Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Επιστημονική Ημερίδα για τον Ζεόλιθο της Θράκης


Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «ο ζεόλιθος της Θράκης και οι δυνατότητες αξιοποίησής του» διοργανώνουν η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης και το και το Περιφερειακό Τμήμα Θράκης του ΤΕΕ.
Η Ημερίδα θα διεξαχθεί την Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015, και ώρα 18:00  στο  Δημοτικό Θέατρο του Δήμου Αλεξανδρουπόλεως (Λεωφόρος Δημοκρατίας 306).

Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι οι:
Δημήτριος Μανανάς
Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης ΠΑΜ-Θ, με θέμα
«Νομοθετικό πλαίσιο για την εκμετάλλευσης βιομηχανικών ορυκτών»
Γεώργιος Γκαϊντατζής
Επικ. Καθηγητής, Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Πολυτεχνικής Σχολής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με θέμα
«Περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την εξόρυξη και επεξεργασία ζεόλιθου»
Γεώργιος Γκίκας,
Επίκ. Καθηγητής, Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πολυτεχνικής Σχολής  Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με θέμα
«Χρήση του ζεόλιθου στην επεξεργασία υγρών αστικών αποβλήτων»
Σπυρίδων Κουτρούμπας
Καθηγητής, Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης, Σχολής Επιστημών Γεωπονίας & Δασολογίας, Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με θέμα
«Εφαρμογές του ζεόλιθου στη γεωργία: Οικονομικές και περιβαλλοντικές ωφέλειες»
Παντελής Μπότσαρης
Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Πολυτεχνικής Σχολής, Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με θέμα
«Βιομηχανικές εφαρμογές ζεόλιθου με έμφαση στην αποθήκευση ενέργειας»

Υπενθυμίζουμε ότι η εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ασχολήθηκε με τον Ζεόλιθο της Θράκης, τις ιδιότητές του αλλά και το ότι παραμένει ανεκμετάλλευτος επι δέκα χρόνια, στο τεύχος της 1ης Μαρτίου, με εκτενές ρεπορτάζ, στο οποίο αναφέρεται και ο στόχος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο οποίος έγκειται στην «άμεση εξόρυξη του ορυκτού η οποία και θα ενισχύσει οικονομικά όλη την τοπική κοινωνία.»



ΑΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟΣ ΕΠΙ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ Ο ΖΕΟΛΙΘΟΣ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

