Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Οι εκδηλώσεις της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης αυτή την εβδομάδα


Άλλη μια εβδομάδα γεμάτη απο...πολιτισμό ξεκινά στη Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, η οποία παραθέτει το πρόγραμμα των δράσεων της, που μόνο λίγες δεν είναι και οι οποίες αφορούν τον πολιτισμό, την τέχνη και τα γράμματα.

10 ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στην Ξάνθη
η ανοιξιάτικη γιορτή μουσικής στην Ξάνθη

27 Μαρτίου έως και 21 Απριλίου 2016
Το φεστιβάλ κλασικής μουσικής στην Ξάνθη, με μια ποιοτική προοπτική στον πολιτισμό, συμπλήρωσε τα δέκα χρόνια παρουσίας του στην Ξάνθη. Εκφράζει το χώρο της σοβαρής μουσικής σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου των τοπικών ωδείων και μουσικών σχολείων. Έχει στο ενεργητικό του δεκάδες συναυλίες με διάφορα σχήματα, σόλο και μουσικής δωματίου, συναυλίες φοιτητών, συναυλίες με συμφωνική ορχήστρα και εμφανίσεις καλλιτεχνών από το εξωτερικό, καθώς και εκπαιδευτικές δραστηριότητες (μουσικά σεμινάρια) για τους μαθητές.

Λάμπης Βασιλειάδης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ
«Μουσική στο Μουσείο;»

Από Κυριακή 27 Μαρτίου 2016 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
[10.00] καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ η ΦΕΞ οργανώνει στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μουσική στο Μουσείο;».
Η μουσική ιστορία αν και αποτελεί μέρος της δημοσίας εκπαίδευσης, δεν διδάσκεται εκτενώς λόγω του φόρτου του σχολικού προγράμματος. Η συμβολή του μουσείου είναι επικουρική και συμπληρωματική, όμως με τρόπο βιωματικό για τους μαθητές. Επιπλέον, η Θράκη ως σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών έχει πλούσια μουσική παράδοση και σημαντικούς εκπροσώπους σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Με το πρόγραμμα αυτό οι μαθητές μπορούν να συνδυάσουν βιωματικές εμπειρίες και θεωρητικές γνώσεις για την ιστορία της μουσικής.
Απαραίτητη συμμετοχή στο τηλ 2541025421. Με την Κική Χριστοδούλου, ιστορικό τέχνης - μουσειολόγος

Ο κινηματογράφος των δημιουργών / KRZYSZTOF KIESLOWSKI
Τις Τρίτες του Μαρτίου [21.00] Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ Κριστόφ Κισλόφσκι (KRZYSZTOF KIESLOWSKI)
Υπήρξε μία από τις κυρίαρχες κινηματογραφικές μορφές του Ευρωπαϊκού αλλά και του Παγκόσμιου Κινηματογράφου. Γεννημένος στις 27 Ιουνίου του 1941 στη Βαρσοβία, υπήρξε ένας σπουδαίος καλλιτέχνης και μαέστρος της έβδομης τέχνης την οποία και υπηρέτησε με δημιουργική συνέπεια.

2-3 πράγμα τα που ξέρω για … την τέχνη – για την μουσική…
στο πλαίσιο του 10ου Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στην Ξάνθη
Η κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ παρουσιάζει, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, τρία ντοκιμαντέρ του Γιώργου Κεραμιδιώτη που αφορούν τέσσερις σπουδαίους Έλληνες συνθέτες. Ο Γιώργος Κεραμιδιώτης σπούδασε κινηματογράφο στο Παρίσι, Πανεπιστήμιο 8, με καθηγητή τον Denis Levy.
Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
[19.00] ΜΝΗΜΗ ΚΩΣΤΑ ΝΙΚΗΤΑ 62 λεπτών
Ο Νικήτας είναι ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες συνθέτες. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου σπούδασε [και στην Αυστρία] και δημιούργησε το έργο του, που παρακολουθεί τις μεταπολεμικές τάσεις της ευρωπαϊκής μουσικής.

[20.00] ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ 60 λεπτών
Ο Χρήστος Σαμαράς γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Δοξάτο της Δράμας. Σπούδασε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης δίπλα στο Κ. Νικήτα και στο Βερολίνο. Διδάσκει σύνθεση στο Α.Π.Θ. Το έργο του έχει βραβευτεί στη Αμερική και στην Ευρώπη.

[21.00] ΣΚΑΛΚΩΤΑΣ - ΧΡΗΣΤΟΥ 25 λεπτών
Δύο από τι μεγαλύτερες μουσικές προσωπικότητες της Ελλάδος στο ντοκιμαντέρ του Γ Κεραμιδιώτη.
… Θα ακολουθήσει συζήτηση

Κάτι Παίζει & τις Πέμπτες στο Μουσείο
Πέμπτη 31 Μαρτίου / 19.00 προβολή & 21.00 Συζήτηση στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
ΙΙ. Ο θαυμαστός κύριος Ρίπλει / Συζήτηση για τις ιδιαιτερότητες και τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά της εφηβείας. Η κινηματογραφική Λέσχη της ΕΛΜΕ Ξάνθης & της ΦΕΞ οργανώνουν
ένα κύκλο ταινιών και συζητήσεων με θέματα που αφορούν τους εφήβους & όχι μόνο. Τις συζητήσεις συντονίζει η Βασιλική Στυλιανίδου, μέλος της Ευρωπαϊκής Σχολής Ψυχανάλυσης FEDEPSY. Με την υποστήριξη του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Β’ θμιας Εκπαίδευσης. Περισσότερες πληροφορίες στο 25410 25421, 6932451755

Με 24 γράμμα τα και όχι μόνο
Η Λέσχη Ανάγνωσης & η ομάδα δημιουργικής γραφής της ΦΕΞ σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Πυργελή οργανώνουν εκδηλώσεις για το βιβλίο κι όχι μόνο... Παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις με συγγραφείς, προβολές και αφιερώματα. 
Την Κυριακή 3 Απριλίου 2016 και ώρα 12.00 στο (Κλειστό Γυμναστήριο «Φίλιππος Αμοιρίδης»)
Το Βιβλιοπωλείο ΠΥΡΓΕΛΗ, η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης Φ.Ε.Ξ, το Επιμελητήριο Ξάνθης και οι Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ σας προσκαλούν σε μια συνάντηση με την Μπέτυ Ρουμπέτη, την Λουκία και το τσίρκο της ημισελήνου.

το 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ταξιδεύει στην Ξάνθη
Από την Κυριακή 3 έως και το Σάββατο 9 Απριλίου 2016
[18.00] στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
Το Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης & οι παραγωγοί των ταινιών μας δίνουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε ένα μεγάλο μέρος του. Για όσους από εμάς είναι δύσκολο να βρεθούμε στη Θεσσαλονίκη, σ’ αυτή την γιορτή των ντοκιμαντέρ, η κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ παρουσιάζει 34 ταινίες δίνοντας μας τη δυνατότητα να δούμε όσες περισσότερες μπορεί ο καθένας και ζώντας μέρος αυτής της γιορτής.