Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Δημιουργία μονοπατιού 75 χιλιομέτρων στη Ξάνθη με…Ευρωπαϊκή Πιστοποίηση


Συνέντευξη τύπου στα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης παραχώρησαν το πρωί της Πέμπτης ο Δήμος Ξάνθης και η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού αναφορικά με την υλοποίηση του Προγράμματος Μονοπάτια Πολιτισμού με την ευκαιρία της επίσκεψης των εκπροσώπων της European Ramblers Association δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πεζοπορίας.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που υλοποιείται και στην περιοχή της Ξάνθης με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Σ. Νιάρχος.

«ΥΠΕΡΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΤΑ…ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ»
«Προσπαθώντας περίπου στα τέλη του 2014 να καλύψουμε ένα τεράστιο κενό στο Δήμο αναφορικά με τα πολλά διάσπαρτα φανταστικά και ευλογημένα μονοπάτια που έχουμε στην περιοχή μας και να μπορέσουμε να το δείξουμε αυτό σε όλο τον κόσμο και ότι η Ξάνθη αξίζει να δείξει τις ομορφιές της και βεβαίως να αναδείξει τουριστικά σε όλη την Ευρώπη, ένα τελείως διαφορετικό τουρισμό, αυτό που λέμε περιπατητικό.
Από την πρώτη στιγμή λέγαμε ότι ο Δήμος έχει τα εχέγγυα να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια και αυτό γιατί έχει ένα πλεονέκτημα, το πρώτο μονοπάτι να ξεκινά ένα λεπτό μετά το κέντρο της πόλης» ανέφερε ο Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, επισημαίνοντας ότι «η ορεινή περιοχή έχει πολλά μονοπάτια στα όρια της Δημοτικής Ενότητας Σταυρούπολης αλλά και στα όρια της Δημοτικής Ενότητας Ξάνθης και βεβαίωσε σε αυτή την περιοχή που συναντά κανείς αυτά τα μονοπάτια, υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία ενδιαφέρουν αυτού του είδους τον τουρισμό και αυτά είναι οι αρχαιολογικοί χώροι, τα καταλύματα που υπάρχουν στην περιοχή, η υπέροχη φυσική ομορφιά και γενικότερα η μοναδικότητα αυτής».
Έτσι εκείνη την περίοδο γύρω στα τέλη του 2014, ο Δήμος Ξάνθης έκανε ένα αίτημα για ένταξη της περιοχής στο πρόγραμμα αυτό που εκπονεί η Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.
Σκεφτήκαμε τι ήταν αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε και ποιο ήταν αυτό που είχαμε ως πλεονέκτημα και μάθαμε ότι εκείνο τον καιρό, ότι μόνο ένα μονοπάτι, αυτό στο Μαίναλο είχε αυτή την πιστοποίηση από την αρμόδια επιτροπή της Ευρώπης που έβαζε κάποια κριτήρια για να πιστοποιήσει το μονοπάτι».
«Κάναμε δειλά δειλά την αίτησή μας, μη γνωρίζοντας τελικά αν θα πληρούμε τα κριτήρια για να επιλεγούμε ως νομός προκειμένου αυτή η φιλόδοξη προσπάθεια να έχει αίσιο αποτέλεσμα. Εκτιμώ ότι μετά από ένα χρόνο δουλειάς και μόνο η παρουσία της Ελληνικής Εταιρείας εδώ, αλλά και σύμφωνα με όλους όσοι έχουν δουλέψει προς αυτή την κατεύθυνση, ίσως έχουμε «χτυπήσει φλέβα» συνεχίζει ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «τα κριτήρια με τα οποία αυτή η επιτροπή θα πιστοποιήσει το μονοπάτι 75 χιλιομέτρων περίπου, μάλλον τα υπερκαλύπτουμε και ίσως μετά από ένα διάστημα 2 χρόνων που θα εργάζονται κάποια άνθρωποι εδώ προκειμένου να σηματοδοτήσουν και να αναδείξουν αυτό το μονοπάτι που είναι χαρτογραφημένο και αυτό μας γεμίζει ικανοποίηση γιατί δεν πήγε άσκοπος αυτός ο κόπος που γίνεται εδώ και ένα χρόνο.
Και εδώ θέλω να ευχαριστήσω και την Ελληνική Εταιρεία που μόνη της έψαξε να βρει χρηματοδότηση γιατί ο Δήμος δεν θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ για αυτή τη μεγάλη προσπάθεια».


