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016, στις 20.00, ο φιλόλογος και συγγραφέας Δημήτρης Βλάχος, θα αναλάβει το εγχείρημα στοχαστικής διερεύνησης της σχέσης του έρωτος και της πολιτικής σε αντιπροσωπευτικά αποσπάσματα από τις Ιστορίες του Θουκυδίδη.
Η Εκδήλωση έχει τίτλο «Έρως και Πολιτική. Μια δοκιμή εικαστικής και στοχαστικής διερεύνησης του πολιτικού έρωτος στον παραδειγματικό λόγο του Θουκυδίδη» και θα πραγματοποιηθεί στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης.

ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ 
Ο Δημήτρης Βλάχος (1962), φιλόλογος – συγγραφέας, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία Χωρών Χερσονήσου του Αίμου & Τουρκολογία (Α.Π.Θ.), Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων Ν. Ροδόπης από το 2012, έχει συνεργαστεί με τη Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης και έχει εκδώσει τα βιβλία Το βλέμμα και Ένα χαστούκι από παπαρούνες / Μια ποιητική του κόκκινου (εκδόσεις ΦΕΞ). Το σύνολο των βιβλίων και οι δημοσιεύσεις του σε περιοδικά και στον τύπο βρίσκονται στον ιστότοπο www.dimitrisvlachos.gr.