Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Σ. Μωραίτης: «Καμία…απάντηση δεν ήρθε για την Καριόκα-Γίγας…»


Την αποκλειστική είδηση αναφορικά με το ότι η Καριόκα Ξάνθης 383 κιλών που δημιουργήθηκε  με σκοπό την κατάκτηση του ρεκόρ Γκίνες, έχει αρνητική απάντηση για το όλο εγχείρημα, «μιας και αναδείχτηκε με λάθος τρόπο ως τοπικό προϊόν (Καριόκα Ξάνθης) και όχι ως ένα σοκολατένιο γλυκό που δεν υπάρχει μεγαλύτερό του στον κόσμο, ώστε να υπάρξει και μέτρο σύγκρισης» φιλοξενεί στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα «Φωνή της Ξάνθης».
Κάτι που…διαψεύδει ωστόσο ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, δίνοντας μια λιτή πλην όμως περιεκτική απάντηση.
Πιο αναλυτικά το δημοσίευμα της «Φωνής της Ξάνθης» αναφορικά με την Καριόκα-Γίγας και τη θέση που διεκδικεί αυτή στο ρεκόρ Γκίνες έχει ως εξής:
«Στραπάτσο του ΕΒΕ για το Γκίνες της Καριόκας ή κάτι άλλο συνέβη και όπως πληροφορηθήκαμε από έγκυρες πηγές η απάντηση που ήρθε ήταν δυσάρεστη για το όλο εγχείρημα;;;
  Θα ήταν εύκολο να βγούμε και να εξαπολύσουμε βέλη κατά του ΕΒΕ Ξάνθης, παίζοντάς το μεγάλοι και τρανοί, αλλά θεωρούμε πως η προσπάθεια και μόνο που έλαβε σάρκα και οστά στην πόλη μας με την πρωτοβουλία του ΕΒΕ αλλά και όλων όσων συμμετείχαν στην Καριόκα Γίγας δεν ήταν μόνο αξιέπαινη, αλλά ίσως ήταν και η καλύτερη συλλογική προσπάθεια που έχει γίνει στις ημέρες μας, κάτι που φυσικά θα μείνει στην Ιστορία.
Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες μας, η Γίγας Καριόκα της Ξάνθης πέρασε δίπλα από το Γκίνες αλλά δεν ακούμπησε, μιας και αναδείχτηκε με λάθος τρόπο ως τοπικό προϊόν (Καριόκα Ξάνθης) και όχι ως ένα σοκολατένιο γλυκό που δεν υπάρχει μεγαλύτερό του στον κόσμο, ώστε να υπάρξει και μέτρο σύγκρισης.
Εδώ βέβαια το θέμα έχει να κάνει καθαρά με την αρμόδια επιτροπή των Βραβείων Γκίνες, αφού η Καριόκα Ξάνθης είναι τοπικό μεν προϊόν, αλλά μεγάλης αναγνωρισιμότητας σχεδόν σε όλο τον κόσμο και από μόνη της θα έπρεπε να κατέχει μια θέση στο βιβλίο, ως ένα τοπικό γλύκισμα που όμοιό του σε νοστιμιά δεν υπάρχει. Αυτό βέβαια είναι ένα άλλο θέμα στο οποίο σίγουρα εμείς δεν μπορούμε να επέμβουμε.
Από εκεί και μετά όμως, έχουμε κάθε λόγο να θέσουμε το εύλογο ερώτημά μας, για το αν πρόκειται για στραπάτσο του ΕΒΕ, ή αν κάτι άλλο συνέβη και η απάντηση ήταν αρνητική.
Όσο δε αφορά το θέμα κόστους της όλης προσπάθειας που κατεβλήθη από το ΕΒΕ Ξάνθης, φυσικά και περιμένουμε με αγωνία να δούμε τα στοιχεία που δεσμεύτηκε πως θα δώσει ο Πρόεδρος Σ. Μωραΐτης στην επόμενη συνεδρίαση του φορέα, έπειτα από ερώτημα που κατέθεσε η Ελένη Κίτσου στην τελευταία συνεδρίαση του ΕΒΕ…»




Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, συνομίλησε με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ξάνθης, Στέλιο Μωραίτη, ο οποίος αρκέστηκε στο να δηλώσει ότι «καμία απάντηση αναφορικά με το Γκίνες και την καριόκα δεν έχει έρθει γιατί απλούστατα δεν στείλαμε ακόμη τίποτε στο Γκίνες».