Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Από τις 25 έως τις 27 Μαρτίου, «το ρολόι των νέων» στο…Δήμο Ξάνθης


Στη θέση του Δημάρχου, των Αντιδημάρχων και των Δημοτικών Συμβούλων θα βρεθούν οι μαθητές που θα συμμετέχουν στο «ρολόι των νέων», ένα συνέδριο προσομοίωσης διαδικασιών Δημοτικού Συμβουλίου που λαμβάνει χώρα στη Ξάνθη από τις 25 έως τις 27 Μαρτίου 2016.
Δικαίωμα συμμετοχής διαθέτουν νέοι, μαθητές και φοιτητές δημότες του νομού Ξάνθης οι οποίοι, όπως αναφέραμε λαμβάνουν θέσεις Δημάρχου, Αντιδημάρχων, Αρχηγών παρατάξεων και Δημοτικών Συμβούλων, συζητούν θέματα που απασχολούν την πόλη της Ξάνθης, σε εικονικό επίπεδο, και αποφασίζουν ψηφίζοντας τις δικές τους προτάσεις.




Σκοπός του συνεδρίου είναι να προωθήσει την ιδέα της Δημοκρατίας και να αφυπνίσει τους νέους για ζητήματα που αφορούν την πόλη τους. Οι συμμετέχοντες αλληλεπιδρούν και αποφασίζουν με βάση τον γόνιμο διάλογο, εξοικειώνονται με τους θεσμούς και τα κοινά μέσα από έναν σύγχρονο τρόπο διαδραστικής εμπειρίας.

ΟΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ
Η προσομοίωση περιλαμβάνει δυο δημοτικές παρατάξεις, οι οποίες καλύπτουν ένα συγκεκριμένο ιδεολογικό φάσμα της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Κάθε ομάδα αποτελείται από τον αρχηγό και τους Δημοτικούς Συμβούλους της και προσπαθεί να συνεισφέρει όσο το δυνατόν περισσότερο με προτάσεις μέσα από τη συνεργασία και τη δημοκρατική λειτουργία των μελών της.

Η επικρατούσα παράταξη των τελευταίων Αυτοδιοικητικών εκλογών. Διαθέτει μεταρρυθμιστική ατζέντα με πίστη στις αρχές μιας παραγωγικής κοινωνίας με έμφαση στην ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία στοχεύοντας σε νέο πρότυπο για την ευημερία των δημοτών.
Αντλεί την υποστήριξη της από ετερόκλητα μέρη του εκλογικού σώματος, ενώ ο συντηρητικός χαρακτήρας των ιδεών της πλειοψηφίας των μελών της μετριάζεται από τη συμμετοχή στην παράταξη μιας τάσης της πρώην διοικούσας δημοτικής παράταξης “Κοινωνία Μπροστά”, η διάσπαση της οποίας δημιούργησε την “Προοδευτική Πόλη”.
Η συνύπαρξη των δύο ιδεολογικά διαφορετικών ομάδων περιστασιακά δοκιμάζεται και ως εκ τούτου δεν εμφανίζουν ενιαία γραμμή και πειθαρχία στις αποφάσεις τους. Καθώς όμως ο στόχος ενός λειτουργικού και βιώσιμου Δήμου απαιτεί ευρύτερες συνεργασίες και γεφύρωση πολιτικών διαφορών, η παράταξη αυτοπροσδιορίζεται ως εποικοδομητική σύμπραξη δημιουργικών δημοτών.
Κατηγορούν συχνά συμβούλους της παράταξης “Προοδευτική Πόλη” για λαϊκιστικές αντιλήψεις υποκινούμενες από αντιπολιτευτικά μονάχα κίνητρα.


Προήλθε από τη διάσπαση της παράταξης “Κοινωνία Μπροστά”, η οποία για χρόνια βρισκόταν στη Διοίκηση του Δήμου. Τα μέλη της ασκούν δριμεία κριτική στις αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής, την οποία κατά καιρούς έχουν κατηγορήσει για ανεξήγητη εμμονή με τον ιδιωτικό τομέα, ενώ με ριζοσπαστικό λόγο και σχέδιο διατείνονται πως αντιτάσσονται σε όσους στοχεύουν στην υποβάθμιση της ευημερίας των πολιτών.
Η “Προοδευτική Πόλη” συστήνεται στους δημότες ως παράταξη πιστή στις αρχές εκείνες που θα εξασφαλίσουν ανώτερο βιωτικό επίπεδο, δικαίωμα στην εργασία, την παιδεία και την υγεία για όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας και φύλλου.
Στους στόχους της παράταξης περιλαμβάνονται η ανάδειξη του πλουραλιστικού πολιτιστικού και εθνοτικού μορφολογικού στοιχείου της περιοχής και η στροφή στην πράσινη ανάπτυξη και οικολογική πολιτική.
Γύρω της, συσπειρώνονται άτομα ανήκοντα στο χώρο του κέντρου και της αριστεράς, ενώ σημαντικό ποσοστό των υποστηρικτών της διαθέτει ριζοσπαστική σκέψη παρουσιάζοντας κοινό σημείο αναφοράς με τους υπόλοιπους, την έντονη κριτική στις αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής.

ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

-Αδερφοποίηση με Τούρκικη πόλη (Σμύρνη) με στόχο την προώθηση της επιχειρηματικότητας
-Οικονομική ενίσχυση έξι (6) άπορων πολιτών
-Κατάργηση­-Συγχώνευση σχολικής μονάδας
-Ανάληψη της συλλογής, αποκομιδής και διαθέσεως των απορριμμάτων από ιδιωτική επιχείρηση

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ
-Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ σε τρία (3) σχολικά κτήρια
-Δημιουργία Μουσείου Καπνού
-Έγκριση Υπουργικής απόφασης για εγκατάσταση Κέντρου Φιλοξενίας μεταναστών.