Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Αποχώρησαν μέλη της αντιπολίτευσης από το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης




Με  καυγάδες και με την αποχώρηση μελών της αντιπολίτευσης, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, διεξήχθη την Παρασκευή το μεσημέρι το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης.
Πιο συγκεκριμένα το θέμα για το οποίο «ξέσπασε» σε άλλη μια συνεδρίαση η «μπόρα», αφορούσε στην τροποποίηση προγενέστερης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με την έγκριση Πρωτοκόλλου Οριστικής Παραλαβής του έργου «Διαμορφώσεις και αποκαταστάσεις δρόμων της ορεινής περιοχής, εργολαβία «Διάνοιξη δασικού στο περιαστικό δάσος των Κιμμερίων.»

Πρόκειται για ένα ζήτημα για το οποίο έχει διεξαχθεί ακόμη και Ένορκη Διοικητική Εξέταση την οποία ζήτησε ο Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, αφού σε προηγούμενη συνεδρίαση, δεν ήταν λίγα τα μέλη της αντιπολίτευσης τα οποία εξέφρασαν τις ενστάσεις τους για το κατά πόσο ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παραλαβής, Χρήστος  Μούρκας, είχε διεξάγει τον απαραίτητο έλεγχο, πριν υπογράψει το πρωτόκολλο.

Πρωτόκολλο για το οποίο ο ίδιος ο Χρήστος Μούρκας είχε αναφέρει, σε προγενέστερη συνεδρίαση ότι «δεν είχε κάνει τον έλεγχο», φράση ωστόσο την οποία «διόρθωσε» στην επόμενη συνεδρίαση, λέγοντας ότι «δεν είχε καταλάβει ακριβώς για ποιο έργο πρόκειται.»
Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, μετά τις διαφωνίες και τις αντιπαραθέσεις του σώματος, ήταν όπως προαναφέραμε να ζητηθεί από τον ίδιο τον Δήμαρχο ΕΔΕ στην οποία κατέθεσαν οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι οι οποίοι ωστόσο επιβεβαίωσαν την εγκυρότητα του πρωτοκόλλου.
Έτσι κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το ζήτημα επανήλθε και φυσικά δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις και οι καυγάδες συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, μέλη της οποίας αποχώρησαν κατά τη διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας για την έγκριση, καταγγέλλοντας επί της ουσίας την Δημοτική Αρχή και τον Δήμαρχο για κοροϊδία.
Οι τόνοι σταδιακά ανέβαιναν, ενώ ο επικεφαλής της παράταξης «Συμμετέχω» Δημήτρης Μπένης, επεσήμανε πως «μπορεί να βρεθεί λύση στο ζήτημα, με την αντικατάσταση του Χρήστου Μούρκα και τον εκ νέου έλεγχο του έργου, αφού το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό και δεν αφορά σε καμία περίπτωση τους υπαλλήλους.»

Από την πλευρά του ο Χρήστος Πούλιος, τόνισε ότι «το ζήτημα αυτό δεν πρέπει καν να συζητηθεί στο Δημοτικό συμβούλιο και πρέπει να ακουστεί δημόσια η κασέτα στην οποία καταγράφηκαν όλα όσα ειπώθηκαν στις προηγούμενες συνεδριάσεις» σημειώνοντας μάλιστα ότι «στο τέλος θα μας βγάλουν όλους τρελούς. Εμείς δεν θα δεχθούμε αυτόν τον εμπαιγμό.»
Ακόμη πιο έντονη ήταν η αντίδραση του επικεφαλής της παράταξης «Νέα Εποχή» Ιπποκράτη Καμαρίδης, ο οποίος αναφέρθηκε  στον τρόπο με τον οποίο η ίδια η Δημοτική αρχή αντιμετώπισε το θέμα, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος, κυμάνθηκε και ο Επικεφαλής των Πολιτών για την Ξάνθη» Νίκος Ανταμπούφης.
Ωστόσο ο διαπληκτισμός μεταξύ Δημάρχου και Ιπποκράτη καμαρίδη, είχε ως αποτέλεσμα την ολιγόλεπτη απομάκρυνση του Δημάρχου από το Συμβούλιο, προκειμένου να «ηρεμήσουν» τα πνεύματα.

Πνεύματα τα οποία τελικά δεν ηρέμησαν, παρόλο που ο κ Δημαρχόπουλος, επεσήμανε ότι «επειδή ακριβώς το ζήτημα εκθέτει τον ίδιο τον Δήμο, για αυτό ακριβώς ζητήθηκε και η ΕΔΕ για το ζήτημα. Ωστόσο η μη αποδοχή του πρωτοκόλλου θέτει σε αμφισβήτηση και τις υπογραφές των υπολοίπων εμπλεκόμενων με την υπόθεση.»
Τελικά η παραπάνω δήλωση, προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση, με την αντιρρήσεις και τις ενστάσεις μελών της αντιπολίτευσης να είναι μεγάλες και με αποτέλεσμα την αποχώρηση μελών σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Τελικά το θέμα «πέρασε» κατά πλειοψηφία, με παρόντες ωστόσο κυρίως τα μέλη της συμπολίτευσης και με την διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας.
Κατά τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης, αυτά «πέρασαν» από τους εναπομείναντες Δημοτικούς Συμβούλους.