Πολλές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να μας φανούν χρήσιμες στην καθημερινότητά μας, φαίνεται πως έχει το ορυκτό που ακούει στο όνομα Ζεόλιθος.
Πρόκειται για ένα ορυκτό το οποίο μπορεί να έχει άμεση επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς αυξάνει την ενέργεια και βελτιώνει την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών από τον πεπτικό σωλήνα, ενώ λειτουργεί και σαν φυσικό ισοτονικό. Επίσης μπορεί να καθαρίσει το νερό,  να βελτιώσει τα τρόφιμα, τα χωράφια και τη βενζίνη, και να ενισχύσει ακόμη και τα απορρυπαντικά.
Αυτό το σπάνιο και γιατί όχι «Θεόσταλτο» συστατικό, υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες και στην Ελλάδα ενώ στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, συναντάται όμως σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες στον Έβρο.
Όσο πολλές και εύχρηστες όμως είναι οι ιδιότητες του Ζεόλιθου τόσα είναι και τα εμπόδια που έχουν κατά καιρούς προκύψει αναφορικά με την εξόρυξή του στα Πετρωτά του Έβρου, αφού η ιστορία αρχίζει κάπου στο 2004, όταν μιά Βορειοελλαδίτικη εταιρεία η Ν. ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. (GEO VET), ξεκίνησε τον αγώνα της με όλες τις Ελληνικές Υπηρεσίες, προκειμένου να επενδύσει περι τα 40 εκ. ευρώ, σύμφωνα με την μελέτη της, σε ένα εγκαταλελειμμένο λατομείο Ζεολίθου, κοντά στο χωριό Πετρωτά Θράκης.
Έτσι η εταιρεία αυτή, όπως αναφέρει ο εκπρόσωπός της Ιωάννης Βορδογιάννης «προχώρησε σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες οι οποίες αφορούσαν στην δέσμευση του χώρου και στην απευθείας μίσθωση από εμάς καθώς καμία διαδικασία δεν υπήρχε από το ΙΓΜΕ»
Ινστιτούτο το οποίο όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κύριος Βορδογιάννης, «είναι «αμαρτωλό» και αυτό της Ξάνθης και εκείνο της Αθήνας, αφού ακόμη επικαλείται ότι στο σημείο εκείνο έχει γίνει έρευνα χωρίς όμως να τηρηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις και υποχρεώσεις. Δεν είναι δυνατόν να γίνει έρευνα και να μην ανακοινωθεί στην Εφημερίδα Της Κυβέρνησης».
Μάλιστα ο εκπρόσωπος της εταιρίας συνέχισε λέγοντας ότι « οι πρώτοι που δηλώσαμε ενδιαφέρον ήμασταν εμείς. Εάν υπήρχε όντως η έρευνα από πλευράς ΙΓΜΕ θα μπορούσαν να μας αποτρέψουν από το εγχείρημα.»
Εγχείρημα για το οποίο επεσήμανε ότι « αφού πρώτα η εταιρεία αποπλήρωσε όλες τις υποχρεώσεις, υπογράφηκε το 2011, από τον τότε Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης κύριο Σώκο το μισθωτήριο συμβόλαιο που αφορούσε στην άδεια λειτουργίας, η οποία βέβαια δεν έφτασε ποτέ στα χέρια μας.»
Η ιστορία συνεχίστηκε στις δικαστικές αίθουσες, αφού ο τότε Υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, έκρινε, και κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά τόσο στον κύριο Σώκο όσο και στην εταιρεία που θέλησε να ξεκινήσει την εξόρυξη του Ζεόλιθου.
Έτσι δικογραφίες έφτασαν και μέσα στη βουλή, προκειμένου να αποφανθεί αν τελικώς υπάρχουν ευθύνες σε πρώην και νυν υπουργούς.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΑΚΑΘΕΚΤΗ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ GEO VET

Βέβαια το ζήτημα που γεννάται αυτή τη στιγμή είναι το τι θα γίνει με την υπόθεση της εξόρυξης του πολύτιμου αυτού ορυκτού.
Θέμα για το οποίο η εταιρία, δια μέσου του εκπροσώπου της επισημαίνει ότι «συνεχίζει κανονικά τον αγώνα της σεβόμενη την τοπική κοινωνία» τονίζοντας ότι «είναι κρίμα τα Ελληνικά χρήματα να πηγαίνουν στην Τουρκία και τη Βουλγαρία, αφού από εκεί γίνονται αυτή τη στιγμή όλες οι εισαγωγές του ζεόλιθου»
Κλείνοντας ο κύριος Βορδογιάννης επεσήμανε ότι «είναι θέμα και της σημερινής κυβέρνησης να δει το θέμα αυτό σοβαρά. Θέλουμε να επιλυθεί το πρόβλημα το συντομότερο από πολιτικής πλευράς. Αλλιώς θα περιμένουμε να αποφανθούν τα Ελληνικά ή ακόμη και Ευρωπαικά δικαστήρια.»
Από τη μεριά του το ΙΓΜΕ Ξάνθης μέσω του προϊστάμενου του Εξίογλου Δημήτρη αναφέρει ότι «οι έρευνες στα Πετρωτά Έβρου από πλευράς του ΙΓΜΕ, έχουν ξεκινήσει από το 1985, με διάφορες δειγματοληψίες του Ζεόλιθου και έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα πέρασαν στα κοινοτικά πλαίσια στήριξης»
Ενώ σε ό,τι αφορά στην δικαστική διαμάχη και σε όσα αναφέρει ο εκπρόσωπος της εταιρείας κύριος Βορδογιάννης για τις όποιες διαδικασίες ακολούθησε το ΙΓΜΕ, ο γεωλόγος που ασχολήθηκε με το θέμα αυτό Ιωάννης Μάραντος μας παρέπεμψε στην απόφαση του νομικού συμβουλίου του κράτους σύμφωνα με την οποία «η άδεια έπρεπε να δοθεί με διαγωνισμό, όπως υποστήριζε το ΥΠΕΚΑ, και όχι με απευθείας ανάθεση, όπως ορίζει ο νόμος.»