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ»
Ακολούθησε μια σύντομη παρουσίαση του προγράμματος «Μονοπάτια Πολιτισμού» το οποίο εκπονεί η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, με την εκπρόσωπό της Κατερίνα Στεμπίλη, να επισημαίνει ότι «το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται περίπου πέντε με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα.. Τα τελευταία πέντε χρόνια λοιπόν η Εταιρία υλοποιεί το πρόγραμμα «Μονοπάτια Πολιτισμού» το οποίο αν θέλετε εκφράζει και τη φιλοσοφία της απέναντι και το Περιβάλλον και στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου. Προσπαθούμε να σηματοδοτήσουμε διαδρομές περιπατητικές και ποδηλατικές σε όλη την Ελλάδα, σε τόπους ιδιαίτερου περιβαλλοντικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Το ένα λειτουργεί ως πλατφόρμα για αναδείξουμε και να προστατεύσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε για την αξία οικολογική και μη του άλλου».
Σημειώνεται ότι μονοπάτια διαμορφώθηκαν με μόχθο και καλαισθησία από τους προγόνους μας, μέσα στους αιώνες σε ολόκληρη τη χώρα.
Ένωναν πόλεις και χωριά μεταφέροντας πλούτο και πολιτισμό.
Με την πάροδο του χρόνου όμως, πολλά μονοπάτια εγκαταλείφθηκαν, καλύφθηκαν από βλάστηση ή ασφαλτοστρώθηκαν ως εύκολη λύση για τη δημιουργία οδικών δικτύων.
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού – που αγωνίζεται από το 1972 για την προστασία της φύσης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς – στοχεύει να δώσει νέα ζωή σε αρκετά μονοπάτια φυσικού κάλλους και ιστορικής σημασίας, με το πρόγραμμα «Μονοπάτια Πολιτισμού».
Σε συνεργασία με τον Δήμο της κάθε περιοχής και με τη συμμετοχή των τοπικών σχολείων, τοπικών πολιτιστικών φορέων και πολιτών, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού υλοποιεί το πρόγραμμα αυτό.
Με την επιλογή μιας σειράς διαδρομών, τη μελετημένη σηματοδότηση και επικοινωνία τους, ξαναγίνονται τα μονοπάτια προσβάσιμα και ελκυστικά, τονώνοντας έτσι τις τοπικές οικονομίες με ένα σημαντικό παράγοντα αειφόρου ανάπτυξης – τον περιπατητικό τουρισμό – και προσφέροντας στον επισκέπτη την ευκαιρία να ανακαλύψει τα τοπικά προϊόντα και τις ομορφιές της χώρας με τρόπο υγιεινό και φιλικό προς το περιβάλλον.

«Η ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΤΉ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ…ΑΠΛΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ»

Εκτός όμως από το σημαντικό έργο που προσφέρει η Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και ιδιαίτερα σε αυτό το κομμάτι του…περιπατητικού τουρισμού, σημαντική θα είναι και η πιστοποίηση του μονοπατιού αυτού από την European Ramblers Association, δηλαδή την Ευρωπαική Ένωση Πεζοπορίας, από όπου μέχρι στιγμής έχουν πιστοποιηθεί 13 συνολικά στην Ευρώπη και δυο στην Ελλάδα τέτοια μονοπάτια.
Έτσι το μονοπάτι αυτό της περιοχής μας θα είναι το…14ο στην Ευρώπη και το 3ο στην Ελλάδα.
Για τον τρόπο με τον οποίο θα πιστοποιηθεί αυτό αλλά και για τις γνώσεις που έδωσαν στους ντόπιους που θα ασχοληθούν με το όλο εγχείρημα, μίλησαν οι εκπρόσωποι της European Ramblers Association, Liane Jordan και Dirk Zimmerann, οι οποίοι και εξήγησαν ότι «η συγκεκριμένη πιστοποίηση βασίζεται σε 23 κριτήρια, τα οποία κάθε μονοπάτι θα πρέπει να έχει».
«Θέλουμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ελληνική Εταιρία και στο Δήμο Ξάνθης για την πρόσκληση να έρθουμε εδώ σε μια από τις ακριτικές περιοχές της Ελλάδας για να μιλήσουμε και να εξηγήσουμε το σύστημα του τρόπου πιστοποίησης από τη European Ramblers Association. Η συγκεκριμένη πιστοποίηση….πιστοποιεί το υψηλό επίπεδο εμπειρίας και ποιότητας που μπορούν να προσφέρουν ορισμένα μονοπάτια στον πεζοπόρο. Το σημαντικό στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι η πιστοποίηση αυτή δεν είναι μια απλή σφραγίδα. Το σημαντικό της είναι η διαδικασία βελτίωσης της περιπατητικής εμπειρίας που έχουν να προσφέρουν αυτά τα μονοπάτια, δηλαδή μια περιοχή μπαίνει στη διαδικασία να διορθώσει, να βελτιώσει και να προωθήσει με τέτοιο τρόπο τα μονοπάτια της ώστε να προσελκύσει όλο και περισσότερους περιπατητές. Είναι η διαδικασία δηλαδή που έχει σημασία. Βασίζεται σε ένα σύστημα με κριτήρια, 23 στον αριθμό τα οποία καλύπτουν τις ανάγκες που μπορεί να έχει ένας περιπατητής ώστε να έχει πραγματικά θετική εμπειρία. Είναι δηλαδή σημαντικό να υπάρχουν αυτά τα 23 κριτήρια, τα οποία ξεκινούν από τις…εναλλαγές τοπίων και φτάνουν μέχρι και τα βασικά κριτήρια ασφάλειας ή μεταφοράς ώστε να μείνει μια όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη θετική εμπειρία. Και το σημαντικό όλων είναι ότι η διαδικασία αυτή ξεκινά ουσιαστικά με μια επίσκεψη για την μεταφορά τεχνογνωσίας. Για αυτό ξεκινάμε πάντα με ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο ώστε οι άνθρωποι που θα εμπλακούν σε αυτή τη διαδικασία, οι ντόπιοι που γνωρίζουν καλύτερα από όλους την κάθε περιοχή. Είναι λοιπόν σημαντική αυτή η μεταφορά τεχνογνωσίας στον άνθρωπο που θα το…δουλέψει και τα το ζήσει και θα δει τον τόπο του με τη ματιά του…περιπατητή και του επισκέπτη».
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από το μονοπάτι, υπάρχουν και άλλες σκέψεις για ανάδειξη της Παλιάς Πόλης και των…νερόμυλων. Όλα αυτά βέβαια σε εύλογο χρονικό διάστημα, αφού ο στόχος αυτή τη στιγμή είναι η…δημιουργία του μονοπατιού αυτού, που θα είναι το τρίτο στην Ελλάδα που θα έχει την Ευρωπαϊκή Πιστοποίηση από τους Πεζοπόρους.