Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

«Το 1821 του Πόντου και ο Πόντος του 1821» την Τετάρτη 23 Μαρτίου στο Ι.Θ.Τ.Π

Ο Σύλλογος Ποντίων Νομού Ξάνθης και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης
σας καλούν στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016 και ώρα 19:00
στην Καπναποθήκη «Π» στην οδό Καπνεργατών 9 στη Ξάνθη και θα περιλαμβάνει Ομιλία του Φάνη Μαλκίδη με θέμα «Το 1821 του Πόντου και ο Πόντος του 1821» καθώς και παραδοσιακά τραγούδια από την χορωδία του Συλλόγου.



ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΑΝΗ ΜΑΛΚΙΔΗ
Ο Θε­ο­φά­νης Μαλ­κί­δης είναι δι­δά­κτωρ κοι­νω­νι­κών ε­πι­στη­μών και μέ­λος της Διε­θνούς Έ­νω­σης Α­κα­δη­μα­ϊ­κών για τη Με­λέ­τη των Γε­νο­κτο­νιών, η ο­ποί­α το 2007 α­να­γνώ­ρι­σε τη Γε­νο­κτο­νί­α των Ελ­λή­νων, των Αρ­με­νί­ων και των Ασ­συ­ρί­ων.
 Γεν­νή­θη­κε στην Α­λε­ξαν­δρού­πο­λη α­πό γο­νείς πρό­σφυ­γες α­πό την Αδρια­νού­πο­λη της Α­να­το­λι­κής Θρά­κης. Έ­χει πραγ­μα­το­ποι­ή­σει, ­εκτός και ε­ντός Ελ­λά­δας, εισηγήσεις για το ζή­τη­μα της Γε­νο­κτο­νί­ας των Ελ­λή­νων και των Αρ­με­νί­ων, σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και συναντήσεις.
Το 2009 διεξήγαγε τις συ­νο­μι­λί­ες με την ε­πι­τρο­πή του ι­δρύ­μα­τος που εί­ναι υ­πεύ­θυ­νο για τη λει­τουρ­γί­α της ε­λεύ­θε­ρης δια­δι­κτυα­κής ε­γκυ­κλο­παί­δειας wikipedia, το οποί­ο έ­δω­σε την ά­δεια λει­τουρ­γί­ας της wikipedia στην πο­ντια­κή διά­λε­κτο (http//pnt.wikipedia.org). Το 2007 είχε επιμεληθεί το δι­δα­κτι­κό εγ­χει­ρί­διο του Ρό­ναλ­ντ Λε­βί­τσκι για τη «Γε­νο­κτο­νί­α των Ελ­λή­νων του Πό­ντου» στην αγ­γλι­κή γλώσ­σα (έκ­δοση Σύλ­λο­γος Πο­ντί­ων Σι­κά­γο «Ξε­νι­τέ­ας»), και το 2012 το με­τέ­φρα­σε και στην ελ­λη­νι­κή.
 Για τη δρα­στη­ριό­τη­τά του στο ζήτημα της ανάδειξης της Γενοκτονίας των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων, καθώς και θεμάτων του ελληνισμού, έ­χει τιμηθεί τό­σο στο ε­σω­τε­ρι­κό ό­σο και στο ε­ξω­τε­ρι­κό. Τα κεί­με­να του Θεοφάνη Μαλ­κί­δη έ­χουν με­τα­φρα­στεί στην αρ­με­νι­κή, την αγ­γλι­κή, τη γαλ­λι­κή, την ιτα­λι­κή, την ι­σπα­νι­κή, τη ρω­σι­κή, την τουρ­κι­κή, τη ρουμανική και την αλ­βα­νι­κή γλώσ­σα. Ο ίδιος έχει μεταφράσει στην ελληνική γλώσσα βιβλία για τη Γενοκτονία των Ελλήνων και των Αρμενίων.