Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας στα δάση της Ξάνθης

Μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας, προκειμένου να μειωθεί στο μέγιστο βαθμό ο κίνδυνος πυρκαγιάς, έλαβε η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης.
Πιο συγκεκριμένα τα μέτρα αφορούν  στην απαγόρευση της κυκλοφορίας πλην των προσκυνητών και  των  µονίµων κατοίκων των περιοχών για τους οποίους προηγουµένως θα γίνεται καταγραφή των οχηµάτων τους για την είσοδο και την έξοδό τους, στο ευπαθές  περιαστικό ∆άσος που περικλείεται από τους δρόµους Κιµµερίων – Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας και Παναγίας Καλαµούς προς 4,5χιλ. Ξάνθης – Σταυρούπολης και ανάπαλιν ως επίσης και του δρόµου που οδηγεί στην Εκκλησιαστική Σχολή (θέση Προφήτη Ηλία) αλλά και στο ευπαθές περιαστικό ∆άσους του οικισµού Τοξοτών - Γαλάνης του ∆ήµου Τοπείρου.

Η απαγόρευση ισχύει για τις ηµέρες και ώρες που αυτές θα ανακοινώνονται στο διάστηµα από 15/7 έως 10/9/2015 από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και όταν ο δείκτης επικινδυνότητας για την έναρξη και εξάπλωση των δασικών πυρκαγιών είναι ιδιαίτερα υψηλός (3, 4 κ 5, ισχυροί άνεµοι, µεγάλες θερµοκρασίες και παρατεταµένη ξηρασία).
Ειδικά για την περίοδο από 20 Ιουλίου µέχρι και 31 Αυγούστου 2015, έπειτα από εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η απαγόρευση µπορεί να ισχύει και χωρίς τις ανωτέρω προϋποθέσεις.

Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ
Η εφαρμογή της παρούσας απόφασης για όλο το εικοσιτετράωρο ανατίθεται στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και στην Αστυνοµική ∆ιεύθυνση, σε συνεργασία και µε τους λοιπούς εµπλεκόµενους φορείς.
Ειδικά για το περιαστικό δάσος Ξάνθης εφαρµόζεται πρόγραµµα επιφυλακών και περιπολιών Φορέων και εθελοντικών οµάδων για την υποβοήθηση του έργου φύλαξης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Αστυνοµικής ∆/νσης, για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο 2015 το οποίο έπειτα από όσα αποφασίστηκαν στη σύσκεψη του ΣΟΠΠ την Τρίτη 05 Μαΐου 2015 και µετά από τηλεφωνική επικοινωνία µε τις εθελοντικές οργανώσεις διαµορφώνεται ως εξής:
I. ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΞΑΝΘΗΣ Σύµφωνα µε το σχέδιο αντιµετώπισης πυρκαγιών δασών περιφερειακής ενότητας Ξάνθης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης, που εγκρίθηκε στις 03-04-2015 από τον ∆ιοικητή της Περιφέρειας της Πυροσβεστικής ∆ιοίκησης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. II. ∆΄ ΣΩΜΑ ΣΤΡΑΤΟΥ (ΧΧV ΤΘΤ):
 α) Ένα (1) περιπολικό µικτό (οδηγός – υπαξ/κός) το οποίο θα περιπολεί στην ευρύτερη περιοχή του περιαστικού δάσους Ξάνθης έως την Σµίνθη.
β) Ένα (1) περιπολικό µικτό (οδηγός – υπαξ/κός) στην ευρύτερη περιοχή Σταυρούπολης. - Τα ανωτέρω περιπολικά θα εκπέµπονται όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι τρία (3) και πάνω. Το ωράριο εκποµπής θα είναι 11:00΄ - 18:30΄ όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι τρία (3) και 08:00΄ έως 20:00΄ όταν ο ανωτέρω δείκτης είναι τέσσερα (4) ή πέντε (5).
Σε περίπτωση έκτακτων καιρικών συνθηκών, δύναται να ζητηθεί επέκταση του ωραρίου και εκποµπή του µικτών περιπολικών έως όλο το 24ωρο.
III. ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ∆ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΞΑΝΘΗΣ Θα διαθέτει καθηµερινά περιπολικά οχήµατα, τα οποία θα διέρχονται και θα περιπολούν στο περιαστικό δάσος και στο περιαστικό άλσος του οικισµού Τοξοτών – Γαλάνης του ∆ήµου Τοπείρου. Θα διαθέτει έναν Αστυνοµικό για µικτό περίπολο, όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι τέσσερα (4) και πάνω.
IV. ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ – ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΜΑ∆ΕΣ
1) ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ (ΣΑΜΑΡΕΙΤΕΣ) Από 21:00΄ έως 01:00΄ στη θέση «ΤΑΞΙΑΡΧΗ – ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ»
2) ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ Από 19:00΄ έως 21:00΄ στη θέση «είσοδος γυµναστηρίου Παναγίας» όταν ο δείκτης είναι 3 και 4 και περιστασιακά τις υπόλοιπες ηµέρες.
3) ΛΕΣΧΗ ΤΕΤΡΑΚΙΝΗΣΗΣ ΞΑΝΘΗΣ Από 21:00΄ έως 24:00΄ στη θέση «είσοδος γυµναστηρίου Παναγίας» κάθε Σάββατο και Κυριακή
4) ΤΗΛΕΘΡΑ Από 21:00΄ έως 01:00΄στη θέση «είσοδος γυµναστηρίου Παναγίας» κάθε Τετάρτη
5) Μ.Ο.Ξ. ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΙ (Μοτοσυκλετιστικός Όµιλος Ξάνθης) Μοτοσυκλέτες διερχόµενες σε όλο το περιαστικό δάσος από 21:00΄ έως 24:00΄
6) ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Από 21:00΄ έως 01:00΄ ένα (1) όχηµα στη θέση «41/2 χλµ. Επαρχιακής οδού Ξάνθης Σταυρούπολης όταν ο δείκτης είναι 3 και 4 και από 21:00 έως 24:00 τις υπόλοιπες ηµέρες.
7) ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΞΑΝΘΗΣ Ένα (1) µικρό αεροπλάνο δύο θέσεων σε εναέρια περιπολία, κυρίως απογευµατινές ώρες, όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν. Σε περίπτωση έκτακτων καιρικών συνθηκών ή όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι τέσσερα (4) και πάνω, εφόσον ζητηθεί, δύναται να επεκταθεί το ωράριο των περιπολιών.
8) ΟΜΑ∆Α ∆ΙΑΣΩΣΗΣ Από 21:00΄ έως 01:00΄ όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι τρία (3) και πάνω. Πενταµελές κλιµάκιο µε τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισµό, θα περιπολεί στο σύνολο των αλσυλλίων της πόλης.
9) ΛΕΣΧΗ ΕΦΕ∆ΡΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ∆ΥΝΑΜΕΩΝ (Λ.ΕΦ.Ε.∆.) Από 21:00΄ έως 01:00΄ στη διασταύρωση µεταξύ Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας και Παναγίας Καλαµούς.
Ο ∆ήµος Τοπείρου θα διοργανώσει πρόγραµµα επιφυλακών και περιπολιών για την φύλαξη του ευπαθούς περιαστικού ∆άσους του οικισµού Τοξοτών – Γαλάνης.
Η χρονική περίοδος της φύλαξης και των περιπολιών θα ισχύει από 15/7/2015 έως 10/9/2015

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι εθελοντικές οµάδες, κατά την έναρξη της φύλαξης ή περιπολίας τους, να επικοινωνούν µε την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης (τηλ. 199 , χωρίς χρέωση) και να αναφέρουν: όνοµα εθελοντικής οµάδας, ονοµατεπώνυµο και κινητό τηλέφωνο καλούντος καθώς και περιοχή περιπολίας. Επίσης να ενηµερώνουν και κατά την λήξη της φύλαξης ή περιπολίας µε τον ίδιο τρόπο.