Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Γιώργος Καββαθάς: «Θα ανταπεξέλθουμε αν στηριχθούμε στα δικά μας…χέρια. «Σανίδα σωτηρίας» η Εθνική Στρατηγική»


-Δεν περιμένουμε καμία βοήθεια από…πουθενά
-Χρειάζεται εθνική στρατηγική και…«κόκκινες γραμμές» στους δανειστές
-Μόνο σε…πόλεμο τέτοια μείωση του ΑΕΠ, όπως της Ελλάδας
-Τεράστιος ο κίνδυνος για τις ελληνικές επιχειρήσεις στη Βουλγαρία


Για την κατάσταση και την δεινή θέση στην οποία βρίσκονται τόσο οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, όσο και η ίδια η χώρα μας αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισής της, που δεν είναι άλλος από την…στροφή στο ελληνικό προϊόν, μίλησε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, με αφορμή την παρουσία του στην Ξάνθη, στο πλαίσιο της δράσης «Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε».

«ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ…ΠΟΥΘΕΝΑ»
«Η χώρα αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα με τα έξι χρόνια σε…μνημόνια, οκτώ χρόνια σε ύφεση και κατρακυλά κυριολεκτικά στο γκρεμό. Μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα εάν στηριχθούμε στα δικά μας χέρια και στις δικές μας δυνάμεις» αναφέρει ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι «δεν περιμένουμε βοήθεια και προσωπικά και εγώ δεν περιμένω καμία βοήθεια ούτε από τους Ευρωπαίους, ούτε από τους Αμερικάνους, ούτε από τους Ρώσους. Η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, έχει εθνικό πλούτο από τον πρωτογενή τομέα, από τον δευτερογενή, από τον ορυκτό της πλούτο, τις υπηρεσίες, το υψηλό επιστημονικό προσωπικό που διαθέτει και μπορεί να ανταπεξέλθει και να βγει από την κρίση, αν το αντιληφθούμε όλοι και βεβαίως αν το αντιληφθεί η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα».


«ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ…ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ»
«Σήμερα χρειάζεται εθνική στρατηγική σε όλους τους τομείς της πολιτικής που θα είναι ουσιαστικά κόκκινες γραμμές για τους δανειστές.
Αν τα πολιτικά κόμματα, η κυβέρνηση, οι παραγωγικοί φορείς, οι κοινωνικοί εταίροι δεν καθίσουν σε ένα τραπέζι να σχεδιάσουν ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη για να μπορέσουμε να βγάλουμε τη χώρα από το αδιέξοδο, μέρα με τη μέρα θα μεγαλώνει η φτωχοποίηση του συνόλου του ελληνικού λαού, όταν σήμερα που μιλάμε το 1/3 του πληθυσμού ζει στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, όταν σύμφωνα με τη χθεσινή έκθεση του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ, ένα στα δύο νοικοκυριά ζει στο όριο της φτώχειας, όταν σύμφωνα με την μελέτη και την έρευνα του ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ για τα εισοδήματα των ελληνικών νοικοκυριών, το 52% εξ αυτών, δηλώνει κύριο εισόδημα την σύνταξη κάποιου μέλους της οικογένειας» συνεχίζει ο κ. Καββαθάς, υπογραμμίζοντας ότι «όλα αυτά συμβαίνουν την στιγμή ου η κυβέρνηση προχωρά σε μείωση συντάξεων που αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών και ουσιαστικά καταστρέφει ό,τι έχει απομείνει από τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής. Η πολιτική των μνημονίων αποδείχθηκε στην πράξη, ως ατελέσφορη πολιτική».

«ΜΟΝΟ ΣΕ…ΠΟΛΕΜΟ ΤΕΤΟΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΕΠ, ΟΠΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»
«Από την δεκαετία του ΄90, η οικονομία και το αναπτυξιακό της πρότυπο της χώρας μας ήταν μεταπρατικό. Στηρίχθηκε είτε ο δημόσιος τομέας είτε ο ιδιωτικός σε δανεικά. Κατέστρεψε την παραγωγική δυνατότητα της χώρας με αποτέλεσμα να υποστούμε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση στην οποία χάθηκε το 27% του ΑΕΠ, γεγονός που μπορεί να συμβεί μόνο σε χώρα που έχει εμπλακεί σε πόλεμο» τονίζει ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, σημειώνοντας ότι «χρειάζεται λοιπόν εθνικό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης, δηλαδή να καθορίσουν κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα, κοινωνικοί εταίροι και παραγωγικοί φορείς την εθνική στρατηγική, με ποιους κλάδους δηλαδή θα πάμε μπροστά την οικονομία και ποιοι κλάδοι είναι εκείνοι που πρέπει να λειτουργήσουν ως «ατμομηχανές» με πολλαπλασιαστικές δυνάμεις.
Έχουμε για παράδειγμα το αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα, έχουμε τις δυνατότητες των κατασκευών, όχι στο βαθμό που το είχαμε γιατί το κτιριακό απόθεμα της χώρας είναι τεράστιο, αλλά έχουμε δυνατότητες ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων και μπορούν να δώσουν δουλειά στα τεχνικά επαγγέλματα και σε εκατοντάδες άλλες επιχειρήσεις που είναι πίσω από αυτά. Έχουμε δυνατότητες στην ενέργεια, αρκεί να υπάρξει εθνική παραγωγή σε βιομηχανία και βιοτεχνία».

«ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ»
«Σήμερα το 50% της ελληνικής βιοτεχνίας υπολειτουργεί. Το επενδυμένο κεφάλαιο σε μηχανικό εξοπλισμό, απαξιώνεται μέρα με τη μέρα, οι επιχειρήσεις μεταναστεύουν στη γείτονα Βουλγαρία, με κίνδυνο τεράστιο, γιατί δεν αντιλαμβανόμαστε ότι η Βουλγαρία λειτουργεί μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά στη ζώνη του «λεβ» και όχι στη ζώνη του ευρώ, άρα υπάρχει ένας τεράστιος κίνδυνος για τις 6000 επιχειρήσεις που έχουν ήδη «μεταναστεύσει και τις 60.000 περίπου ΑΦΜ και τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν ανοιχθεί στη γείτονα χώρα να χαθούν για άλλη μια φορά τα λεφτά των επιχειρήσεων» τόνισε με έμφαση ο κ. Γιώργος Καββαθάς.