Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Τσίπρας: «Δεν είμαι Πρωθυπουργός παντός καιρού»




«Αν ο λαός θέλει έναν πρωθυπουργό ταπεινωμένο και εξευτελισμένο, ας διαλέξει έναν. Υπάρχουν πολλοί, αλλά δεν είμαι εγώ» διαμήνυσε ο πρωθυπουργός της χώρας Αλέξης Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας ότι «Χωρίς συμφωνία δεν θα πληρωθεί το ΔΝΤ», στέλνοντας τρία μηνύματα σε εξωτερικό και εσωτερικό με τη χθεσινοβραδινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ, διαμορφώνοντας τα βασικά διλήμματα και διακυβεύματα της ερχόμενης Κυριακής από την πλευρά του.
Πρώτον ότι στην περίπτωση που επικρατήσει το «ΝΑΙ» στην πρόταση των δανειστών, θα σεβαστεί το αποτέλεσμα, θα το προωθήσει για να γίνει νόμος τους κράτους, αλλά δεν πρόκειται να το εφαρμόσει ο ίδιος ή η κυβέρνησή του, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι θα παραιτηθεί και πιθανόν να οδηγηθούμε σε εκλογές.



Δεύτερον ότι επέλεξε το δημοψήφισμα για να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας και όχι γιατί έχει διάθεση να προχωρήσει σε ρήξη με την ευρωζώνη και αν οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ. Θα επιδιώξει όμως, με ένα δυνατό «ΟΧΙ», μία βιώσιμη λύση, την οποία δεν έδωσαν μέχρι τώρα οι εταίροι για πολιτικούς λόγους.
Και τρίτον, ότι χρειάζεται νηφαλιότητα και ψυχραιμία από τους πολίτες, διαβεβαιώνοντας ότι η δυσκολία των ημερών, όπως οι κλειστές τράπεζες, που επιβλήθηκαν από τους δανειστές, θα περάσει και σύντομα, αμέσως μετά το δημοψήφισμα και με την επίτευξη της συμφωνίας, θα έχουν αποκατάσταση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος.
Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε αρκετά σίγουρος για τις κινήσεις, αν και δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για τη συμπεριφορά των Ευρωπαίων, ούτε απέφυγε να κάνει την αυτοκριτική του για ορισμένες λάθος εκτιμήσεις σχετικά με όσα ανέμενε από την πλευρά των δανειστών.
Επιχείρησε δε να καθησυχάσει τους πολίτες για τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ, λέγοντας ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, ούτε είναι αυτός ο στόχος του δημοψηφίσματος.
Στο ενδεχόμενο μάλιστα ο λαός να ψηφίσει «ναι» στο δημοψήφισμα, ο κ. Τσίπρας δεν άφησε πολλά περιθώρια για την ερμηνεία των  προθέσεών: είπε ότι θα σεβαστεί τη λαϊκή ετυμηγορία και θα δρομολογήσει τις διαδικασίες, ώστε η απόφαση των ψηφοφόρων να γίνει νόμος του κράτους. Και ότι ο ίδιος δεν είναι «πρωθυπουργός παντός καιρού», άρα θα αποχωρήσει ανοίγοντας το δρόμο για πολιτικές εξελίξεις, ίσως και εκλογές.
Σε άλλο σημείο μάλιστα ήταν πιο κάθετος: «Αν ο λαός θέλει έναν πρωθυπουργό ταπεινωμένο και εξευτελισμένο, ας διαλέξει έναν. Υπάρχουν πολλοί, αλλά δεν είμαι εγώ» και ξεκαθάρισε: «Αν ο λαός θέλει σχέδια λιτότητας που δεν θα μας αφήσουν να σηκώσουμε κεφάλι, θα σεβαστούμε την επιλογή, δεν θα την υπηρετήσουμε εμείς».
Τι λένε όμως τα τοπικά στελέχη των κομμάτων για το συγκεκριμένο θέμα; Μπορεί η χώρα μας να πάει και πάλι σε εκλογές;

«ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΥΦΑΡΠΑΞΟΥΝ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΟΥ ΛΑΟΥ»
 «Ο λαός δεν έχει καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει, αναφέρει ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ξάνθης Γιώργος Ιγνατιάδης, διερωτώμενος «για ποιο λόγο μας οδήγησε η κυβέρνηση σε αυτό το σημείο, έχοντας πάρει πρόσφατα την λαϊκή εντολή. Γιατί δεν έχει εφαρμόσει όλα αυτά που προεκλογικά είχαν ειπωθεί;»
«Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και η υποστήριξη της Χρυσής Αυγής, καταστρατήγησαν τον νόμο και με το δημοψήφισμα αυτό, προσπαθούν να υφαρπάξουν την ψήφο του λαού» συνεχίζει ο ίδιος, υπογραμμίζοντας οτι «πρόκειται για ακόμη ένα φθηνό κολπάκι της κυβέρνησης από τα τόσα που έχουν κάνει. Πιστεύω όμως ότι ο λαός θα πει ξεκάθαρα «ναι» μένουμε στην Ευρώπη και στο ευρώ.»

