Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Νηστεία: «Ποικιλία τροφών, αλλά με…μέτρο». Διατροφικές συμβουλές από τον διαιτολόγο Σάββα Αβραμίδη


Η αντίστροφη μέτρηση για το Πάσχα έχει ξεκινήσει και έτσι αισίως βρισκόμαστε στην περίοδο της Νηστείας.
Νηστεία η οποία, από διαιτολογικής και διατροφικής άποψης, έχει αρκετά θετικά αλλά και αρκετά αρνητικά χαρακτηριστικά, αφού θα πρέπει να προσεχθεί η ποσότητα, η συχνότητα αλλά και η πρόσληψη όλων των απαραίτητων ιχνοστοιχείων που, χάνονται, από την μη κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών.

«ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΠΟΥ ΧΑΝΟΝΤΑΙ»
«Το μειονέκτημα, από την στιγμή που απέχουμε από το κρέας, είναι ότι χάνουμε πρωτεΐνες, τις οποίες θα πρέπει να λαμβάνουμε με ένα συνδυασμό φυτικών προϊόντων και πιο συγκεκριμένα με όσπρια και δημητριακά, όπως για παράδειγμα φακές με ρύζι, ή ρεβίθια με ρύζι» εξηγεί στην ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ο Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Σάββας Αβραμίδης, επισημαίνοντας ότι «αναφορικά με την πρόσληψη πρωτεϊνών, μπορούμε επίσης να τρώμε ταχίνι».
«Το ασβέστιο που χάνουμε από τα γαλακτοκομικά, μπορούμε να το προσλάβουμε επίσης από το σουσάμι, το ταχίνι, τον χαλβά και τους ξηρούς καρπούς, όπως τα αμύγδαλα και τα καρύδια» συνεχίζει ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «αναφορικά με τον σίδηρο μπορούμε να τον προσλάβουμε από κάποια όσπρια, αλλά σίγουρα από τον οργανισμό μας δεν απορροφάται καλά. Πρέπει λοιπόν παράλληλα να αυξήσουμε την βιταμίνη C με πορτοκάλια και εσπεριδοειδή ή αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το ασβέστιο και το σίδηρο, τότε καλό θα είναι, κατά την περίοδο της νηστείας να καλύψουμε τον οργανισμό μας με κάποιο συμπλήρωμα διατροφής, με πολυβιταμίνες ή και μεμονωμένα ιχνοστοιχεία».

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ

Ποια είναι όμως τα οφέλη που έχει η νηστεία;
«Η πρόσληψη υγρών και μέσα από τα φρούτα και τα λαχανικά, είναι κάτι που ανήκει στα οφέλη της Νηστείας. Επίσης ιδιαίτερα θετικό για τον οργανισμό μας, είναι το ότι προσλαμβάνονται φυτικές ίνες, που βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στην ενυδάτωση» τονίζει ο κ. Αβραμίδης, σημειώνοντας ότι «επίσης λόγω του ότι δεν καταναλώνονται ζωικά προϊόντα, μέσα στην τεσσαρακοστή μειώνεται και η χοληστερίνη αλλά και τα τριγλυκερίδια».

«ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΤΡΟ…»

«Αυτό που χρειάζεται ωστόσο πάνω από όλα είναι η ποικιλία και το μέτρο. Δεν μπορούμε για παράδειγμα να τρώμε πολλά λάδια. Ο χαλβάς, το σουσάμι και γενικά τα λαδερά φαγητά, έχουν πολλές θερμίδες και παχαίνουν» είναι η συμβουλή του ειδικού, για την περίοδο της Τεσσαρακοστής.