Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Με 60 ευρώ την ημέρα και τα Άτομα με Αναπηρία


Με την ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι αύριο, αποτυπωμένη στο βλέμμα τους ζουν τα Άτομα με Αναπηρία, μιας και τα προνοιακά τους επιδόματα καθυστερούν από την μια και από την άλλη, όταν πιστωθούν στους λογαριασμούς τους, το ημερήσιο όριο ανάληψης από την τράπεζα θα είναι τα 60 ευρώ.

Βέβαια μπορεί για κάποιον που οι ανάγκες του οι καθημερινές έγκεινται μόνο στο φαγητό της ημέρας, τα 60 ευρώ να αρκούν, αρκεί να περιορίσει τις υπόλοιπες δαπάνες του, ωστόσο για τα ΑμεΑ κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού εκτός των άλλων, έχουν να καλύψουν και τις ανάγκες τους σε φάρμακα και όχι μόνο.

ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΦΑΓΗΤΟ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΑ
Κάτι που επιβεβαιώνει και η πρόεδρος του Συλλόγου της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Θράκης Ελένη Αλατά, η οποία όπως επισημαίνει «Τα ΑμεΑ υποφέρουν και έχουν αγωνία για το τι θα γίνει μετά. Ήδη παίρνουν το επίδομα καθυστερημένα, δυόμιση μήνες μετά και αυτό τους δυσκολεύει.»
«Τα πράγματα όμως γίνονται ακόμη πιο δύσκολα με το ημερήσιο όριο ανάληψης που είναι τα 60 ευρώ» συνεχίζει η ίδια, υπογραμμίζοντας ότι «δεν έχουν να πάρουν μόνο το φαγητό τους, αλλά πρέπει να επιβιώσουν υπαρξιακά και να αγοράσουν και τα φάρμακά τους. Ας αναλογιστούν όλοι την κατάσταση των ατόμων αυτών.»
Μάλιστα όπως σημειώνει η κ Αλατά, «δεν είναι μόνο τα Άτομα με Αναπηρία, αλλά και οι συνταξιούχοι που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν με 60 ευρώ την ημέρα, αφού και αυτοί, υπερήλικες οι περισσότεροι πρέπει να αγοράσουν τα φαρμακά τους.»
«Πρέπει όλοι να σκεφτούν τα πράγματα σε βάθος» αναφέρει η ίδια, τονίζοντας ότι «πρέπει να πάψει ο διχασμός για να επιβιώσει η Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι ανήμπορη, η τρίτη ηλικία και τα ΑμεΑ επίσης, αλλά δεν μπορείς να την «πεθάνεις.» Είναι σοβαρό το θέμα. Υπάρχουν άτομα με αναπηρία που με καλούν και κλαίνε. Πιστέψτε με.»
Κλείνοντας η Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Θράκης, δεν παρέλειψε να καλέσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς «να ξεσηκωθούν και να πληρωθούν τα επιδόματα αναπηρίας και μάλιστα να πάψει να ισχύει για αυτούς τους ανθρώπους το όριο των 60 ευρώ.»


«ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΥΠΟΜΟΝΗ ΟΠΩΣ ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ»
Δίνοντας κουράγιο σε όλα τα Άτομα με Αναπηρία και αισιόδοξος ότι κάτι τέτοιο θα αποτελεί παρελθόν σε μια εβδομάδα, ο πρόεδρος  του  Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης Ιωάννης Κουρπαλίδης επεσήμανε ότι «είναι πραγματικά πολύ δύσκολο αλλά θα κάνουμε υπομονή. Βέβαια αν αυτό το όριο συνεχιστεί, θα αλλάξει τα δεδομένα των Ατόμων με Αναπηρία. Ελπίζω ότι αυτό θα τελειώσει την επόμενη Δευτέρα και μέχρι τότε θα κάνουμε υπομονή και εμείς όπως όλος ο κόσμος.»


«ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ»
 Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνεται και ο Κώστας Αμοιρίδης, ο οποίος επισημαίνει ότι «πρόκειται για μια δραματική κατάσταση, γιατί εκτός από το ότι δεν μπορούμε να πάρουμε ολόκληρο το επίδομά μας ή την σύνταξη, πρέπει να περιμένουμε και στην ουρά του ΑΤΜ, την στιγμή όμως που μερικά άτομα δεν έχουν δυνατότητα μετακίνησης σε καθημερινή βάση, για να βγάλουν όλο το ποσό σε τόσες πολλές ημέρες.»
«Δεν υπάρχει μάλιστα κανένα σχέδιο για το τι θα γίνει τον επόμενο μήνα» συνεχίζει ο ίδιος, σημειώνοντας παράλληλα ότι «υπάρχει και ένας αριθμός Ατόμων με Αναπηρία, ο οποίος δεν έχει κάρτα, συνεπώς με κλειστές τράπεζες δεν μπορεί να πάρει ούτε τα 60 ευρώ, αν και τα καθημερινά έξοδα είναι πολύ περισσότερα.»
Να σημειώσουμε ότι σήμερα τίθεται προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τα ΚΕΠΑ και την ανακούφιση των ΑμεΑ.
«Για αυτόν τον νόμο έχει δοθεί τεράστιος αγώνας» υπογραμμίζει η κ Αλατά σημειώνοντας ότι «πιστεύουμε ότι θα ψηφιστεί, αλλά δυστυχώς η πορεία του θα μας προβληματίσει.»