«ΣΕ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ Ο ΛΑΟΣ»
«Αν και δεν προέρχομαι από την αριστερά, χάρηκα που ο Αλέξης Τσίπρας, εχθές, ένας νέος άνθρωπος δεν έδειξε αλαζονεία, που σημαίνει αυτό ακριβώς που ξεκαθάρισε η κυβέρνηση στις εκλογές που πέρασαν. Ότι έγινε για συγκεκριμένο σκοπό και ότι εκπροσωπούσε το λαό» αναφέρει από την πλευρά της η Οργανωτική Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης των ΑΝΕΛ Χρύσα Ούτση, επισημαίνοντας ότι «όταν υπάρχουν θέματα εθνικής ασφάλειας και θέματα που αφορούν τέσσερις γενιές, πρέπει να πάρει θέση ο λαός.»
«Πριν ανακοινωθεί το δημοψήφισμα, όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, έλεγαν ότι υπέγραψε μνημόνια 8 δις, που θα τα φορτωθεί όλα ο ελληνικός λαός» συνεχίζει η ίδια, υπογραμμίζοντας ότι «η κυβέρνηση όμως δεν το έκανε κάτι τέτοιο και αντίθετα για πέντε μήνες ήταν σε διαπραγμάτευση, αγνοώντας  της συμπεριφορά όλων γιατί εκπροσωπούσαν τον ελληνικό, μέχρι που μας έδωσαν τελεσίγραφο και μας είπαν το game over»
«Αυτό λοιπόν έδειχνε κάτι και αυτό σημαίνει το «δεν είμαι Πρωθυπουργός παντός καιρού» τονίζει η κ Ούτση, σημειώνοντας ότι «δεν θα μπορούσε να γυρίσει και να πει ότι εγώ υπέγραψα κάτι, όπως έκαναν οι προηγούμενοι και για αυτό χαίρομαι πολύ που ο πρωθυπουργός μίλησε έτσι όπως μίλησε στον ελληνικό λαό.»

«ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΟ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ;»
«Αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι «ναι» η κυβέρνηση υα παραιτηθεί. Τι δίλημμα είναι εκβιαστικό; Αυτό για το οποίο κατηγορούσαμε τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο, αυτό το δίλημμα μπαίνει πάλι από τον Τσίπρα;» διερωτάται ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης Χρήστος Αμανατίδης.
Μάλιστα όπως υπογραμμίζει «δεν μπορούμε να πάμε σε δημοψήφισμα με εκβιασμό. Ας προσπαθήσουμε όλοι οι Έλληνες μαζί και ιδίως η κυβέρνηση να πάει σε διαπραγματεύσεις και να μην φτάσουμε στο δημοψήφισμα.»
«Ήδη από την πρώτη στιγμή το δημοψήφισμα έβαλε τον κόσμο σε αναταραχή» τονίζει ο κ. Αμανατίδης, σημειώνοντας ότι «πρέπει να μπορέσουμε να το αποφύγουμε, να υπάρξει εθνική συνεννόηση και να περάσουμε όλοι μαζί τις δύσκολες στιγμές.»

«ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ»
«Γενικά υπάρχουν και αυτό φαίνεται, οξύτατες αντιθέσεις με την ΕΕ για το ποια συνταγή θα ακολουθήσουν για να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας» αναφέρει ο Γραμματέας του ΠΑΜΕ Ξάνθης Κώστας Βογιατζής, επισημαίνοντας ότι «όποια και αν είναι αυτή η συνταγή που συζητούν, το δεδομένο είναι πάντα το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων.»
«Υπάρχουν διεργασίες στα πολιτικά κόμματα και από εκεί και πέρα μπορεί να προκύψουν διάφοροι σχηματισμοί, οι οποίοι και πάλι δεν πρόκειται να δρουν προς όφελος του λαού αλλά μόνο του μεγάλου κεφαλαίου» συνεχίζει ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «σκοπός είναι να συγκροτηθεί η μεγάλη κοινωνική συμμαχία από εργατοϋπαλλήλους, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, γυναίκες και νεολαία οι οποίοι θα διεκδικήσουν τον πλούτο που παράγουν με λαϊκή εργατική εξουσία.»

«ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ»
 «Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές, χρειάζεται εθνική συνεννόηση» αναφέρει χαρακτηριστικά για το θέμα αυτό, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, Χρήστος Γκαρμπούνης, επισημαίνοντας ότι «είναι φανερό ότι αν μέχρι το δημοψήφισμα επιμείνει στο «όχι» η κυβέρνηση και προκύψει το «ναι» θα αναγκαστεί να παραιτηθεί και να έχουμε εξελίξεις, αλλά δεν έχει τελειώσει ακόμη τίποτε ούτε στην τελική στάση της κυβέρνησης για το δημοψήφισμα.»
«Ίδωμεν» συνεχίζει ο ίδιος, σημειώνοντας ωστόσο ότι «ζούμε τραγικές στιγμές ανάμεσα στην καταστροφή της χώρας και σε έναν επώδυνο συμβιβασμό. Εμείς προτιμούμε το δεύτερο.»