ΚΑΜΙΑ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ

Μάλιστα από επιστημονικής πλευράς και αναφερόμενος στο αν είναι επιβλαβής για τον ανθρώπινο οργανισμό και το περιβάλλον η εξόρυξη αυτού του ορυκτού, ο κ.  Μάραντος ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει καμιά αρνητική επίπτωση από την εξόρυξη του Ζεόλιθου. Εξάλλου δεν υπάρχει και καμία απολύτως απαγόρευση εξόρυξης για την περιοχή των Πετρωτών.» ενώ σε ό,τι αφορά στα οικονομικά οφέλη της περιοχής μας από ένα τέτοιο εγχείρημα υπογράμμισε ότι «σαφώς θα αποτελέσει μια οικονομική πηγή για την περιοχή της Θράκης» σημειώνοντας παράλληλα ότι «η διαχείριση είναι απλή και εφικτή αρκεί να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τον πλειοδότη από την περιφέρεια . από εκεί και πέρα το έργο θα ολοκληρωθεί από την εταιρεία που θα κερδίσει τον διαγωνισμό αυτό.»

ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΜΘ Η ΑΜΕΣΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΡΥΚΤΟΥ

Απο την μεριά του ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Γεώργιος Παυλίδης ξεκαθαρίζει ότι «η αιρετή περιφέρεια δεν έχει καμία απολύτως ανάμειξη σε όλη αυτή την εμπλοκή που παρουσιάστηκε, αφού οι αδειοδοτήσεις δίνονται από το κράτος.» σημειώνοντας παράλληλα πως «πλέον ο στόχος της περιφέρειας είναι να κλιμακωθούν οι ενέργειες αναφορικά με την απελευθέρωση του Ζεόλιθου από όλες τις νομικές εμπλοκές.»
Κάτι που αν γίνει εφικτό θα ωφελήσει τον τόπο μας, αφού όπως επεσήμανε «η  εξόρυξη του Ζεόλιθου θα ενισχύσει οικονομικά όλη την τοπική κοινωνία. Είναι κρίμα να παραμένει ανεκμετάλλευτος ένας τόσο μεγάλος πλούτος, για αυτό και οι κινήσεις μας στοχεύουν στο να γίνει κοινωνός αυτής της προσπάθειας και η Ευρωπαϊκή Ένωση.»
Κλείνοντας να σημειώσουμε ότι ελληνικός φυσικός ζεόλιθος έχει την ικανότητα δέσμευσης βακτηρίων, αερίων, ανόργανων, οργανικών και οργανομεταλλικών ενώσεων, ρυθμίζει προς το ουδέτερο το ph των υδάτων και εμπλουτίζει τα ύδατα με οξυγόνο. Η ορυκτολογική σύσταση και οι φυσικοχημικές ιδιότητες καθιστούν τον ελληνικό φυσικό ζεόλιθο το καταλληλότερο υλικό για πολυάριθμες και πολύμορφες περιβαλλοντικές, βιομηχανικές, κτηνοτροφικές και αγροτικές εφαρμογές, ενώ δεν είναι λίγα και εκείνα που προσφέρει στο χώρο της Ιατρικής.