Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

ΙΝ.ΚΑ Ξάνθης για το καλάθι της νοικοκυράς: Μειώνεται η ποσότητα αλλά και η…ποιότητα. Τραγικά τα «νούμερα» της φτώχειας


Όλο και χειρότερα είναι τα πράγματα αναφορικά με το…«καλάθι της νοικοκυράς».
Καλάθι στο οποίο εκτός από την….ποσότητα των προϊόντων, μειώνεται και η ποιότητα αυτών, προκειμένου να καταφέρουν να συντηρηθούν, με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος, οι οικογένειες.
Κάτι που επιβεβαιώνει και η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών Ξάνθης Μαρία Μπούκουρα, η οποία επισημαίνει μάλιστα ότι «είτε σε τοπικό, είτε σε γενικό επίπεδο δεν ελέγχεται τίποτα. Έχουν «ξεφύγει» τα όρια. Ακούμε σε καθημερινή βάση για την φοροκαταιγίδα, κάθε μήνα έρχεται και από ένα «χαρτάκι» και δεν υπάρχει τίποτα σταθερό σε αυτή την κατάσταση. Πλέον δεν έχουμε δεδομένα».
«Βεβαίως και περιορίζονται τα προϊόντα αλλά αναγκαστικά περιορίζεται και η ποιότητα για να μπορέσουμε να κρατήσουμε κάποιες ποσότητες, αναγκαίες για μια τετραμελή για παράδειγμα οικογένεια. Μειώνουμε την ποιότητα για να μπορέσουμε να καλύψουμε ανάγκες και παρόλη την κρίση οι τιμές δεν μειώνονται. Κάθε φορά στα σούπερ μάρκετ, βλέπουμε και…διαφορετικές τιμές» συνεχίζει η ίδια, υπογραμμίζοντας ότι «πολυκαταστήματα που υπάρχουν και σε πολλές ακόμη Ευρωπαϊκές χώρες, στην Ευρώπη έχουν άλλες τιμές και στην Ελλάδα τα ίδια προϊόντα βρίσκονται στα ράφια με πιο αυξημένες τιμές. Τώρα βέβαια το από πού ελέγχονται και πως, αυτό είναι άλλο ζήτημα».
«Το θέμα είναι ότι αποδέκτης είναι ο Έλληνας καταναλωτής και επειδή από κάπου πρέπει να ψωνίζει, αναγκαστικά ψωνίζει και ας είναι και πιο ακριβά» τονίζει η κ. Μπούκουρα, σημειώνοντας ότι «το τραγικό είναι ότι μειώθηκε τόσο πολύ η ποσότητα αλλά και η ποιότητα των προϊόντων, που μια μέση οικογένεια βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο όριο της φτώχειας και αυτή που πριν την κρίση ήταν φτωχοί, αυτή τη στιγμή είναι κάτω από το όριο της φτώχειας και δυστυχώς τα νούμερα είναι τραγικά.
Φτωχοποίησαν τον Έλληνα σε πολύ υψηλό ποσοστό».