Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Κατακόρυφη «βουτιά» αναμένεται στις φετινές βάσεις

Βουτιά αναμένεται φέτος στις βάσεις, μια βουτιά που όπως όλα δείχνουν θα φτάσει ακόμα και τα 2000 μόρια, ειδικά στις περιφερειακές σχολές.
Η μεγαλύτερη πτώση αναμένεται να υπάρξει στις σχολές του 3ου Επιστημονικού Πεδίου, καθώς οι κάκιστες βαθμολογίες στο μάθημα της Βιολογίας, θα τραβήξουν «προς τα κάτω» τις βάσεις για τις Ιατρικές και Φαρμακευτικές σχολές. 

Ανάλογη πτώση αναμένεται και στις σχολές του 2ου και του 4ου Επιστημονικού Πεδίου, καθώς και εδώ οι πολύ κακές βαθμολογίες στα μαθήματα της Φυσικής και των Μαθηματικών θα επηρεάσουν τις βάσεις για τις Φυσικομαθηματικές σχολές, όπως επίσης και για τις Πολυτεχνικές σχολές.
Πτώση αναμένεται να υπάρξει και στις σχολές του 1ου Πεδίου, αλλά πιο συγκρατημένη για τις Νομικές και Παιδαγωγικές σχολές. Τ
ο μόνο Πεδίο που αναμένεται να επηρεαστεί «προς τα πάνω» είναι το 5ο με τις Οικονομικές και Λογιστικές σχολές να μένουν στα ίδια επίπεδα με πέρσι, ίσως ανεβαίνοντας και λίγο.

«ΠΛΗΓΜΑ» ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΛΟΓΩ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΩΝ
Εκτός από τις μη ικανοποιητικές επιδόσεις των μαθητών στις Πανελλήνιες, το νέο σύστημα των μετεγγραφών που θα χρησιμοποιηθεί πρώτη φορά από φέτος, περιορίζει στο ελάχιστο τις μετεγγραφές, όπως επίσης και η οικονομική ανασφάλεια που επικρατεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, οδήγησε στην πλειοψηφία των μαθητών να δηλώσουν κυρίως σχολές του κέντρου, δηλαδή στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με τις περιφερειακές σχολές να έχουν ελάχιστη συμμετοχή. 
Γι’ αυτόν τον λόγο υπάρχει η πιθανότητα να παρατηρηθεί μια «ελεύθερη πτώση» των βάσεων σε αυτές τις σχολές, η οποία μπορεί να ξεπεράσει τα 2000 μόρια, φτάνοντας ακόμα κατά περιπτώσεις και τα 4000 μόρια. 
Ως εκ τούτου, υπάρχει και η πιθανότητα να μείνουν κενές θέσεις φέτος στις περιφερειακές σχολές.
Τέλος, σημειώνεται ότι οι φετινές βάσεις αναμένονται να ανακοινωθούν μετά τις 20 Αυγούστου.